Caminito del Rey – Kungens led. Det som fram till för några år sedan ansågs som världens farligaste vandringsled, kvalificerar sig numera som en av Andalusien nya stora turistattraktioner.

Leden var från början ett sätt för arbetarna vid en kraftstation, belägen i en djup ravin, att transportera sig själva och material mellan olika delar av ravinen. Leden förföll och blev en farlig lekplats för äventyrare och ”daredevils”.

caminito del Ray

De spanska myndigheterna såg sig till slut tvungna att stänga av leden, efter att flera personer störtat mot sin död. Efter 4 års restaureringsarbete stod så den nya Caminito del Rey färdig i april 2015. Nu en mycket säker, men fortfarande högst dramatisk, vandring längs ravinens lodräta branter.

Caminito del Rey

Förstås står denna vandring högt upp på önskelistan för oss under vår andalusiska roadtrip. Eftersom driften av Caminito del Rey byter entreprenör någon månad före vår avresa och det därmed uppstår ett avbrott i både biljettförsäljning och öppethållande, har vi lite problem att få tag på biljetter. Men till slut ordnar det sig och den 24:e maj 11:00 står vi beredda vid entrén med bygghjälmarna hurtfriskt på sned, GoPro’n laddad och adrenalinpåslaget på max.

Caminito del Rey

 Vandringen

Vi blir inte besvikna. Merparten av Caminito del Rey består av gångvägar fästa utmed en lodrät stupande bergvägg i ravinen El Chorro. Endast ett vajer-räcke skiljer oss från stupet. Precis under den nya gångvägen ser man fortfarande resterna av den gamla livsfarliga vägen, utan räcken och med plötsliga hål och trasiga partier.

Se vår film  här:

caminito del Ray

På ett ställe finns en ”balkong” med glasgolv. Max 4 personer i taget på glasgolvet, säger en skylt.

caminito del rey
Caminito del Rey

Som avslutning på vandringen korsar man ravinen via en smal bro med metall-galler som golv.

Caminito del Rey

Totalt sett tar vandringen 2 timmar (vi gör den på 1:45). Den första och sista tredjedelen är spektakulärt belägen i ravinen. Mittendelen är mer traditionell vandringsled och därmed transportsträcka i detta sammanhang.

En sjukt häftig led att gå och ett måste, tycker vi, om man är i trakterna och det minsta intresserad av vandring, natur, adrenalinkickar och/eller outdoor-upplevelser.

Caminito del Rey

Boka biljetter till Caminito del Rey

Detta är Caminito del Reys officiella sajt.

Man bokar en fix dag och tid. Tider finns varje halvtimme från 09:30- 17:00. Vi förstår det som att 50 biljetter släpps för varje halvtimme. Att boka i förväg är absolut nödvändigt. I skrivande stund är Caminito del Rey helt slutsåld en vecka framåt och en månad framåt på helgerna.

Leden är stängd på måndagar. Den kan även stängas vid alltför dåligt väder.

Biljetterna kostar 10 € för själva vandringen och 11,55 € om man även vill åka med den buss som förbinder början och slutet av vandringen med varandra.

Man skriver själv ut sin biljett, som skickas via e-post.

När vi bokade fanns bokningssajten bara på spanska. Bekräftelseinformationen och biljetten var även de helt på spanska. Nu verkar åtminstone delar av informationen finnas även på engelska.

Möjlighet finns också att boka en guidad busstur från Malaga, om man inte vill eller kan köra egen bil. Boka här.

Caminito del Rey

Att ta sig dit (och därifrån)

Caminito del Rey ligger en dryg timmes bilfärd från Malaga.

Kartor finns här.

Man startar vid den norra entrén. Det gäller att memorera den informationen för vägskyltarna pekar med sann spansk logik, bara ut vägen till norra respektive södra entrén, utan att tala om vid vilken av dem man startar från…

Vid den norra entrén finns två st. parkeringsplatser, båda med varsin restaurang i anslutning. Härifrån är det c:a 2 km vandring fram till själva startpunkten till Caminito del Ray. Man bör alltså vara på plats vid någon av parkeringarna minst en halvtimme innan sin starttid på Caminito för att hinna.

caminito del rey

Efter de 2 kilometerna, kommer man så fram till själva startpunkten. Här kontrolleras biljetterna, man får en hjälm (och ett hårnät…) samt en genomgång av förhållningsregler (håll i grejerna, det som tappas i ravinen är borta för evigt, skräpa inte ner, hjälmen måste behållas på under hela vandringen osv). Genomgången hålls på spanska och engelska.

Man släpps sedan iväg ca 50 personer samtidigt, men var och en kan sedan gå enskilt i den takt man önskar.

Caminito del Rey

Efter vandringen följer 15 minuters promenad längs landsväg fram till en busshållplats. Hjälmarna återlämnas nu och om man betalat för återtransport, ska det gå bussar varje halvtimme tillbaka till entré nord.
Som logistik-ingenjör (Gunilla!) går det absolut att se en förbättringspotential i hur dessa buss-transporter arrangeras, men man får ju inte vara petig här i livet. Tillbaka kommer vi allihopa förr eller senare. Och hela äventyret från parkering-tillbaka till parkering tar drygt 3,5 timmar.
Vi ser också att det finns sällskap som parkerar vid sydentrén och tar bussen till nordentrén före sin vandring. I teorin en smart idé, men med tanke på opålitligheten i bussarna, kan vi inte riktigt rekommendera detta förfaringssätt.

Vem kan gå Caminito del Rey?

Alla som klarar 2 timmars promenad på plant underlag och enstaka måttliga stigningar i trappform.
Den som mycket höjdrädd bör undvika Caminito del Rey. Christofer har dock vissa anlag för svindel, men denna led gick bra, han kände inte av något alls.

caminito del rey
Aj då…
caminito del rey
Hjälm känns tryggt!
caminito del Ray

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

34 Comments

 1. Wow!
  Ett måste känns det som om man befinner sig i trakten. Ser sjukt häftigt ut!
  Fina bilder.

  • gunilla yourstone

   Absolut! Men det har inte hunnit bli så känt än, eftersom nya leden blev klar så sent som april förra året…

 2. emolis

  Den vill jag vandra 🙂 Tänk, jag som inte ens funderat på Andalusien som resmål blir helt plötsligt väldigt sugen på att åka dit. Smurfbyar och vandringen låter båda hur kul som helst. Ser framemot din reseberättelse… för det kommer väl en sådan? 🙂

  • gunilla yourstone

   Nej inte jag heller tills jag fick en impuls från ett reportage i Vagabond och började läsa på. Och då hittade jag hur mycket som helst.
   Reseberättelsen är nästan klar, kommer söndag eller måndag. 🙂

 3. Vilken superhäftig vandring!

  (Snygg film, bravo!)

  • gunilla yourstone

   Tack! vi har precis köpt GoPro’n, så det är tänkt att bli mer filmer framöver…

   • Och vet ni – jag ska till marbella i september så jag ska UTAN TVEKAN köra detta. Verkligen tack för inspirationen – hade ingen aning!

 4. Jag är ganska höjdrädd så jag vet inte om jag skulle klara det. Absolut inte före renoveringen… möjligtvis nu efter 😉

  • gunilla yourstone

   Nej, före skulle jag inte håller ha övervägt det. Men det var faktiskt inte det minsta läskigt i och med att man kände att man var 100% säker hela tiden.
   Men förstås känner man olika och är olika känslig för höga höjder.

 5. Ser otroligt ut!! 🙂 Jag är kanske måttligt höjdrädd, men räddast är jag när jag inte känner mig helt trygg, typ risk för att ramla nerför ravinen ifall jag skulle snubbla eller halka. Så mycket väl skulle jag kunna klara av denhär rutten. Kanske 🙂

  • gunilla yourstone

   Känner igen mig i det där. Om det finns risk att ramla ner blir jag jätterädd. Om det finns ett räcke osv, så är det helt lugnt för mig.
   Caminito del Rey är 100% säker.

 6. Wow så läckert! 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja du skulle ha sett mig dagen när jag upp täckte Caminito del rey. Jag bara satt och skakade av upphetsning i fikasoffan på jobbet. 🙂
   Och sen lyckades jag ta mig dit. Underbart!

 7. Pingback: Mera Reseinspiration | Hallins Reseblogg

 8. Pingback: Att åka till Marbella - tips och planen - Livet från den ljusa sidanLivet från den ljusa sidan

 9. Hannah

  Tack för underbart värdefull information på pålitlig svenska. har brottats med deras spanska hemsida några dagar och varit osäker på om jag bokat rätt. Men vet jag tack vare er utförliga information.
  Ser fram emot en vandring 15 mars i år:)

  • gunilla yourstone

   Kul att vår information kommer till användning. Du har en superupplevelse att se fram emot.

 10. Kristina

  Är otroligt höjdrädd men blir sååå lockad. Är det många hängbroar? Det är de som skrämmer mig mest.

 11. majliis

  Hej!
  Precis bokat den 10/12! Avgörande blev efter jag läst din reseberättelse och sett din fina film. Tack.

  • Gunilla Yourstone

   Oh kul!
   Caminito del Rey är fantastiskt. Du kommer inte att ångra dig.

 12. Daniel

  Hej alla,
  Jag var där i Januari 2010 innan den byggdes om. Hittade ganska nyligen all film och satte ihop en kortfilm från hur El Camino del Rey såg ut tidigare. Rätt så uselt skick. Ta gärna en kik här och dela gärna om ni gillar den. https://www.youtube.com/watch?v=wvpXqfMN-50&feature=youtu.be

  Gott Nytt år!

 13. Surfade runt och hittade er sida, viken tur 🙂
  Gick turen igår och vilken upplevelse.
  Ett tips om någon kör med Garmin GPS och söker på Caminito del Rey så hamnar man i slutet av turen syd. Jag var ute god tid så jag parkerade där och tog bussen (går från tågstation) till start.

  Tackar för den utmärkta guiden många tummar upp

  • Gunilla Yourstone

   Ja men visst är Caminito del Rey ashäftig!? Vi hade redan bokat flygbiljetterna när vi upptäckte den och planerade om hela resan.
   Tur att du hade tid att ta dig till nordentren!

 14. Hej! Jag är gravid i v 30 när vi besöker Malaga i oktober. Hur jobbig är leden att gå eller tror ni att man klarar det som gravid? 🙂 Tack på förhand!

 15. Hej!!! Vi ska bil- luffa i Södra Spanien om ett par veckor och blev jättesugna på att gå leden Caminito del Ray efter att ha sett er film!!!👍Ser ljuvligt ut!!🌞Men hur jobbigt är det för en höjdrädd?? Å fysiskt….e leden hela biten som på eran film?? Vi har vandrat Samaria Ravinen & Imbros Ravinen på Kreta varav den första var ganska jobbig. Mvh//Ann

  • Gunilla Yourstone

   Hej, klart ni ska vandra Caminito del Rey.
   Leden är väldigt lätt att vandra, inte fysiskt ansträngde alls. 2 timmar på plan mark. Inte i närheten av Samaria.
   1/3 av leden är inte längs ravinkanten, men resten är det.
   Höjdrädsla: det beror nog på hur höjdrädd man är. Vi såg en person som hade det jättejobbigt. Men i och med att det är helt safe med riktigt bra räcken hela vägen. Helt omöjligt att ramla ner.

   • Tack snälla du för snabbt svar!!!👍🙏😊Då får det nog bli så!!! Vi e lite höjdrädda både gubben o jag, men det är bara ibland den känslan liksom slår till ordentligt!!!🙈😂🙈(å då blir d kris)Men oftast går det bra!!!

   • Hej igen!!!! Ville bara tacka för bra info sen sist & tala om att vi för 9 dagar sen gick Caminito!!!!💪💪💪Dagen innan ville inte min make, men direkt efter ville vi båda gå igen!!! En av dom mäktigaste och häftigaste vandringar vi gjort!!!!👌😊👌VILKEN UPPLEVELSE!!!!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *