Vi är verkligen usla turister. Bloggare och allt och ändå misslyckas vi kapitalt med att göra en enda av Venedigs museum, katedraler och kyrkor.
Två heldagar utan så mycket som en dopfunt eller ett biktbås i sikte. Inte ens en italiensk renässansmålning så långt ögat når.

Tycker du också att 1600-tals konst är ointressant och har redan sett guldpläterade korsfästa Jesus-statyer förut?

Att göra i Venedig

I så fall kommer kanske våra bästa tips till en rakt igenom utomhusvistelse i Venedig väl till pass:

Upptäck staden bortanför Markusplatsen till fots och med vattenbuss

Köp ett dagskort på vatten-metron, ta på ett par vansinnigt bekväma skor och GÅ. Inte bara de stråk som alla andra går, utan vandra de andra tomma gatorna, gärna på andra öar än just den där Markusplatsen ligger. Venedig är Venedigs största sevärdhet. Så är det bara. Vattenbuss, när man vill vila benen, se staden från vattnet och förflytta sig till nästa del av stan. Eller bara är nöjd för dagen, men befinner sig längst bort från där man bor.

Att göra i Venedig

Gondoltur – your 15 minutes of fame

En turistfälla värd att fastna i. Självklart ska man åka gondol i Venedig! Det spelar ingen roll att det kostar 800 kr/båt för en halvtimmestur. Så klart är det värt det. Och så klart är DU värt det. Slå dig ner på din egen guld- eller silvertron, Silvia-vinka till alla asiatiska turister som fotar just din gondol och LE.

Att göra i Venedig

Att göra i Venedig

Burano

Många missar Burano när de besöker Venedig. Det är en ö 45 minuter norrut med vattenbuss från centrala Venedig. Här är alla hus målade i starka färgglada kulörer. Mer fotogenict litet samhälle får man leta efter.
Läs mer om Burano här.

Att göra i Venedig

Markusplatsen

Ja men okej då, även om Markusplatsen ska undvikas, så ska den också göras. Varför så många frivilligt lockar till sig duvorna klättrandes på kroppen vet vi faktiskt inte, men man kan ju på behörigt salmonella-fritt avstånd iaktta och fota. Vi är lite, lite blasé på pampiga europeiska byggnadsverk ändå. Det ska mycket till innan det imponerar. Markusbasilikan får oss att tappa både haka och koncept. Fast inte tillräckligt ändå för att stå i den långa, långa kön, betala och gå in och kika på de där dopfuntarna och biktbåsen, ni vet…

Att göra i Venedig

Käka dyraste glassen och billigaste pizzan

När du ändå är på Markusplatsen, köp en bägare kulglass också. Bara för att vara säker på att man verkligen fått tag på en av Italiens allra dyraste kulor glass. Sen vattenbuss eller sandaler långt, långt bort från alla andra turister. Och in på en sån där hål-i-väggen stå-plats-pizzeria dit de lokala bygg-gubbarna går för lunch. Bara för att lura systemet och äta Venedigs billigaste pizza.

Att göra i Venedig

Att göra i Venedig

Att göra i Venedig

Vill du ha fler restips i dina flöden? Följ 4000mil på Facebook och Bloglovin!

 

2 Comments

  1. När jag besökte Venedig 1997 var dealen att barnen först fick mata de äckliga duvorna så länge de ville, och sedan fick de hänga med mamma och se på 1600-talskonst utan att klaga. Rättvisa! 🙂 Vi besökte även Burano och Lido di Venezia, skönt med lite lugnare ställen.

    • Gunilla Yourstone

      Haha, smart deal med barnen. 🙂 Håller med, skönt att bryta av med lite lugnare platser.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *