Vi blir mer och mer försiktiga med djurturism på våra resor. Vi besöker sällan djurparker och innan vi åker på någon typ av safari är vi alltid noga med att kolla upp vilka förutsättningar som gäller. Om djuren stressas eller jagas etc vill vi inte vara med.

Val- och delfinsafari på Madeira utförs på samma premisser som våra safaris i Kruger i våras. D.v.s. endast två båtar får var framme vid djuren samtidigt, eventuella resterade får vänta på kö en bit bort. Det ska alltid finnas utrymme för djuren att dra sig ur mötet.

Låter bra tycker vi och följer med VMT Madeira ut på en tur.

Delfinsafari på Madeira
Delfinsafari på Madeira

Turen tar 3 timmar. Vi har en ”gast” i toppen på masten som spanar ut över havet. Första delfinen visar sig inte vara någon delfin alls utan en haj. Inte alls lika leksugen som delfinerna, vi får bara ett hopp och en glimt. Katamaranen drar vidare.

Lite senare har vi bättre tur, en delfinflock dyker upp. Simmar framför oss. Och sedan på sidan. Alldeles nära. Hur länge varar mötet? 10 minuter 15? Jag sitter längst fram och har flocken alldeles nedanför mig. Det gäller att hinna fota och att uppleva, se och njuta samtidigt. Ingen lätt uppgift.

Delfinsafari på Madeira
Delfinsafari på Madeira

Så har delfinerna tröttnat på oss och stunden är över.

Vi kör tillbaka mot kusten. Följer den ström som alla båtar tar sikte på, på väg in till Funchal. Besättningen hittar plast i havet. Stannar och plockar upp med håvar. Bra att man utbildar sina turister.

Vi kör rakt mot klippan Capo Girao, dess 580 meter höga lodräta klippvägg och glasgolvs-terrass. Där ska vi själva stå ett dygn senare. Men det vet vi ju inte nu. En liten röd kabinbana också, som långsamt stävar uppåt längs klippan.

Delfinsafari på Madeira
Delfinsafari på Madeira

Nu kommer solen fram. Plötslig blir det skönt att åka båt. Jackan åker av, ansiktet vänds mot solen och något drickbart köps i baren. Vi passerar förbi Madeiras enda strand, en kolsvart historia, men för dagen inte så många badare. Lidoområdet med hotell och pooler. Madeiras äldsta och lyxigaste hotell. Det nya jättebygget med tre lyftkranar och planerade 700 rum.

Innan vi återigen når Funchals hamn.

Delfinsafari på Madeira
Delfinsafari på Madeira
Delfinsafari på Madeira

Läs alla våra inlägg från Madeira här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.


Resan genomfördes som en pressresa i samarbete med VisitPortugal och Madeira Promotion Bureau.

 

 

2 Comments

  1. Vilken årstid var ni på madeira?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *