Alhambra, det röda slottet på arabiska,  är en av de där klassiska stora sevärdheterna, som man liksom har respekt för. Som står på listan över ”must see before you die places”, ni vet.
När vi bokar en flygbiljett till Malaga för en 4 dagars rundresa i Andalusien är en av anledningarna definitivt Alhambra.

Vi bokar våra Alhambra-biljetter två månader innan, väljer vår slot-tid till 16:00 i hopp om att ljuset ska ha mjuknat lite.

Anländer vördnadsfullt på utsatt dag. Anläggningen är större än vi trodde, men de flesta sevärdheterna är koncentrerade till Nasrid-palatset som man följer en ström av turister igenom. Plötsligt är man ute igen och  en av Europas största sevärdheter är visst redan avklarad.

alhambra

Alhambra är magnifikt, kanske speciellt på avstånd. Turisterna är i vanlig ordning många. Det är svårt att sugas in av prakten och stämningen när man måste dela den med såna mängder besökare.

Själva staden Granada där Alhambra ligger, är i sig trevligare och mer sevärd än vi räknat med. Vi är summa summarum nöjda med vårt besök.

alhambra

alhambra

Att boka biljetter

Biljetter kan vara slutsålda i månader i förväg under högsäsong, så det gäller att boka i tid. Online-bokning till Alhambra kortet görs här.
Som brukligt är i Spanien, är delar av bokningsinformationen bara på spanska, så det blir lite hemligt vad man egentligen köper….

Det finns en rad olika biljetter att välja mellan. Den billigaste biljetten, Alhambra Gardens, Generalife and the Alcazaba, ger tillgång till allt utom Nasrid palatset. Men det är för Nasrid palatsets skull man över huvud taget kommer till Alhambra, så gör inte misstaget att köpa denna biljett. Vi blev vittne till hur flera personer nekades inträde eftersom de köpt fel.

Vi köpte Alhambra General som ger tillgång till hela Alhambra inklusive Nasrid-palatset. Det finns även biljetter med guidade turer, nattvisningar, samt även en kombinationsbiljett för båda dag- och natt-tur.

Alhambra General ger tillgång till Alhambra antingen förmiddag, 08:30-14:00 eller eftermiddag 14:00-20:00 (dessa tider gäller 15:e mars till 14:e okt, övriga året gäller kortare öppettider). Man väljer själv vilket man vill ha. Sedan väljs även en slot-tid för besöket i Nasrid-palatset. Hel- eller halvtimme.
Denna biljett kostar 15.40 Euro.

Bokade biljetter måste sedan hämtas ut i Granada innan man besöker Alhambra. Detta görs antingen vid entrén eller vid Corral del Carbón på Mariana Pineda street i Granada.

När ska man besöka Alhambra?

Många kommer i busslaster från solkusten. Det blir även rätt rejält varmt mitt på dagen under högsäsong. Ett tips är därför att komma antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen, när solen inte är lika obeveklig, ljuset är varmare och de stora turisthorderna antingen inte kommit än, eller gett sig av för dagen.

Vi tycket att man ska ge Alhambra och Granada mer än en dagsutflykt. Med en eller två övernattningar i Granada hinner man med att utforska allt och njuta av den mycket trevliga staden också.
Vi bodde centralt och relativt billigt på AMC Granada, som du hittar här.

Nasrid-Palatset

Detta är huvudattraktionen. De bilder du sett invändigt från Alhambra kommer med största sannolikhet från Nasrid-palatset.

Hit har man alltså en slot-tid. I vårt fall 16:00. Man bör se till att vara på plats vid insläppet i god tid innan. Om man missar sin slot kommer man inte att släppas in i palatset alls. Punkt och så var det med den saken.

Otroligt vackert, men alltså så mycket folk!

P1000691

P1000686-001

alhambra P1000716 P1000717

alhambra

Alcazaba

Alcazaba är de äldsta delarna och mest ruiner. Det är framför allt denna dela man ser från utsiktspunkten Mirador san Nicolas.

Generalife

Bortanför rosenträdgården ligger detta palats. Mycket vackert och sevärt och mindre folk än i Nasrid-palatset. Här kan man ju snudd på andas…

alhambra

alhambra alhambra

alhambra P1000823

Charles V Palace

Wops… nu när vi skriver ihop detta inser vi att vi visst missat ett av palatsen… Kan hända den bästa eller hur? Nu pratar vi inte mer om det, av bilderna att döma verkar det ändå inte som någon komplett dödssynd men, lite snöpligt är det ju…

Trädgårdarna

Vilka fantastiska trädgårdar! Här kan man gå länge och njuta blad rosor och välansade häckar.

P1000631 P1000778-001 P1000844

 

Mirador san Nicolas

Mirador san Nicolas tillhör inte Alhambra alls. Tvärt om ligger det i andra änden av Granada. Ett besök i Alhambra blir ändå inte komplett utan ett besök även här eftersom Mirador san Nicolas erbjuder en panoramavy över hela palatset. Dessutom med Sierra Nevadas snötäckta bergstoppar som fond.

IMG_4658

P1000723

 

Vill du veta ännu mer?
Här finns en bra sida med mer information på engelska.

alhambra

Missa inte att följa 4000mil på Facebook för fler tips om resor.

 

6 Comments

 1. Vi bokade inte biljetter i förväg, och det var dumt. Vår upplevelse efteråt bestod tyvärr mest av irritation över köande. Det är ju fint på många sätt och värt att se tycker jag, men jag fick inte riktigt den upplevelse jag hade hoppats…

  • gunilla yourstone

   Mm. det är ju det som är problemet med de här stora sevärdheterna. Lätt att det bestående intrycket blir köer och trängsel.

 2. Vilken fantastisk plats! 🙂 Ska försöka minnas att planera in Andalusien-resan under lågsäsong, eller åtminstone undvika den värsta högsäsongen. När borde man alltså åka i såna fall? 🙂 Vill gärna ha sisådär 25 graders värme. Hellre 30 än 20 iaf (kalla mig smågalen om du vill ;))

  • gunilla yourstone

   Jag tyckte att det var perfekt temperatur när vi var där, så maj eller september?

 3. Hit vill jag verkligen någongång! Tänk om man kunde få hela härligheten för sig själv bara….?

  • gunilla yourstone

   Ja med det är ju det där med turisthorder! Man vill se det alla andra vi se, men man önskar verkligen att man vore ensam!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *