Ringvägen på Island är en så klassisk roadtrip som det gärna kan bli. Vi visste direkt att om vi skulle resa till Island var det Ringvägen vi ville köra. Här presenterar vi en guide med våra bästa tips till hur man ”gör” den isländska Ringvägen.

Vad är Ringvägen?

Ringvägen är Islands svar på E4:an i Sverige. Dvs den största vägen som binder ihop alla större städer och samhällen. Eftersom Island är en ö, är Ringvägen cirkulär, dvs den går runt hela Island.
Ringvägen heter egentligen väg 1 och är 133 mil lång och tar, enligt uppgift 16 timmar att köra om man kör non-stop och enligt hastighetsbegränsningarna.

P1040476

Hur lång tid behöver man för att ”göra” Ringvägen?

Här går uppgifterna lite isär. Lonely Planets guide säger minimum 10 dagar, medan den allmänna uppfattningen på Tripadvisors forum verkar vara minimum en vecka. De svenska researrangörerna av paketresor till Island säljer färdiga hyrbilspaket på antingen 7 eller 10 dagar (express eller extended version så att säga).

Vi gjorde Ringvägen på 8 dagar och kände dels att det verkligen var värt det, att åka hela Ringvägen och dels att vi inte hade velat haft mindre tid till vårt förfogande, däremot gärna mer.

P1040261

Hur ska man köra?

Ringvägen är Islands svar på E4:an skrev vi tidigare. I funktion ja, men där upphör likheterna. Ringvägen är, trots att det är Islands största väg och enda förbindelselänken mellan samtliga huvudorter, en med svenska mått väldigt liten väg. Den har hela vägen endast en fil i vardera riktning och är utan vägren (undantag för många broar som inte har utrymme för något möte alls). Det är mycket trafik, åtminstone under sommarmånaderna. Bilar, husbilar, husvagnar och cyklister trängs på den smala vägen.

Hastighetsbegränsningen är max 90 km/h.

Ringvägen innehåller ibland branta krön och skarpa kurvor.

Sammantaget gör alla ovanstående omständigheter att det är en bra idé att köra lugnt och försiktigt och hålla hastighetsbegränsningarna.

Körklimatet på Island känns över huvud taget lugnt och vänligt. Man lämnar plats för varandra och visar hänsyn.

Ringvägen på Island
En av många smala broar

Med vilka fortskaffningsmedel kan man göra Ringvägen?

Det första alternativet man kommer att tänka på är förstås hyrbil. Med det finns även gott om resenärer som väljer alternativa färdsätt. Vi bokade vår hyrbil här.

Busspaketresor förstås, det träffade vi på över hela Island. Om inte annat i toaköerna på bensinmackarna…

Cyklisterna är påfallande många, trots att en cykelsemester på Island knappast är valet för den som vill göra det lätt för sig här i livet.

Liftarna hittar man vid i stort sett varje vägkorsning. Såg också lite tröstlöst ut tyckte vi, i de skiftande väderlekar som var, men förvisso ett billigt sätt att ta sig runt.

Husbil känns ju annars lite frestande, när boendet nu är så dyrt som det är.

Det ska tydligen gå bra att göra Island per reguljär-buss också.

IMG_0355

Med- eller moturs?

En av livets stora frågor. Vi åkte  moturs, helt enkelt för att det kändes bättre.
Nackdelar:
1. Lonely Planets guidebok åker åt andra hållet, man fick läsa baklänges.
2. Passagerarsätet hamnade på så sätt hela tiden ut mot havet, medan de vackraste vyerna var inåt land.

P1050764

Ruttförslag

Vi lade övernattningarna enligt följande:

Natt 1: Reykjavik
Natt 2: Vik
Natt 3: Höfn
Natt 4: Seydisfjordur
Natt 5: Reykjahlid
Natt 6: Akureyri
Natt7: Borganes
Natt 8: på flyget hem

Sista dagen använde vi till att göra den sk. Gyllene cirkeln.

Det upplägget funkade i stort sett bra. Dag 1, mellan Reykjavik och Vik blev lite för stressig. Här hade vi gärna lagt en extradag.

Att köra från Akureyri till Borganes gick mycket fortare än vi trodde innan. Denna dag hade det gått att köra längre, eller lägga in fler stopp.

Sedan hade vi ju inte behövt följa Ringvägen alls till Borganes, utan hade istället kunnat köra genom höglandet till Gullfoss. Nu när det ändå visade sig att vi hade 4-hjulsdrivet. Men det är en helt annat historia som vi tillägnat en helt annan bloggpost…

 

 Att äta längs Ringvägen

Vi var lite oroliga innan faktiskt. Om vi skulle lyckas med konststycket att föda tre tonåringar varje dag. Varav två ständigt hungriga pojkar, en vegetarian-wannabee och en med en smal ät-repertoar på ungefär 10 rätter…

Vi kan nu glatt rapportera att våra farhågor kom på skam. Givet att man planerar lite i förväg med kartan (och Lonely Planets guidebok) i hand finns det alltid något litet samhälle längs vägen att stanna i. I detta lilla samhälle finns sedan alltid en liten facilitet; en bensinmack (där man passar på att tanka), tillsammans med en liten butik (storlek varierar) och en snabbmatsrestaurang som serverar det vanliga utbudet av hamburgare korv etc.

De knepigaste sträckorna att hitta lunch längs:

Vik till Höfn, här finns typ bara orten Kirkjubaejarklaustur att välja på längs hela vägen.

Mellan Egilstradir och Reykjahlid finns inga samhällen alls, däremot finns Mödrudalur längs öglan väg 901.

Höfn till Egilstradir: Ett råd i all välmening, sväng av till Djupivågur. Du lär inte få så många fler chanser till lunch på länge.

Blönduos till Borgarnes: här såg det tomt ut, men eftersom vi var nöjda och belåtna efter en prakt-lunch på Blönduos bästa uteservering, letade vi inte heller.

Ringvägen på Island
Vid vattenfallet Godafoss låg denna restaurang

Skyltning och att hitta

Om vi säger så här, allt är skyltat, men väldigt blygsamt. Leta inte efter en stor grön över-vägen-monterad skylt. Snarare en liten rostig gul diskret dito vid sidan av vägen… Oavsett om det är en av Islands stora sevärdheter, flygplatsen eller självaste Reykjavik du ska till.

Google maps körtider stämmer hyfsat väl, tycker vi.

P1050554

Rastplatser

Memorera denna information: Om det finns en rastplats ska du stanna. End of story. Så försökte vi göra och vi var oftast mycket glada över det.

Om islänningarna har bemödat sig med en extra slinga asfalt finns det i regel en anledning. Oftast en väldigt vacker sådan.

Rastplatserna är dessutom ofta skyltade i förväg, så att man kan förbereda sig och sakta in.

P1050081

Språket

Isländska är busenkelt. Fixar du rövarspråket, så är isländskan en barnlek. Tag bara valfritt svenskt ord och tillsätt ”ur” som ändelse och saken är biff!

Hund blir således hundur, dal blir dalur, mat blir matur och skog blir skogur.
Flytväst fungerar istället lite som ett oregelbundet verb och blir följaktligen björgunarvesti.

Lätt som en plätt, så nu ordar vi inte mer om det.

guide till Ringvägen

Do’s and dont’s på Ringvägen

DO: Tanka när du ser en mack

DONT: Hur vackert det än blir, stanna inte på Ringvägen. Vägen är hårt trafikerad och utan vägren har den övriga trafiken ingenstans att ta vägen om du stannar

DO: Planera lunchstoppen, annars finns risk att du blir utan

DONT: Kör för fort. Det finns en anledning till att maxhastigheten är satt till 90

DO: Sväng av Ringvägen. Det är ändå utflykterna som är det allra bästa

DONT: Spontanåk utan hotellbokningar. Dvs om inte skuffen på din bil ser väldigt skön och bekväm ut

 

P1050006 P1050072

P1050121

Boka din hyrbil till Ringvägen här.

Gilla gärna 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

17 Comments

 1. Fin guide! Vi startade i Seydisfjördur (kom med båt) och åkte runt på 14 dagar. Alla substantiv som slutar på ”ur” eller ”i” är maskulina. Feminina substantiv slutar oftast på ”a”. Första delen i ordet björgunarvesti kommer från verbet ”bjarga” (rädda), som alltså är släkt med vårt ord ”bärga”. (Ja, jag pratar isländska ;))

  • gunilla yourstone

   Strålande med en liten snabbguide i Isländska (förutom vår förträffliga guide då 😉 ).
   Annars hade det varit lätt att tro att han som introducerade flytvästen på Island kanske hette Björn-Gunnar!?

 2. Superfin guide, tack! 🙂

 3. Vilken bra guide!

 4. Mycket bra guide! Alla dina fina inlägg från Island blir perfekta att plocka fram när jag äntligen ska ta mig iväg dit.

  Ha en riktigt skön helg!

 5. Heej jag har en fråga! Jag skulle vilja göra denna rutt på vintern, typ i februari! Jag är väldigt sugen på att hyra bil, men går det bussar? Plogas hela ringvägen?:)

 6. Annika

  Verkligen jättestort tack för väldigt informativa inlägg om Island som ger mycket hjälp att planera vår egna resa nu i maj! 🙂

  • gunilla yourstone

   Vad kul att de varit till hjälp. Och tack för att du skriver, det ger motivation till att fortsätta att berätta om våra resor! 🙂

 7. Pingback: Hyrbil på Island - upptäckarlust från framsätet | FlyingDryden

 8. Jan-Erik

  Hej, läser med spänning och glädje er reseskildring från Island. Vi planerar att ta med vår husbil och köra Ringvägen. Vi har planerat två veckor för vår resa. Dock har vi en mycket viktig fråga:
  Vilken är den bästa tiden att bila på Island?

  Tackar på förhand / Jan-Erik

 9. Jaana Aldegren

  Vilken lycka att hitta detta! Jag och min man åker till Island i augusti. Fredag till onsdag med en organiserad resa där vi ska vandra, yoga och uppleva sevärdheter som den blå lagunen, vattenfall, vulkankrater mm. Sen ska vi själva stanna kvar onsdag till lördag och tänker hyra bil i Reykjavik. Undrar så vart vi ska köra? Vi vill gärna åka på en valsafari. Sista natten är bokad i Reykjavik men det andra har jag inte bokat ännu.

  • Gunilla Yourstone

   Kanske vandringen till de varma källorna som jag skriver om och en tur till Reynisfjara?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *