Solen strålar och Funchal visar sig från sin allra bästa sida. Om man vill vara snäll kan man påstå att vi ska vandra även idag. Dvs mellan Madeiras mat- och drycketablissemang. Idag är det nämligen Food- and winetour med Discover Madeira som står på schemat.

Vi har stämt träff med Sofia utanför H&M klockan kvart över tio. Sofia som inte är guide, utan storyteller. Två till par dyker upp, ett brittiskt par som anlände igår och ett franskt som kom med kryssningsfartyget i morse.

– Vi bokar alltid våra egna utflykter. Det ger så mycket mer än att följa med på rederiets, säger de.

Sant, vi nickar instämmande. Men tycker ändå att det känns knasigt att se så lite av Madeira och stanna så kort tid. Om man ändå tagit sig ända hit.

Vi börjar dagen med två tapas och något så ovanligt som ett vitt ”vanligt vin” gjort av druvor från Madeira. I stort sett hela skörden på ön går till det klassiska Madeira-vinet. Vinet som via de portugisiska handelsskeppen erövrade världen, så till den grad att det finns platser på jorden där allt vin helt enkelt går under benämningen Madeira.

”Vandrar” vidare. Nu blir det Maderia-vin på riktigt. För på Blandys Wine Lodge finns det i alla upptänkliga sorter. Vi får 3 glas att testa. På restaurangen intill, 1811, serveras särskilda menyer som provats ut för att perfekt balansera med olika Madeira-vin. Men dit ska vi inte idag.


Nu börjat gänget känna sig ganska livsglada och entusiastiska. Helt rätt känslor på Madeira som inte alls delar övriga Portugals välkända svårmod med Fado och Saudade. Här festas det året runt. Från julen via karnevalen och påsken. Till maj månads blomsterfestivaler och sedan vinskördar hela hösten.Vi besöker en chokladaffär och en charmerande kakbutik som funnits på samma plats i 100 år. Äter lunch på Santa Maria Street. Bland alla de målade dörrarna. Här var man rädd att gå för 20 år sedan. Nu är det hela Madeiras restaurang- och barkvarter. Vidare till frukt- och fiskmarknaden.
Sedan stiger vi in genom en oansenlig dörr. Inredningen ser ut att tillhöra ett gammalt apotek. Eller möjligen speceributik. En sån där ni vet där man handlade över disk och mjöl och socker mättes upp på en våg.

Här finns väl närmast en lönnbar. Bakom en dörr med skylten ”Women not allowed” finns den egentliga baren. Men vi får vackert stanna utanför. Som tur för oss kan man här, samtligt som man köper sina kryddor, även beställa sig en redig Poncha, d.v.s. romdrink med färskpressad juice. Så där ja. Rakt över disk och alla tider på dygnet. Och så ett hekto spiskummin på det! Och sen får man skicka in äldsta sonen i baren bakom och hämta hem pappa.

Vi avslutar med det klassiska av det klassiska. Madeirisk snabbmat. Det vill säga den madeiriska husfisken, scabbard fish, i friterat skick på macka.

Och på det bara en skir porslinskopp med fänkålste.


Mätta och nöjda efter den perfekta introduktionen till Funchal minglar vi vidare i solskenet.


Resan genomfördes som en pressresa i samarbete med VisitPortugal och Madeira Promotion Bureau.

Tags

8 Comments

 1. Josefin

  Alltså, ååh! Jag kan inte säga annat! Jag tror jag har hittat ett till ställe som jag skulle vilja besöka här i livet. Madeira har liksom aldrig funnits på kartan tidigare. Liksom många andra länder och ställen. Men nu tror jag minsann att jag får kolla upp det och se om det kanske finns möjlighet för en resa framöver nån gång! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Madeira är mycket trevligt och har massor med vacker natur. Tycker absolut att du ska sätta upp det på listan. 🙂

 2. Den här promenaden hade jag mer än gärna gjort. Madeira är ju hur trevligt som helst och den lilla mat jag käkade på restaurang i Funchal (gjorde det mesta av maten själv i lägenhet) var både prisvärd och smakrik.

  • Gunilla Yourstone

   Finns massor av, framför allt, bra fisk på Madeira. Förutom de där svarta rackarna med alla tänderna, så tonfisk, musslor, tork mm. Kommer ett restaurang- och matinlägg också, tänkte jag.

 3. Anneli

  Du är en fin ambassadör för Madeira. Vilken trevlig upplevelse. Dit ska jag fara! 😊

 4. Mikael

  Ni verkar haft en fantastisk resa till Madeira. Ska själv dit där om några veckor. Undrar om ni hyrde bil och i så fall kan rekommendera uthyraren?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *