Det är något särskilt med Atlantöar. Vilda, vackra, dramatiska. Ofta med något vulkaniskt inslag. Men vilken ska man egentligen välja för en vandringssemester? Idag ställer vi två av de öar vi besökt mot varandra. Madeira eller La Gomera? Vilken är allra bäst?

Först måste vi förstås börja med att säga att båda öarna är mycket bra val för vandring. Och var och en har sina fördelar. Men om man nu ska välja liksom. Vi delar väl upp det i ett antal bedömningskategorier?

Madeira

Utbud av vandringsalternativ

Oj, oj, oj. Båda öarna har ju massor av vandringsleder. Men okej, La Gomera slår faktiskt det mesta vi sett i den vägen. Precis hela ön genomkorsas av olika vandringsleder. Om man så åkte hit och vandrade i 10 år, så skulle man nog ändå inte hinna med dem alla. Så La Gomera vinner på knockout här.

Leder överallt på La Gomera

Storslagna vandringar

Båda öarna består till stor del av dramatiska berg. Det råder ingen brist på storslagna vandringar på någon av dem. La Gomera har sin dimskog på toppen och fenomenal utsikt egentligen var man än går. Dessutom flera vandringar där man har möjlighet att se ut över i stort sett hela ön. Plus omgivande Kanarieöar. Och alla sina tidigare vandringar på ön för säkerhets skull. Mäktigt är ju bara förnamnet.

Storslagen trolsk skog på La Gomera

Kanske hade La Gomera vunnit här. Om det inte vore för den där vandringen på Madeira som slår det mest vi sett i världen i storslagenhet. Den från Pico do Arieiro till Pico Ruivo. Och för all del vandringen ut på Ponta de Sao Lourenco. Som det nu är måste det helt enkelt bli dött lopp.

En av de mest storslagna vandringar vi någonsin gjort. På Madeira.

Varierade vandringar

När man bokar in sig för en vandringsvecka någonstans vill man ju gärna ha lite variation på vandringarna också. Om de blir för lika varandra, blir det lite enahanda till slut. Ofrånkomligen. Madeira har en överraskade stor spännvidd tycker vi. Långt i från allt är levada-vandringar. Det går att få till väldigt olika typer av vandringar på en vecka.

Det finns mer än levada-vandringar på Madeira

La Gomera har dels sin dimskog, Garajonay och dels väldigt öppna vandringar med fantastiskt utsikt över ön. Men utöver det, blir de lite lika varandra. Ofrånkomligen. Madeira vinner kategorin.

Så här såg det ofta ut på La Gomera

Enkla vandringar

Vill man ha enkla vandringar då? Undrar ju ni nu. Tänkt om man vill ha utmanande och maxade vandringar?

Jo, men vi tänker att kategorin måste vara med, för att man åtminstone ska kunna varierar sig. Under en vecka kan man få problem med ett knä, känna sig trött eller stöta på andra problem som gör att man vill softa lite en dag och göra en enklare vandring. Även om man egentligen inte har något emot blodsmak i munnen.

Den enklaste vandringen vi hittade på La Gomera var inte så enkel den heller

Madeira erbjuder gott om vandringsalternativ som är både lättsammare och ändå väl värda att göra. Medan detta är La Gomeras akilleshäl. Det finns helt enkelt nästan inga enkla vandringar. Utan det är på´t till 100% och 600 meters stigning minimum. Gärna 800-1000 meter för säkerhets skull.

Madeira vinner kategorin.

Madeira har enkla vandringar där man inte behöver ge avkall på storslagenhet

Saker att göra förutom vandringar

Jaha, ska ni ha annat att göra nu också, var det inte vandringsresa vi pratade om här?
Jo för visso, men precis som jag skriver i kategorin ovanför, så kan saker inträffa så att man behöver vila en dag. Eller kanske känns det lagom att vandra några timmar och sedan göra annat?

Huvudorten San Sebastian på La Gomera

La Gomera har ett rätt begränsat utbud med aktiviteter bortanför vandringen. Man  man bila runt någon dag och stanna på utsiktsplatser, typ.

Medan Madeira har massor att göra förutom vandringen. Läs gärna våra bästa 15 förslag här.

Seger till Madeira alltså.

På Madeira finns mycket annat också, som inte är vandring.
La Gomera har förvisso utsiktspunkter av guds nåde

Lätt att ta sig dit

Detta spelar ju ändå roll när man väljer resa. Även om vi måste erkänna att vi kan utsätta oss för rätt avancerade rutter och långa transfers om resmålet lockar tillräckligt mycket.

Till Madeira går det direktflyg från Sverige. Vad gäller La Gomera, så flyger man till Teneriffa, och måste sedan ta sig till hamnen och vidare med färja till La Gomera. Lite mer avancerat alltså. Madeira vinner.

Till La Gomera måste man ta färjan

Mängd medturister och exploatering

Ingen av öarna har någon känsla av turistgetto över sig. Men Madeira har ju helt klar betydligt mer turister. På vandringarna här är man sällan ensam, utan träffar tvärt om på många andra vandrare.

Medan det på La Gomera finns gott om vandringar där man kan gå ensam en hel dag utan att träffa på en levandes själ. La Gomera vinner kategorin.

Helt ensamma idag igen på La Gomera.
Alltid ett gäng som sällskap på Madeira

Matutbud

En ack så viktig kategori. För av vandring blir man ju hungrig och då vill man ju äta gott. Vi tycker inte att någon av destinationerna når upp till toppbetyg på maten över lag. Men på La Gomera blir vi förvånade över att det inte finns ett bättre utbud av fisk. Vi menar på en ö i Atlanten liksom!

Madeiras fisk och skaldjur är bättre och utbudet är mer varierat. Därför vinner Madeira kategorin.

Musslorna i vitlök på Hostel Santa Maria är en klassisk höjdpunkt på Madeira

Summering och vinnare

Då har det blivit dags att summera denna vandringsgiganternas kamp. Rafflande är bara förnamnet. Vi har oavgjort  i en kategori, La Gomera vinner i 2 kategorier, Madeira vinner i 5.

Slutresultat:  Madeira – La Gomera: 6-3 

Vinst för Madeira alltså. För mest variation i vandringarna, möjlighet även till enklare vandringar, samt för lättillgänglighet och matutbud.

Grattis säger vi till Madeira. Men nu när vi tänker på saken, varför välja.? Åk till båda av avgör sen själv vilken du gillade bäst.

Och då har vi inte ens pratar om solnedgångarna på Madeira.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Älskade Madeira. Var där en vecka och kände att jag hade behövt mer för att hinna uppleva allt, och det är ytterst sällan jag känner så ang. någon plats.
  Dom varierade vandringarna och naturen, matkoma på en churrascaria, utsikten över Curral das Freiras, valsafarin, Funchal… Alltså den ön har så mycket att erbjuda.

  Blev dock väldigt nyfiken på La Gomera, eller kanske någon annan Kanarieö som är lättare att ta sig till och som bjuder på vackra vandringar.

  • Gunilla Yourstone

   De lite mer avlägsna Kanarieöarna är ju mycket lugnare och att föredra än de större tänker jag.

   • Peter Tallungs

    La Palma är också värd en resa.

    • Gunilla Yourstone

     Ja har hört att La Palma är en ännu bättre vandringsö än La Gomera. Det kan nog hända att vi åker dit också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *