Vi vet inte riktigt hur man klarar sig igenom en Islandsresa utan att köra bil. Mycket bil. Island är liksom bara beskaffat så. Med massor av små sevärdheter utspridda jämt över hela landet. Tur då att Island är så vackert att körandet inte blir transportsträckor utan en viktig del av helhetsupplevelsen. Här listar vi de bästa vägarna vi åkte. De som liksom tog andan ur oss.

1. Vägen till Fylke går genom Mordor – eller väg 901 till Mödrudalur

vägar på Island

Normalt sett har vi lärt oss att vädret påverkar upplevelsen av en plats eller sevärdhet ganska mycket. Där man har otur med vädret, regn och tunga moln, det tycker man sällan var speciellt bra. Där solen däremot skiner, de platserna trivs man på, minns och rekommenderar till andra. Idag ska detta visa sig fel.

Dagens kör-beting är Seydisfjordur till Myvatn. Gunilla oroar sig redan i förväg för lunchen. Sträckan ser öde och tom ut på kartan. Medan Christofer förstås är optimist.
-Äh det ordnar sig, vi hittar alltid nåt.

Och det gör vi ju alltid eftersom Gunilla oroar sig i förväg och sedan läser sig fram till ett lunchstopp.
Även idag ser det ut att ordna sig. För djupt ner i Lonely Planet hittar Gunilla till slut väg 901. En ögla på Ringvägen. Och på denna ögla den pyttelilla orten Mödrudalur.

Vi kastar oss in på 901:an som ”nödtorftigt ska vara körbar med 2W”. Ångrar oss lite grann snart nog. En väg i det här skicket kommer att ta dubbelt så lång tid som släta fina asfalterade 1:an.

vägar på Island

Då börjar det förstås att regna. Kolsvarta moln ovanför oss. Snart nog samma svärta runtomkring och under oss. Vi har kört in i ett landskap för overkligt för att existera på den här planeten. Vi har äntrat Mordor!

3 mil helt ensamma i en svart värld av aska och regn, så sjukt läckert!

vägar på Island

Om Mordor har en rastplats
Om Mordor har en rastplats

Så öppnar sig de svarta bergen och avslöjar en grön och frodig dal. Vi har kommit till Mödrudalur. Traditionella turf-houses med gräs på taken, världens minsta kyrka och vågar vi nog lova, Islands sötaste bensinmack.

Utanför det lilla värdshuset Fjallakaffi ligger ett får likt en labrador vid dörren. När vi går in följer fåret med och får ledas tillbaka ut vid hornen av världhusvärden.
Vi äter lammsoppa och våfflor alltmedan fönstren immar igen och plattityder som fryntlig, gemytblond viking, pittoresk, och idyll sköljer genom våra huvuden.

Ja visst har vi kommit till Fylke!

vägar på Island vägar på Island Fjallakaffi

vägar på Island

Bensin, disel, någon?
Bensin, diesel, någon?

vägar på Island vägar på Island lammsoppa Fjallakaffi vägar på Island Fjallkaffi

Väg 1  förbi Skogar och Vik (inkl småvägarna ner till havet t.ex. 215)

vägar på Island

Vi vill bestämt avråda ifrån att hasta förbi denna sträcka. Den känns unik i sin gröna intensitet. Man ska unna sig att svänga av på småvägarna ut mot havet. Stanna till i Vik och vid alla vattenfallen. Ta fotostopp på rastplatserna. Många av de bilder man ser från Island kommer från detta område. För om detta är det första du gör på ringvägen, så kan det vara bra att veta att just detta landskap kommer inte tillbaka.

vägar på Island

vägar på Island

vägar på Island

vägar på Island

Väg 93 från Egilstradir till Seydisfjordur (och vidare längs fjordens södra kant ut till Skalanes)

vägar på Island

Först serpentinvägar av svart, nylagd asfalt upp, upp, upp. Sedan fjällandskap och sjöar. Och så bär det av ner igen, nu med utsikt över hela den vidunderliga Seydis-fjorden. Mera serpentin.

vägar på Island vägar på Island

Seyðisfjörður vägar på Island

vägar på Island

Samhället Seydisfjordor är pittoreskt nog så det förslår, men en blå träkyrka som pricken över i. Men stanna inte bara här. Ta höger och den lilla grusvägen söder om fjorden (4-hjulsdrift och starka nerver krävs). Följ fjorden tills världen tar slut.

Skalanes vägar på Island

Väg 1 från Höfn till Djupivogur (och vidare över bergen på genvägen 939)

vägar på Island Djupivogur

Nu är vi på Ringvägen igen. Norr om Höfn är en ”impossible scenic stretch” om man får tro Lonely Planet. Vägen följer kusten och är slingrig och tar tid. Men tid är ju allt vi har här i världen, eller hur?

Missa inte att stanna till vid den brandgula fyren Hvalnes, eller Djupivogors söta lilla fiskehamn.

vägar på Island Hvalnes lighthouse vägar på Island

Sedan är det läge att överge 1:an och gena 5 mil via 939. Ingenjören bakom denna väg har förärats en egen liten byst och minnestavla, längs med vägen. Detta är han väl värd anser vi efter att ha kämpat oss uppför alla hårnålskurvor och orimligt branta backar och krön.

vägar på Island

vägar på Island väg 939

Väg 1 mellan Akureyri och Varmahlid

Hade vi haft en extradag, vete sjutton om vi inte lagt den som en vandringsdag här i Öxnadalur! Väldigt vackra och ödsliga dalgångar  möter oss här. Det rycker och drar i vandringstarmen!

Dessvärre har vi en tid att passa i Varmahlid denna dag (islandshästridning!) och kan inte unna oss att stanna och utforska närmare.

foto: Ron Kroetz
foto: Ron Kroetz

vägar på Island vägar på Island vägar på Island

Gilla gärna 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

12 Comments

 1. Linda, 155cm.se

  Så fint och bra inlägg! Tack!

 2. Perfekt guide! Letade efter precis den när jag planerade en Islandsresa för ett år sedan, som inte blev av. Hoppas på nästa år och då kommer den här väl till pass.

  • gunilla yourstone

   Fler guider kommer. Bla guide till ringvägen, Islands bästa bad etc. 🙂

 3. Fint inlägg och gillar associationerna till Mordor, haha. Och så får jag Islandslängtan! Har bott där ett år och varit tillbaka flera gånger 😉

  • gunilla yourstone

   Hur kan man inte associera till Sagan om ringen med tre tonåringar i bagaget? 🙂
   Ja, jag läste att du bott där, häftig upplevelse! Hade det månne något med hästar att göra (brukar ha det menar jag, när unga tjejer flyttar till Island)

 4. Så underbart! Och jag gillar också Mordor-Fylke-aassociationerna 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja för oss var det som självklart. Det var där vi var helt enkelt! 🙂

 5. emolis

  Åh, det ser så underbart ut att jag bums vill boka en resa till Island och köra runt 🙂 Vi hade ingen bil när vi var där utan fick snällt hålla oss nere vid Reykjavik-hållet och det var ju fint det med, men åh vad jag vill åka ringleden. Kommer det kanske en liten reseberättelse om er resa så småningom?

  • gunilla yourstone

   Ja det var verkligen härligt att köra Ringvägen. En mångårig dröm som gick i uppfyllelse.
   Det kommer så klart en reseberättelse över hela resan som vanligt och dessutom en hel massa andra inlägg om Island. Känn som att det finns mycket att skriva. 🙂

 6. Margaretha Hörlin

  Hej! Vi har varit på Island ett par gånger. Vill gärna dit igen. Tack för din berättelse. Vi har bara hyrt 2-hjulsdeiven bil. Är lite osäker på att köra på alltför ”dåliga” vägar och har därför bara rört oss runt kusterna. Men tack vare din sakliga och informerande beskrivning känns det som att vi är mogna för Island igen. Men det lär nog bli i augusti 2019. Än en gång, tack för ovärderliga tips. Vänligen Margaretha och Hans

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att ni ska åka igen. Och att vår blogg varit till nytta. Lycka till med planerandet och resan. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *