Aten är inte helt lättflörtad som stad ändå. En tryckande hetta och en utmanande trafikrytm gör att den mest entusiastiske och tålige resenär snart nog stumnar lite grann. Vi tycker inte att man behöver overdo Aten. Åtminstone inte om man besöker staden under de hetaste sommarmånaderna. Bättre då att ta det lite piano och suga ut godbitarna i lite lagom takt. Så här lade vi upp vårt 22 timmar långa besök i Greklands huvudstad.

att göra i Aten

1. Bo i Plaka

Mysigaste stadsdelen i Aten heter Plaka. Under Akropolis-klippan finns vindlande gränder, äldre, lite charmig bebyggelse, mängder av uteserveringar med rutiga dukar och mysfaktor och förstås otaliga souvenirbutiker med det vanliga utbudet av klänningar, t-shirts och muggar. Här bor man helt rätt för gångavstånd till nedanstående aktiviteter.
Själva checkar vi in på det prisvärda och ganska enkla, men perfekt belägna Adams Hotel vid lunchtid.

Fler hotell i Plaka hittar du här.

att göra i Aten

2. Akropolis

Vi tycker att vi är sena iväg, när vi börjar famla efter vägen till Akropolis först vi 4-tiden på eftermiddagen. Men det ska snart visa sig att vi ändå är på tok för tidiga. Längden på kön till biljettförsäljningen är inom kontroll. Men vad hjälper väl det när varje köp tar sydeuropeiskt lång tid och kön går i öppen skugglös sol. Undergångskänslan är nära redan innan vi klivit in på området och påbörjat uppstigningen mot Akropolis-klippan och dess tempel på toppen. Varje skuggande träd och varje skuggad bänk kastar vi oss girigt över i den 35-gradiga hettan. Det medhavda vattnet räcker inte långt. En stenhög här, en pelare där. Skyltar som bestämt slår fast vad de en gång varit. Vi ömmar för slavarna som byggde allt det här. De fick nog inte heller vila så mycket i skuggan. Och tycker synd om de som måste följa en guidad tur. Vi passerar Albatross Travel och en svenska guide som hm-ar och letar ord irriterande mycket. Om hon inte stakat sig så mycket så hade hennes grupp fått rusa iväg och vila sig i skuggan vid det här laget, tänker jag vasst. Man blir sitt sämsta jag av hetta.

att göra i Aten

Been there, done that. En timme senare är Akropolis besegrat och Parthenon tillfredsställande fotat. Våra kläder smetar på ett opassande sätt längs våra kroppar och vi hallucinerar vattenflaskor.
Vackert, imponerande och absolut ett måste om man liks är i stan. Men lågt ifrån de mest imponerande antika fornlämningar vi besökt.

att göra i Aten

att göra i Aten
Ja, precis så känner vi oss!

3. Se solen gå ner från en takbar

Tillbaka på hotellet en sväng för att vrida svetten ur underkläderna och ställa sig framför AC:n inställd på 11 grader ett tag. När vi återvänder ut i frilufts-tortyrkammaren har temperaturen faktiskt sjunkit till riktigt komfortabla 32 grader. Vi promenerar med lätta steg till vår nästa begivenhet, kvällens takbar.

För den som skådat ut över Aten och dess oändliga bebyggelse från Akropolis-klippan, kan det här med takbarer säkert förefalla en smula oväntat. Staden är jämnlåg med byggnader på 3-7 våningar var man skådar.
Men Aten är faktiskt något av takbarernas Mekka. När vi letade hotell på booking.com, hade var och vartannat en ståtlig takbar att fresta med. Alltid med utsikt över Akropolis. Vi har dock bokat ekonomiskt denna gång. Vårt hotell Adam´s har noll och ingen sådan.

Den bar vi istället väljer att besöka tillhör Hotel Central, några minuter promenad bort. När vi anländer ungefär en timme innan solnedgång är vi ensamma på takterrassen. När solen går ner är det fullsatt. Med oss på bästa position förstås.

Det är det högljudda amerikanska sällskapet som förstås bjudit in ett annat sällskap lika högljudda amerikaner att ansluta här på Central. Det äldre, lite bittra paret som sätter sig med ryggen mot solnedgången. Samt de två som sätter sig, dricker de glas vatten som baren bjuder på medan man studerar menyn, ser solen gå ner och sedan reser sig och går igen.

att göra i Aten

att göra i Aten att göra i Aten

4. Äta middag på To Kafeneion

Vi stannar på Central tills solen är nere och Akropolis tänts upp. Och slinker sedan iväg lagom i tid för att knipa sista utebordet på restaurangen med, kanske Atens bästa mat.  På en parallellgata till turistfälle-täta Adrianou Street och så ner i en mörk, graffitisprayad gränd hittar man restaurangen To Kafeneion.

Alla rätter här är meze, dvs tanken är att man plockar ihop flera till en komplett måltid.

Vi äter vinbladsdolmar, de bästa på denna resa. Köttbullar ”with THE tomato sause” som restaurangen själv uttrycker det. En fetaostpaj som snudd på får oss att göra korstecken…  Och mer därtill. Tack högre makter för Trippan, för slopade roamingavgifter och för att det finns restauranger med hög svansföring och stolthet som erbjuder vällagad mat till helt rätt pris även i turisttäta områden som Plaka i Aten.

att göra i Aten

att göra i Aten

Tack och hej, och puss och kram, värmeböljans Aten. Det var trevligt det som var, men räckte faktiskt ganska bra så här.

att göra i Aten

att göra i Aten

Läs alla våra inlägg om Grekland här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

2 Comments

  1. Bra tips och härliga bilder!!!

    Kramar

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *