Listan på saker vi ”samlar på” på resa börjar bli ganska lång nu. Afternoon Tea´s, skybars, linbanor, solnedgångar. Ja vad mer? Jo vårt senaste tillskott tycks vara spökstäder. Alltså städer som övergivits och nu står tomma. Spökstäder finns över hela världen, men är inte jättevanliga. Fastighets- och markpriser är väl för höga för det.

Varför överges då en stad? Förklaringarna är förstås flera och olika från fall till fall. I guld- och diamanttäta områden är de vanligare. När fyndigheterna tar slut överges staden. Men också i glesbygd där jobb och försörjningsmöjligheter tagit slut.

Att besöka en spökstad är speciellt. På många platser har människor lämnat kvar tillhörigheter när de flyttat. Möbler, inredning, bowlingbanor (!) och porslin. Det ger en både lite kuslig och sorglig stämning att besöka och se. Och många funderingar. Varför åkte man och varför är dessa saker kvar? Låg det tragiska händelser bakom eller bara livets gång? Var finns husens och tingens ägare nu?

Dessa tre spökstäder har vi besökt:

Bodie Ghost Town i Kalifornien

Våra 3 bästa spökstäder Våra 3 bästa spökstäder

Under guldrushens dagar, byggdes och blomstrade Bodie. När guldet sinade flyttade folk vidare till mer lukrativa områden. Idag är Bodie ett museum som vårdas ömt av ett gäng dedikerade entusiaster.

Bodie är den mest fullödiga spökstad vi besökt. Här finns allt ifrån bensinpumpar till bilvrak och en bar komplett med biljardbord, glas på bardisken och Jonny Walker flaskor. Det är lätt att föreställa sig hur livet kan ha sett ut här under 1800-talets andra hälft.

Våra 3 bästa spökstäder
Våra 3 bästa spökstäder Våra 3 bästa spökstäder

Kolmanskop i Namibia

Diamanter tillhör ju det absolut mest värdefulla man kan hitta i marken. Stora delar av södra Namibias öken är avspärrade ”Sperrgebiet”. Förbjudet område, fyndigheterna vaktas noga av tungt beväpnade vakter.

Våra 3 bästa spökstäder

Den lilla staden Kolmanskop anlades när diamanterna hittades i början av 1900-talet och övergavs sedan när fyndigheterna började sina i just detta område. Idag en sevärdhet med inträde.

Här hittar man en övergiven manuell bowlingbana, ett hus som övergivits mitt under uppförandet och ett ensamt badkar som surfar runt på sanddynerna. En extra dimension i just Kolmanskop är just öknen och sanddynerna. Hur dessa svept in över den övergivna staden och fullständigt ”äter” den.

Förstås finns en souvenirbutik med äkta diamanter!

Våra 3 bästa spökstäder Våra 3 bästa spökstäderVåra 3 bästa spökstäder

Pentedattilo i Kalabrien i södra Italien

Pentedattilo liknar inte riktigt sina släktingar i Namibia och USA. Här har man flyttat mer överlagt. Husen är tömda ordningsamt och ordentligt. Ska man vara ärlig har väl inte alla övergetts helt heller, skvallrar några nyinsatta hänglås om. Och husen fylls sakta igen med souvenirbutiker och kiosker. Men väldigt fotogenique är staden där den ligger på bergssluttningen.

En häftig upplevelse, om man är i området.
Läs om mitt besök i Pentedattilo här.

Våra 3 bästa spökstäder Våra 3 bästa spökstäder Våra 3 bästa spökstäder

Och så 3 spökstäder som vi gärna skulle vilja svänga förbi någon gång

Nazisterna mördade hela franska Oradour-sur-Glane´s  befolkning och brände staden den 10 juni 1944. Oradour-sur-Glane återuppbyggdes aldrig utan står kvar som ett monument över krigets vansinne.

Våra 3 bästa spökstäder
Oradour-sur-Glane

Pyramiden på Svalbard, Norge är en övergiven sovjetisk gruvby. Öststatsarkitektur gör sig förmodligen allra bäst i övergivet spökstadsskick, tänker jag… Som upplagt för mardrömmar.

Våra 3 bästa spökstäder
Pyramiden

Nej, jag är inte sugen på mer av södra Italiens halsbrytande serpentinvägar med 20 graders lutning på ett tag, men om jag ändå befinner mig på klacken, så kommer jag nog att svänga förbi Craco i Italien. Det ser ut som en oerhört riktigt spöklik spökstad.

Våra 3 bästa spökstäder
Craco

Gillar du också spökstäder? Missa då inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

7 Comments

 1. Spännande med spökstäder! Jag skulle vilja besöka någon liknande den i Kalifornien, samt ”Tjernobyl-staden”. Den enda spökstaden jag besökt hittills är Mary Kathleen i Australien, där vi dessutom campade över natten 😉 http://mariasmemoarer.com/2018/january/australiens-mitt-djavulsklippor-kameler-och-spokstad-2.html

  • Gunilla Yourstone

   Är Tjernobyl säkert nu? Man är ju lite rädd för cancer-risken…?
   Kan tänka mig att Australien har ett gäng häftiga spökstäder.

 2. Spökstad, vilken intressant grej att besöka! Tror aldrig att vi besökt någon … Den i Frankrike har jag hört talas om några gånger, eftersom en del husbilsbloggare kört förbi där, men själva har vi missat den.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är en ganska speciell grej att besöka. I Kalifornien finns ganska många och riktigt bra. De i Europa är generellt sett lite sämre.

 3. Vi har också varit i Bodil och där höll jag på att trampa på en skallerorm. Jag såg bara skyltarna som varnade för dem :O Min man, som har ormskräck, glömmer det inte även om det är nästan tio år sedan vi var där.

  • Bodie ska det förstås stå (den där autokorrekten…)

  • Gunilla Yourstone

   Oj hjälp! Skallerorm också som är så giftig. Tycker man får rejäl pulshöjning bara av att träffa en snok!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *