Ingen läsare har väl undgått att vi verkligen gillade Madeira. Men hur ska man optimalt använda sin vecka, eller hur länge man nu stannar? Vilka är de saker man under inga omständigheter får missa att se och göra på Madeira?

1. Vandra längs levador

Största måstet på Madeira är förstås att vandra längs någon av alla öns levador. Detta är helt unikt för Madeira och kan inte göras någon annanstans, så förstås måste man passa på. Själva vandrade vi levadan från Paul da Serra till Rabacal.

Läs mer om vår vandring här.

se och göra på Madeira

2. Pico do Arieiro

Madeiras 3:e högsta topp är nog faktiskt den mest imponerade. Utsikt över dramatiska gröna dalar och havet i flera väderstreck samtidigt. Om man inte vandrar hela den fantastiska vandringen till Pico Ruivo, så rekommenderar vi starkt att man åtminstone går de första kilometerna och tillbaka igen.


3. Pico Ruivo

Madeiras hösta topp nås via vandring. Antingen en timmes vandring från Achada do Teixeira eller 3 timmars vandring från Pico Arieiro.

Läs om min vandring Pico Arieiro-Pico Ruivo här.

4. Åka släde

En klassisk ”turistfälla” som är ganska rolig och ett måste ändå. Slädarna på Maderia har över 100-åriga anor och användes av förra sekelskiftets överklassdamer för att ta sig nedför backarna till Funchal.

Läs om när vi åkte släde på Madeira här.

se och göra på Madeira

5. Cabo Girao

Sånt här älskar ju vi. En utsiktspunkt 600 meter över havet. Lodrät stupande klippor och ett glasgolv på det. Man blir nästan tårögd, så bra passar denna sevärdhet oss.

se och göra på Madeira

6. Saluhallen i Funchal

Att botanisera på lokala matmarknader utomlands är alltid trevligt. På Madeira finns dessutom massor av frukter och annat som bara återfinns just här. Passionsfrukt som smakar äpple, korsningar mellan banan och majs mm. Sam massor av spännande Atlantfisk. Men köp inte frukt här, det är riktigt väl tilltagna turistpriser inne i saluhallen.

se och göra på Madeira

7. St Maria Street

För 10 år sedan var St Maria Street ruggiga och osäkra sjömanskvarter. Nu är det Funchals hippaste restauranggata. Här går man dagtid och studerar alla de vackra målade dörrarna. Eller besöker kvällstid för en trevlig middag. Missa för allt i världen inte St Maria Hostals musslor i vitlök.

8. Traditionella hus med halmtak

Madeiras traditionella turf-houses är verkligen bedårande. Dessvärre blir de färre och färre i och med att halmtaken är mycket kostsamma att underhålla. Men några finns fortfarande kvar i Santana på norra Madeira. Ett besök på Madeira är förstås inte komplett utan ett besök i något av dessa hus.

se och göra på Madeira

9. Vandra till Ponta de Sao Lourenco

Ytterligare en vandring. Vi ber allra ödmjukast om ursäkt, men det är nu en gång för alla för vandringarnas skull man åker till Madeira. Denna vandring är väldigt otypisk för Madeira, men en av de vackraste. Man tycker sig snarast förflyttad till Island eller Färöarna här.

Läs om när vi vandrade till Ponta de Sao Lourenco här.

se och göra på Madeira

10. Rom-drinken Poncha

Även om madeiran förstås är Madeiras ”paraddrink”, gillar vi personligen poncha bättre. Gjord på rom och juice av passionsfrukt, eller apelsin. God och läskande. Komplettera med att besöka ett romdestilleri, tex Engenhos do Norte i Porto da Cruz.

Läs om alla saker att se och göra på Madeira här.

Vill du läsa fler av våra restips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

2 kommentarer

  1. När jag läste det här inlägget började jag nästan längta tillbaka till Madeira som vi besökte för fem år sedan. Även om vi avstod era häftiga vandringar upp på topparna kände vi nog igen det mesta. Härliga vandringar, de fula men goda espadafiskarna i saluhallen och inte minst Cabo Girao som vi också tyckte var fantastisk.
    Tack för en tillbakablick!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *