I samarbete med hyrbil24

Att hyra bil på Island kändes så pass komplicerat att det kräver sin egen post.
För det första är det dyrt. Särskilt under sommaren. Sedan kompliceras saken ytterligare av att många vägar kräver 4-hjulsdrift och/eller hög markfrigång. Så hur ska man tänka där?
Dessutom ryktas det att åtminstone vissa typer av bilar tar slut under sommaren, man måste alltså vara ute i god tid och veta vad man vill ha.

Behöver man bil på Island?

Ja och nej. Beror på vad man vill göra på Island och hur man vill göra det.
Många bor i Reykjavik och gör utflykter. Då finns ju möjligheten att köpa bussutflykter.

Om man vill resa runt, kanske som vi göra Ringvägen, är hyrbil det absolut smidigaste sättet.
Även om Island förvisso går att göra via reguljärbussar, cykel eller genom att lifta…
Man kan förtstås även köpa en buss(grupp-)resa Island runt.

För oss var det aldrig någon tvekan, vi ville hyra bil och köra runt Island för egen maskin och i eget tempo. Kunna stanna när man såg något vackert. Slänga om lite i rutten med kort varsel.

IMG_0350

Vilken typ av bil ska man hyra?

Island har ett antal asfalterade vägar. Det är Ringvägen, vägarna i och runt Reykjavik och andra samhällen och flygplatsen Keflavik, samt vägarna till de större turistattraktionerna.
Sedan finns många grusvägar som fungerar för 2-hjulsdrivna fordon.
Dessutom finns ett antal F-vägar. Dessa har prefixet F före vägnumret. F-vägarna är fjällvägar som är avstängda under vinterhalvåret, ofta ända fram i juni. För dessa vägar krävs 4-hjulsdrift. Att köra en 2-hjulsdriven hyrbil här är förbjudet. Om man ändå gör det upphör alla försäkringar att gälla, men kan bli ersättningsskyldig osv. En no-no alltså.
I princip hela höglandet (inlandet) utgörs av F-vägar.

Man måste alltså bestämma sig redan innan resan vilka vägar man vill köra på.

Vi (läs Gunilla) hade egentligen bestämt oss för att vi skulle hålla oss till de vanliga vägarna och köra 2-hjulsdrivet. 4-hjulsdrivet verkade nämligen väldigt dyrt.
Men så bar det sig inte bättre än att själva uppdraget att boka en hyrbil föll på Christofer. Som förstås hittade en finfin Suzuki Grand Vitara, rent-a-wreck-style, 7-sitsig och allt för ett osedvanligt fantastiskt pris. Med bara lite ospänd fläktrem. Han slog förstås till, ekonomisk som han är.

När Gunilla konfronterades med detta faktum på plats, gnisslande hennes kontrollbehov tänder…
Men. Gunilla fick snart erkänna att denna bil, den behövde vi. Vi körde under vår vecka på flera vägsträckor som hade varit omöjligt med 2-hjulsdrift och ännu fler ställen som hade varit ”bekymmersamt” att köra på.

P1050260

Vår slutsats blir att om man ska köra mer än bara en enstaka hyrbilsdag typ gyllene cirkeln runt, så är det 4-hjulsdrivet som gäller.

Och Grand Vitaran då? Jo tack, den höll ihop hela vägen. När vi lämnade igen den efter 8 dagar och 200 mil och försynt föreslog byte av bromsbelägg inför nästa hyresgäst, grymtade bilfirmans representant uppgivet.
-Ja eller så kastar vi den bara.

Hur kan man få ned kostnaden lite grann?

Man kan hitta hyrbilar på Island för en sommarvecka från 3500 kr för allra minsta 2-dörrars och ”symaskinsmotor” på billigaste firman, till 31.000 kr för en flådig 4-hjulsdriven stor suv i nyskick.
Vår 7-sitsiga, 4-hjulsdrivna ”gamla Bettan” kostade 10.000 kr för 8 dagar.

Bästa tipsen för att få ner priset:

  1. Undvik sommarmånaderna. Det verkar vara stor skillnad på priserna om man hyr bil i september i stället för juli.
  2. Skippa 4-hjulsdrivet och avstå från de mer komplicerade vägarna.
  3. Hyra av en lokal bilfirma i stället för de stora drakarna.
    De kända internationella firmorna har kontor och parkeringar på Keflaviks flygplats. Men det finns även massor av lokala uthyrningsfirmor. Dessa har kontor och bilar någon annanstans och hämtar och lämnar sina kunder på flygplatsen via shuttles. Det är billigare att hyra från dessa.
  4. Scanna alla bolag samtidigt via en samlingssajt som t.ex. hyrbil24.se

P1050447

Hur det funkar att resa med husbil på Island kan du läsa om här på bloggen FreedomTravel.

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

2 Comments

  1. Jag och mitt ex åkte runt Island med bil för hundra år sen (ungefär). Vi tyckte att det var så dyrt att hyra bil på Island, så vi hyrde bil i en Stockholmsförort, körde till Bergen i Norge och tog båten till Island 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *