Resan såg bra ut på papperet. Start i Singapore, sedan ner till indonesiska Borneo för en 2 nätters flodfärd bland orangutangerna i Tanjung Puting NP. Vidare till Perhentian Island för snorkling med havssköldpaddor och hajar, regnskogsvandring i Taman Negara och så flyg hem via Kuala Lumpur. Perfekt planering av den perfekta resan, så vad kunde egentligen gå fel?
Allt skulle det visa sig. Först ett diskbråck som medförde att Gunillas syster med man tvingades avboka sin del av resan. Sedan enorma regnskogsbränder i Indonesien, orsakade av palmoljeföretagen. Vårt flyg över till Borneo blev inställt och vi fattade beslutet att ta oss till Kuala Lumpur och invänta vår flight upp till Perhentian där.
I Kuala Lumpur åkte vi ut till turistattraktionen Batu Caves, om vi ska vara ärliga mest för att fördriva tiden. Här träffades Gunillas arm av en sten som föll från grottans tak och därmed ställdes resten av resan in. Vi tillbringade del återstående dygnen av resan efter sjukhusvistelsen i Kuala Lumpur.

IMG_1751

Men nog tjatat om alla missöden, här kommer istället våra bästa tips för världsstaden Singapore!

Vår guide till Kuala Lumpur kan du läsa här.

Vi tillbringar två dagar i Singapore i mitten av september. Boendet är självskrivet, Marina Bay Sands är en upplevelse vi inte vill missa. Det Singapore vi möter domineras av två tilldragelser, dels de fruktansvärda regnskogsbränder som härjar för fullt i Indonesien till följd av palmoljeföretagens härjningar. De orsakar en tung haze, dvs smogg, som ligger över staden, en lätt branddoft, samt hälsoproblem för befolkningen, speciellt astmatiker och andra med luftrörsproblematik.

DSCF7538edited

Dels Formel 1 som kommer att gå av stapeln ett par dygn efter vår avfärd från staden. Loppen kommer att gå rakt igenom stadens mest kända delar, målgången verkar vara förlagd till området precis norr om Marina Bay Sands, dvs vid pariserhjulet Singapore Flyer. Överallt byggs det för fullt, bana, läktare, funktionärstält, entrékassor, bajamajor och gigantiska teve-skärmar belägna på flytpontoner i vattnet.

Stadens hotell är förstås utsålda sen månader tillbaka och till hutlösa priser.
Ingen av oss är det minsta intresserade av Formel 1, men dras ändå med i hypen och kan inte låta bli att undra lite ändå om det inte hade varit ganska häftigt att se något av loppen från kanten av Marina Bay Sands infinitypool…

DSCF7773edited DSCF7531edited

Sevärdheter och Aktiviteter

Vi har förhållandevis kort tid i staden. Naturligtvis finns massor av andra sevärdheter än de vi hann med, men detta är våra bästa tips på hur man bör prioritera i Singapore:

1. Marina Bay Sands

Ovanifrån och ner, nedanifrån och upp. I dagsljus, i kvällsbelysning, nära och långt ifrån. Möjligheterna att beskåda denna arkitektoniska dröm är oändliga och ger alla nya perspektiv. Oavsett om du bor här eller ej, missa inte detta hotell i Singapore.
Lär mer om vår vistelse på Marina Bay Sands här.

IMG_1483

2. Garden by the bay

Fantastisk trädgård med växthus och konstgjorda avatar-träd som huvudattraktioner.

Vi var här på kvällen, men ett komplett besök bör nog sträcka sig över fler timmar och även dagsljus.

IMG_1459 IMG_1446

Varje kväll körs en ljusshow ”Catch the night light” 19:45 och 20:45 vid avatarträden.

Här finns också en skywalk öppet 9-9 (sista inträde 8:30). Kostnad: S$ 5.
Vi lyckas av en tillfällighet timea vår entré på skywalken exakt till ljusshowen. Häftigt tyckte vi. Många andra lade sig på rygg under träden såg vi, för att njuta av ljusshowen.

IMG_1480

IMG_1512

3. Singapore SlingRaffles Hotel

En turistfälla värd att fastna i, kan man väl sammanfatta detta jippo?
Vi hade verkligen bestämt oss för att vi inte skulle. För förutsägbart. För turistiskt. För kolonialmakts-romantiskt. För svenne-banan i Bangkok liksom.
Men ändå…
We loved it!

DSCF7485edited

DSCF7519edited

DSCF7520edited

4. Little India

Färgglada hus, kvinnor i vackra saris, dofter och marknader. Singapores Little India är definitivt värt ett besök. Vi passar förstås på att äta lunch just här.

DSCF7828edited

DSCF7831edited

DSCF7837edited DSCF7853edited

5. Kampong Glam/Little Arabia

En vacker moské med guldkupol, några kvarter med färgglada kolonialhus gör Kampong Glam till ett trivsamt stopp på rundturen i Singapore.

IMG_1553-1 DSCF7800edited

6. Merlion

Hälften lejon, hälften fisk, står den där vid Marina Bay och går liksom inte att förbise. Man måste svänga förbi, ta fotot, kolla in asiaternas poser…

IMG_1410edited
Gissa vad vi tre håller upp??

DSCF7545

7. Ljusshowen över Marina Bay

Kanske är den bättre nerifrån marknivå, kanske gör den sig mer utan haze. Vi var i alla fall inte jätteimponerade av Wonder Full, som det heter.

Föreställningar 20:00 och 21:30, samt extraföreställningar 23:00 fredag och lördag.

IMG_1282

8. Promenad i Singapores kolonialdistrikt

Lonely Planet har en promenad i Kolonial district på sin todo-lista. Vi provade men var inte jätteimponerade. Charmigare koloniala byggnader finns i Kampong Glam och Little India områdena.

DSCF7525edited DSCF7528edited

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

9 Comments

 1. Det är inte alltid det blir som man tänkt… Vi har också varit i KL, men ägnade oss nog mest åt shopping när vi var där. Var också på en riktigt bra kinesisk restaurang – fick ett tips från en matintresserad hotellpersonal på Langkawi. Gillade KL måste vi säga! 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja, vi hade räknat bort KL från början, inte en stad vi trodde att vi skulle ha något utbyte av. Men som det nu blev gillar vi den och det känns ändå kul att allt elände förde med sig den upplevelsen!

 2. Ladybird

  Hej.
  Vilka fina bilder! Glad att mina tips kom till hjälp.

  • gunilla yourstone

   Tack!
   Denna gång är det mest Christofer som agerat fotograf. Jag hade ju ingen högerhand…
   Vi hade nog inte upptäckt Helibar om det varit för din guide!

 3. Ja din grottupplevelse till trots; detta gör mig grymt sugen fast jag skulle nog ta tåg för att se landskapet på vägen. Orangutanger ja, det måste planeras in för min del.

  • gunilla yourstone

   Ja det blev inte riktigt som vi hade tänkt, så orangutangerna har vi kvar vi också.

 4. Anna-Karin

  Fantastisk blogg ni har!
  Var hittar man bästa maten i Asien skulle ni säga, förutom Bangkok? Har varit där o funderar nu på Kuala Lumpur eller Hong Kong. Om ni skulle numrera de olika länderna? Det är klart att matupplevelser är väldigt individuellt, men jag är ett stor mat fan och förstår av era olika matberättelser att ni också gillar mat! Reser egentligen helst för matens skull, allt man ”ska” se kommer i andra hand…:-) Vad säger ni om Europa, favoriter?

  • gunilla yourstone

   Hej och tack! Vi har ätit gott i alla asiatiska städer.
   Om vi ska ”matranka” Asiens storstäder baserat på det vi ätit, så blir det nog: 1.Bangkok 2.Tokyo (vi älskar japansk mat) 3. KL (pga Jalan Alor) 4. Signapore (pga little India och little Arabia) 5. Hong Kong 6. Shanghai
   Ja maten är, ibland i alla fall, halva resan. 🙂

 5. Anna-Karin

  Tack!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *