Tallinn är ett enkelt, lättsamt och prisvärt weekend-resmål. Biljetterna är oftast hyffsat billiga, flygtiden bara 1 timme och det går att hitta prisvärda boenden. Själva passade vi på att åka när SAS hade ett erbjudande att åka till Baltikum-länderna för samma Eurobonuspoäng som resor inom Sverige normalt kostar.

bästa tips för Tallinn

Vi tog en weekend under julmarknadssässongen. Stämningsfullt och trevligt, men sommarhalvåret kanske inbjuder mer till promenader och strosande.

Detta är våra 5 bästa tips till Tallinn.

Gå på spa

bästa tips för Tallinn

Tallinn har massor av spa´s och det är lätt att hitta prisvärda paket som inkluderar hotell och spa tillsammans. Vi bokade hotellet Nordic Hotel Forum precis utanför stadsmuren med ett paketerbjudande på ett intilliggande spa. Två nätter och tre timmar med privat bubbelpool, massage etc kostade inte mer än vad bara hotell normalt skulle ha gått på i Sverige.

Stadsmuren

Tallinn har en supercharmig stadsmur. Den kan man promenera runt på utsidan, upptäcka från insidan och se ut över från utsiktpunkter inne i gamla stan.

bästa tips för Tallinn

St Alexander Nevskji katedralen

Att i verkligheten uppleva en sån där byggnad med kupoler som ser ut som Pomperipossas godis-klubbor, det har jag drömt om sedan jag var barn (och såg bilder från Röda Torget på Rapport) Låt vara att kupolerna är svarta och inte så där härligt randiga som i Moskva, det blir ändå en check på bucket-listan, helt klart.

bästa tips för Tallinn

Strosa i  Gamla stan

En verkligen supermysig gamla stan med mycket att upptäcka. Gränder, utsiktpunkter och vid tidpunkten då vi var där en trevlig julmarknad och var glögg-liknande dryck till försäljning på strategiska platser runt om i staden.

bästa tips för Tallinn

Old Hansa och andra restauranger

En turistfälla värd att fastna i. Så kan man väl benämna restaurangen Old Hansa i Tallinns gamla stad. Här är det medeltidsstämning som gäller. Kostymer på allt ifrån inkastarna till serveringspersonalen. Robusta menyer skrivna med sirlig medeltida stil. Rätterna är tydligen ”äkta” medeltidsrätter som anpassats till dagens tyckte och smak.

Så alltså definitivt befinner vi oss så till vida i en turistfälla. Men det känna ändå mysigt och ganska kul. Vi tycker absolut att en middag här hör till när man är i Tallinn.

bästa tips för Tallinn

Vi besöker även den ryska restaurangen Troika, komplett med rödbetssoppa, blini, vodka och dansande kosacker. Ett skådespel för turisterna givetvis, men ändå ganska roligt. När man nu är här, i den här delen av Europa.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

7 Comments

 1. Tack för tipsen, blev så sugen på Tallinn igen nu, var ett antal år sen jag var där… Kan bara inte bestämma mig för om jag vill besöka staden sommar, höst, eller kring jul… Kanske höst eller jul vore mysigast ändå 🙂 Sen vore det så härligt med någon julmarknad också.

  • gunilla yourstone

   Ja Tallinn är mysigt. Vi vill nog prova sommaren nästa gång i så fall.

 2. Marina

  Tack för alla tips! Som sagt, de baltiska länderna är ytterligare vita fläckar på min karta, men snart så…

 3. Pingback: Tips på saker att göra i Tallinn - en liten reseguide med de bästa tipsen - Jennifer Sandström

 4. Om ni tycker Tallinn är trevligt så borde ni absolut åka vidare till deras andra största stad Tartu och ön Saaremaa motsvarande Gotland i Sverige. Jättemysigt, mindre turister och härlig natur. Hela Estland är jättetrevligt att turista i och jag har besökt de flesta städer eller områden och Ösel och Tartu föredrar jag framför Tallinn.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *