En av de saker man bara måste göra på Island är förstås att bada i de varma källorna. Detta kan genomföras på en rad olika sätt och på massor av olika platser.

Här listar vi våra bästa tips till den perfekta badupplevelsen.

1. Reykjadalur

Den överläget allra bästa badupplevelsen på Island var att vandra från Hveragerði dryga 3 km upp i bergen till de varma källorna där. I dalen rinner en “fjällbäck” som året om håller 35 grader. En perfekt temperatur för en avslappnade och skön badupplevelse.
Dessutom en vacker utsikt.

islands bästa bad islands bästa bad

Det är inte folktomt här uppe, men om man går en bit bort från badbryggorna och “ombytesbåsen” kan man få en bit bäck alldeles för sig själv.

Vi såg också flera ridturer som gick upp hit, där självklart ett badstopp ingick. Såg också ut som en bra idé, tyckte vi.

islands bästa bad islands bästa bad

Så hittar du dit:

Sväng av från Ringvägen vid rondellen i Hveragerði. Gatan du direkt kommer in på heter Breiðamörk. Den följer du tills den tar slut vid en parkeringsplats vid några stallbyggnader efter ett par kilometer. Vid parkeringsplatsen finns en skylt mot Reykjadalur. Karta finns här. 

2. Myvatn Natural Baths

Blå lagunen, badanläggningen vid Keflavik är en världskändis och flera gånger om utnämnd till ett måste om man besöker Island.

När vi hör sånt blir vi förstås lite lagom obstinata. Och mycket riktigt, när vi googlar frasen Blue lagoon or Myvatn natural baths, hittar vi snart en tråd på Trippans forum där ett antal initierade islandsresenärer helt klart verkar föredra Myvatn Natural Bath framför Blå lagunen.

När prisbilden dessutom visar sig vara 2230 kr för Blå lagunen för vår familj, mot 1042 kr för Myvatn är saken klar. Vi dissar busigt denna fundamentala turistattraktion och kör på Myvatnets okända släkting i stället.

Myvatn_edge Myvatn_Alva_Sebbe

Myvatn Natural Baths bjuder på en härlig badupplevelse i gnistrande kvällssol. Besökarna är lagom många och det finns flera olika pooler i olika temperaturer att välja bland. Vi är grymt nöjda, grymt rena och grymt loja när vi till slut stiger upp ur badet.

Se vår film här:

3. Badtunna med utsikt

-Vad gör islänningarna på sin fritid? vill många turister veta, får vi höra av vår ungerske ridguide Gergö i Varmahlid.

Svaret på frågan är uppenbar:
-De rider sina hästar, ser på Game of Thrones och badar i sina varma källor, förstås.

Och nog unnar man väl islänningarna detta nöje, när det nu finns så mycket varmt vatten att leda in i duschar, bassänger och badtunnor. Snart nog varje hushåll har, om inte en egen naturlig varm källa, så i alla fall en badtunna på altanen.

Som besökande måste man absolut boka in åtminstone några boenden med dessa faciliteter.
Vi hade egen badtunna på altanen vid Langahlid Cottages i Seydisfjordur och delad badtunna på Hotel Hafnarfjallför utanför Borgarnes.

Båda härliga upplevelser under sköna kvällar i solnedgången!

islands bästa bad

islands bästa bad

Gilla gärna 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

13 kommentarer

  1. Så härligt, jag älskar värme och duschar gärna riktigt varmt, så dessa bad skulle nog falla mig i smaken 😉

  2. Jag hade verkligen trivts i en varm källa på Island! Ser ljuvligt ut 🙂

  3. Vilket fantastiskt inlägg och vackra bilder!!! Drömmer om Island. Har aldrig varit där. Kram

  4. Kan man gå till reykjadalur med barnvagn?

  5. När ni var på norra sidan, omkring Mývatn, besökte ni Stóagjá källan? Den som man måste klättra på en stege för att komma ner till? Min absoluta favorit. Här är en lista men några av våra källor här:
    http://www.rent.is/blog/hot-springs-in-iceland
    Ha en trevlig resa!

  6. Hej! Härliga bilder och beskrivningar av Island! Vi åker dit på onsdag och funderar en hel del på vilka varma källor vi ska välja. Reykjadalur ser riktigt härligt ut! Vi ska köra Golden circle en dag och funderar då på om man kan göra en avstickare dit. Hur lång tid tog det för er att gå upp de 3 km?

Lämna en kommentar