Det är vår sista dag i Uganda. Dagen när vi kör tillbaka till Entebbe och flygplatsen där.

På eftermiddagen gör vi ett kortare stopp. På gruppens begäran. Eller kanske allra mest på min. För jag gillar ju såna här lite nördiga saker. Ekvatorn passerar vi på denna resa, det har jag noterat. Och om det finns någon liten skylt eller så, då vill jag gärna stanna till och ta ett foto. Inget märkvärdigt på något sett, men ändå en liten happening i sin enkelhet.

Det finns inte bara en liten skylt. Det finns en linje och två portaler liksom, där man kan ställa upp sig och fota. Sen finns det en ivrig man också. Och ett experiment.

Fast först finns där ett barnhem med tillhörande shop. Det passar oss bra. Vi har alldeles för mycket shilling brännande i fickorna. Och haft alldeles för lite tid att botanisera bland färgglada afrikanska tyger och snidade träzebror på denna resa. Vi shoppar loss med andra ord. Saronger med giraffer på och färgglada vida one-size-byxor. Några köper gorilla-t-shirts också. Smäller högre än diplom. När vi stannar, stannar vi alltid längre än Josef, vår guide, gett oss tid till.

Men sen, efter shopingen, är det dags för ekvatorn. En portal genomgår en liten renoveringsprocess. Den andra är det kö till. Vi fotar hela gruppen omsorgsfullt. Det här blir en roligt bild att ha ändå?

Sedan är det dags för experimentet. Först över till norra halvklotet. Den entusiastiske mannen häller vatten i ett kärl med hål i botten. Som ett handfat ungefär. Visar hur vattnet rinner medurs nedåt mot avloppet.

Nu kliver vi tillbaka till södra halvklotet igen. Som vi kom ifrån. Vattnet rinner moturs.

Precis mitt på ekvatorn står ett tredje handfat. Här rinner vattnet bara tvärt rakt ner.

Jag filmar. Magi och under. Eller? För Alva vet, hon har lärt sig i skolan att det här är bara en myt. Vattnet rinner som det vill, oavsett halvklot, ekvatorlinjer och foto-portaler.

Fast lite synd är det väl ändå. Att vara så tråkigt upplyst. Visst hade det varit roligare om vattnet verkligen rann åt olika håll och om vi hade fått bli lite gammaldags härligt turistimponerade. Och inte så vetenskapligt tråkigt svenska?


Läs alla våra inlägg från Uganda här.

Gillar du också att checka av nördiga fotostops? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.


Resan genomfördes i samarbete med AA Safaris and Tours

4 Comments

 1. Tina Pettersson

  Haha, ja det är lite trist ibland med bevisad fakta 😃. Fast man kan ju tro lite på myter ändå, sådär lite i smyg. Som tomten. Folk säger att han inte finns. Men hur vet man det? Egentligen 😉?

 2. Visst är det lite nördigt men kul.
  Jag stod likadant på strecket vid ”El mitad del Mundo” utanför Quito för ett antal år sedan.
  Däremot trodde jag på allvar vid 65 års ålder och trots naturvetenskaplig utbildning att vattnet rann åt olika håll i ett avlopp beroende på vilken sida ekvstorn man befann sig?!?!?

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, man är ju sån. Tror på det folk säger åt en. Varför skulle folk ljuga liksom? Och man ser ju faktiskt väldigt mycket fantastiskt när man reser, som är alldeles sant.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *