Ingen läsare har väl undgått att vi verkligen gillar Madeira. Men hur ska man optimalt använda sin vecka, eller hur länge man nu stannar? Vilka är de saker man under inga omständigheter får missa att se och göra på Madeira?

Här kommer våra bästa tips till Madeira,

1. Vandra längs levador

Största måstet på Madeira är förstås att vandra längs någon av alla öns levador. Detta är helt unikt för Madeira och kan inte göras någon annanstans, så förstås måste man passa på. Själva vandrade vi levadan från Paul da Serra till Rabacal.

Läs också: Levadavandring på Madeira – Paul da Serra till Rabacal

se och göra på Madeira

2. Pico do Arieiro

Madeiras 3:e högsta topp är nog faktiskt den mest imponerade. Utsikt över dramatiska gröna dalar och havet i flera väderstreck samtidigt. Om man inte vandrar hela den fantastiska vandringen till Pico Ruivo, så rekommenderar vi starkt att man åtminstone går de första kilometerna och tillbaka igen.

3. Pico Ruivo

Madeiras hösta topp nås via vandring. Antingen en timmes vandring från Achada do Teixeira eller 3 timmars vandring från Pico Arieiro.

Läs om min vandring Pico Arieiro-Pico Ruivo här.

4. Jeeptur runt Madeira

Ett äventyr där man får ser mycket av Madeira är att ta en jeeptur över ön. Med jeepen tar man sig till platser som är svåra att nå med vanlig bil. En kul heldagstur med mycket utsikt. Läs om vår jeeptur här.

5. Åka släde

En klassisk ”turistfälla” som är ganska rolig och ett måste ändå. Slädarna på Maderia har över 100-åriga anor och användes av förra sekelskiftets överklassdamer för att ta sig nedför backarna till Funchal.

Läs också: Slädåkning på Madeira – vi går all in som turister i Funchal.

se och göra på Madeira

6. Cabo Girao

Sånt här älskar ju vi. En utsiktspunkt 600 meter över havet. Lodrät stupande klippor och ett glasgolv på det. Man blir nästan tårögd, så bra passar denna sevärdhet oss.

se och göra på Madeira

7. Food and wine tour i Funchal

En supermysig sak om vi gjorde var att ta en Food and wine-tour i Funchal. Under ett par timmar gick vi runt med guide och en liten grupp i Funchal och provade olika lokala rätter och viner. Fisk, klassiskt Madeira förstås och en tvättäkta lönn-bar på det. Läs mer om turen här.

8. Saluhallen i Funchal

Att botanisera på lokala matmarknader utomlands är alltid trevligt. På Madeira finns dessutom massor av frukter och annat som bara återfinns just här. Passionsfrukt som smakar äpple, korsningar mellan banan och majs mm. Sam massor av spännande Atlantfisk. Men köp inte frukt här, det är riktigt väl tilltagna turistpriser inne i saluhallen.

se och göra på Madeira

9. St Maria Street

För 10 år sedan var St Maria Street ruggiga och osäkra sjömanskvarter. Nu är det Funchals hippaste restauranggata. Här går man dagtid och studerar alla de vackra målade dörrarna. Eller besöker kvällstid för en trevlig middag. Missa för allt i världen inte St Maria Hostals musslor i vitlök.


10. Traditionella hus med halmtak

Madeiras traditionella turf-houses är verkligen bedårande. Dessvärre blir de färre och färre i och med att halmtaken är mycket kostsamma att underhålla. Men några finns fortfarande kvar i Santana på norra Madeira. Ett besök på Madeira är förstås inte komplett utan ett besök i något av dessa hus.

se och göra på Madeira

11. Vandra till Ponta de Sao Lourenco

Ytterligare en vandring. Vi ber allra ödmjukast om ursäkt, men det är nu en gång för alla för vandringarnas skull man åker till Madeira. Denna vandring är väldigt otypisk för Madeira, men en av de vackraste. Man tycker sig snarast förflyttad till Island eller Färöarna här.

Läs om när vi vandrade till Ponta de Sao Lourenco här.

se och göra på Madeira

12. Dykning

Utanför Madeiras södra kust ligger en marin nationalpark med fin dykning. Här kan man se bläckfiskar, muränor och papegojfiskar bland annat. Havet myllrar av liv.

13. Rom-drinken Poncha

Även om madeiran förstås är Madeiras ”paraddrink”, gillar vi personligen poncha bättre. Gjord på rom och juice av passionsfrukt, eller apelsin. God och läskande. Komplettera med att besöka ett romdestilleri, tex Engenhos do Norte i Porto da Cruz.

14. Delfin-tur på havet

Utanför Madeiras kust finns gott om delfiner. Att åka på en båttur för att få en glimt av dessa är trevligt. Givet att man väljer en arrangör som tar hänsyn till djuren förstås och inte stressar dem.

15. Inflygningen

Inflygningen till Madeira är faktiskt en upplevelse i sig. Klassad som en av de, ska vi säga ”mest spektakulära” i Europa och kräver en särskild utbildning för piloten.

Så missa inte att boka en fönsterplats och njuta av inflygning och landning.

Läs om alla saker att se och göra på Madeira här.

Vill du läsa fler av våra restips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

4 Comments

  1. När jag läste det här inlägget började jag nästan längta tillbaka till Madeira som vi besökte för fem år sedan. Även om vi avstod era häftiga vandringar upp på topparna kände vi nog igen det mesta. Härliga vandringar, de fula men goda espadafiskarna i saluhallen och inte minst Cabo Girao som vi också tyckte var fantastisk.
    Tack för en tillbakablick!

  2. Therese Berlin

    Enda platsen vi kommer sakna nu när vi bestämt oss för att inte flyga ✈ mer

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *