En bild räckte. För ganska många år sedan. Sen har jag längtat hit. Eurobonus-resan skulle utnyttjas och hur många platser som jag längtar till flyger egentligen SAS till? Nej just det, det blev en flygbiljett till Aten och det blev en tripp upp till Meteora. Resten av resan är bara bonus.

Meteora är ett klosterområde i norra Grekland. Albanien, där vi nyss var, är mindre än 10 mil bort. Samtliga kloster, idag 6 till antalet, en gång 24, är spektakulärt placerade högst upp på branta klippor av sandsten. Klostren är fortfarande aktiva och vid besök måste man iaktta hänsyn till religiösa regler och klä sig modest.

Meteora

Meteora

Efter lite gnissel och irrfärder som vi redan skrivit om här, anländer vi till vårt boende strax nedanför det första klostret vid halv fem-tiden. Solnedgång i Grekland denna tid på året infaller halv åtta.
Vi har två nätter på plats och en heldag emellan, men varför förspilla någon tid? Vi ger oss förstås upp mot klosterområdet omedelbart! Avstånden är korta, men vad hjälper väl det, för det här tar oändligt lång tid.

Det är väl en av de mycket fåtaliga saker som jag och Christofer har lyckats bli lite osams runt på resa. När jag skriker ”Stanna!” mitt i hårnålskurvor, möten och omkörningar. Numera är vi mer väloljade på den punkten. Jag förvarnar ganska direkt, när jag börjar se vartåt detta barkar:
-Så fort det går att stanna, så gör det. Alla rastplatser, p-fickor och allt annat som dyker upp. Bara gör det. Stanna alltså. Så reder vi ut om det finns nåt att se sen.

Så gör Christofer och det tar sin lilla tid att snirkla sig runt hela slingan som väl egentligen inte är så mycket mer än en mil.

Högst upp finns två solnedgångspunkter. O du kvalfyllda värld. Vi väljer den ena till 10 minuter innan solnedgång, sedan kastar vi oss i bilen till den andra. I morgon kväll får vi väl göra tvärt om.

Meteora
Meteora

Meteora

Meteora

Nere i Kastraki är det lugnt och fint till kvällningen. Ett par hundra meter från vårt guesthouse finns en trevlig restaurang där en mycket gammal dam sjavar runt bland borden ömsom charmandes gästerna ömsom ryandes åt de yngre manliga servitörerna.

Följande dag blir en heldag bland klostren. Nu har bussresorna för dagen anlänt. Buss på buss på buss, möter oss vid första klostret. Ganska hektiskt och mycket folk. Vi börjar tänka lite strategiskt och kryssa mellan klostren för att undvika busslasterna så långt det går. Vi hinner med alla de för dagen öppna fem klostren före en ganska sen lunch.

Fast om vi ska vara ärliga, så är de rätt så lika invändigt. Behållningen finns mestadels, när man väl har sett ett kloster, på utsidan. Ändå hör det väl till att betala in sig i dem alla?

Meteora
Meteora

Meteora
Meteora

Ner i Kastraki igen för lunch och lite vila. Vi har fortfarande över 30 grader på dagarna, även om vi kommit till mitten av september.

Till denna solnedgång är vi rutinerade rävar. Nu vet vi precis på vilka platser vi vill positioneras oss. Först uppe vid Great Meteoron Monastery, där nästan inga andra besökare samlas, sedan när solen försvinner härifrån, ner igen till solnedgångspunkterna.
Bussarna är borta nu, på väg hem till Parga och Aten. Vi är ett mer lättsamt gäng independent travellers på plats så här sent på dagen.

Vi kryssar lite idag också, tar det ganska chill, nu vet vi hur det funkar och att alla får plats.

Meteora
Meteora

Kväll nummer två provar vi Taverna Gardenia, mitt i byn. Fullsatt och god mat.

Andra morgonen blir det en sista tur upp, några sista vyer innan vi lämnar Meteora och kör ner mot Aten. Det är svårt att lämna en plats som den här.

Meteora
Ruinerna efter ett av de ursprungliga 24 klostren

Hur tar man sig till Meteora?

Till Meteora kan man åka tåg, buss eller bil. Vår ursprungsplan var att ta tåget från Aten till Kalambaka, men pga. en strejk stod tågtrafiken i Aten stilla för dagen. Vi hyrde i stället bil och körde upp på ca 4,5 timmar.

Mer om att ta tåg eller buss till Meteora hittar du här.

Meteora

Var ska man bo vid Meteora?

Man bor i antingen Kalambaka eller Kastraki. Kalambaka är en lite större stad, här finner man det mesta i shoppingväg och det finns massor av restauranger att välja bland. Det är också hit tåget från Aten går. Kastraki ligger närmare själva Meteora och är en by. Här finns ett mycket begränsat utbud av affärer, men pga turismen ändå ett hyfsat stort utbud av restauranger.
Tydligen bor de flesta av Meteoras besökare i Kalambaka. Vi har själva lite svårt att se varför. Väl här vill man väl bo så nära klostren som möjligt för att utnyttja tiden maximalt? Själva bor vi längst bort i Kastraki, så nära klostren det går att komma, på Guesthouse Papastathis.
Möjligen kan man även tänka sig att man kan bo mer centralt i Kastraki, nere vid kyrkan, t.ex. här.

Meteora

Hur tar man sig runt?

Bil, definitivt bil.
Vi hade någon vag idé innan om att vid skulle vandra, men det visade sig inte alls praktiskt på plats. Man vill kunna ta sig fram och tillbaka över området beroende på ljus, publiktryck och annat. Och så upp igen till solnedgången. Om man inte kommer med bil, kan man även hyra på plats i Kalambaka.

Vi provade faktiskt en kortare vandring upp till Great Meteoron Monastery. Tog 40 minuter upp och var väl för all del trivsamt, men tillförde liksom ingenting till upplevelsen, tyckte vi.

Meteora

Alternativet är att boka in sig på en guidad tur på plats, men det blir ju mer begränsat och säkert inte billigare.

Många kommer dessutom till Meteora via en guidad busstur från Parga eller Aten. Inget vi kan rekommendera. Åtminstone inte om det är stämningen, bilderna och solnedgången man är ute efter.

Hur lång tid bör man vara där?

Om det är bara själva Meteora man är ute efter är en heldag mellan två nätters övernattning perfekt. Sedan kan man förstås stanna längre, besöka andra saker i området, vandra, klättra mm.

Meteora
Som sagt, klättra kan man ju alltid göra…

Vilket kloster är bäst?

Klostren är, som sagt, ganska likvärdiga invändigt. Ska man bara välja ett, så bör det bli Great Meteoron Monastery, eftersom det där är lite mer som är öppet för allmänheten, och även finns flera museum inrymda i byggnaden. Mest spektakulär entré har Holy Trinity Monastery.
Alla kloster har en varsin dag då de är stängda. Endast lördag är alla 6 klostren öppna. Här kan du se (under respektive kloster) vilket kloster som är stängt vilken dag.

Utifrån är alla klostren helt och totalt magnifika. Ett måste förstås att kolla in dem alla ifrån så många olika vinklar som möjligt.

Meteora
Meteora

Hur ska man klä sig?

Klostren används fortfarande, så det är strikt klädsel som gäller. Täckta axlar och ben. Om man inte passerar nålsögat finns kläder att låna på plats. Shorts som slutade nedanför knäna godkändes för Christofers del i alla kloster. Gunilla hade långbyxor. Det gick bara fint utom i nunneklostret St. Stephens Monastery, där detta ansågs som på tok för utmanande och osedligt. En omlott-kjol utanpå beordrades.

Meteora

Var ska man tillbringa solnedgången?

Det finns två solnedgångsspots högst upp (det är omöjligt att missa dem). Dessa är förstås superplatser för solnedgång. Men också utsiktsplatsen borta vid Great Meteoron Monastery. Själv solnedgången ser man inte här, men någon timme innan är perfekt.

Meteora
Denna vy får man några hundra meter FÖRE första solnedgångspunkten. Missa inte!

Bästa tid att besöka Meteora?

Meteora går att besöka hela året. På vintern blir det snö. Under högsäsong är det förstås hektiskt. Vi hade riktigt fina dagar i mitten av september, men någon vecka senare visade väderappen regn. Maj-juni och september kanske är perfekt?

Meteora

Läs alla våra inlägg från Grekland här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

21 Comments

 1. ann beutler

  Vad häftigt!! Dit kan jag gärna tänka mig att fara! Tack för många bra reseuppslag! Och alla fina foton!

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt att du gillar det. Meteora är verkligen värt att åka till även om det är en bit ”off”.

 2. Vackra bilder och härliga miljöer. Detta område var helt okänt för mig och då är jag ändå mer berest och mer påläst de allra flesta. Det är tur att det finns pärlor kvar att upptäcka.

  • Gunilla Yourstone

   Meteora är fortfarande ganska ”off the beaten track”. Tack och lov kanske, för man vill ju ha denna skatt för sig själv. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ah, nu ser jag att det var hos dig jag hittade vandringarna i Bulgarien. Hade glömt vilken blogg det var. Lägger in en länk i mitt inlägg om nästa sommars eventuella resor!

 3. Marina

  Vad ska man säga…det får bli ett stort WOW! Återigen, tack för fantastiska tips!

 4. Waaaaaoooooowwww! Galet vackert! Jäklar vad ni jobbar för de perfekta bilderna! Och lyckas!

  Kram Lena

 5. Waow! Det ser OVERKLIGT ut! Har sett bilder därifrån förut, men det kändes som att man kom nära nu, i ert inlägg. En plats till på vår bucket list helt enkelt!

  • Gunilla Yourstone

   Flera har frågat om det var lika häftigt i verkligheten som det ser ut på bilderna. Och det VAR det verkligen! Helt galet vackert och surrealistiskt.

 6. Men läckert! Jag har aldrig varit i Grekland och lockas föga av solsemesteröarna i skärgår’n. Undrar om det här är stället jag vill åka till?

  • Gunilla Yourstone

   Det kan det nog vara. Om man inte vill ut på öarna, är ju en kombo med Albanien och/eller Makedonien perfekt!

 7. För många år sen hade vi en videofilm om Meteora och blev mycket förtjusta och intresserade. Men vi har inte kommit dit än. Men vi har varit på många andra ställen i Grekland under årens lopp. Nu är vi över 80 år så vi har svårt att resa överhuvudtaget.

  • Gunilla Yourstone

   Tråkigt att det aldrig blev av. Meteora är dessvärre inte handikappanpassat heller. Det är mycket trappor överallt. Men man får kanske försöka att vara tacksam över allt man faktiskt hann se och uppleva i stället?

 8. Lars Efraimsson

  Hej!
  Fantastiskt fina bilder! Meteora är ju lika häftigt som Machu Picchu och mycket närmare. Jag var fyra mil från Meteora, men fick vända av tidsbrist.

  • Gunilla Yourstone

   Asch vilken osis att vara så nära Meteora och så inte har tid att åka dit! Du måste helt enkelt återvända. 🙂

 9. Vilket häftigt ställe!! Kan tänka mig det var ett riskfyllt jobb att bygga dessa kloster, samt restaureringsarbeten på utsidan. Och vad hände med de kloster som inte finns kvar längre, rasat ner pga jordbävning eller erosion..? Och vad strikt att ena klostret inte tyckte det var anständigt av en kvinna att använda långbyxor, om jag förstod dig rätt 😀 Långa och tunna, men lösa tygbyxor var inget problem i moskéerna jag besökte i Singapore iaf 😉

  • Gunilla Yourstone

   De har nog rasat av ålder och förfall helt enkelt.
   Ja det var knasigt med byxorna, att de inte dög… 🙂

 10. Fick tips om Meteora för bara några dagar sedan från en vän. Hade helt missat både att det existerade och att ni varit där. Verkar magiskt! Sparar ert braiga och matnyttiga inlägg för framtida besök.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *