La Gomera är verkligen den perfekta ön för vandringentusiasten. Vi hade en underbar vecka på ön och provade ett gäng olika vandringar i olika områden.
Det första man inser väl på plats på La Gomera, är att här finns precis hur många vandringsleder som helst. Precis hela ön genomkorsas av leder och var man än vänder blicken finns en ledarmarkering. Antalet kombinationer av detta nät som man kan komponera ihop till egna vandringar måste helt enkelt vara oändligt. Men som förstagångsvandrare på ön vill man förstås ha lite guidning. Vilka av alla dessa leder och kombinationer ska man satsa på? Här kommer våra förslag till vad som är de bästa vandringarna på La Gomera.

Det enda varningens finger man kan lyfta för La Gomera som vandringsdestination är svårighetsgraden. För här finns inga enkla njutningsvandringar där man går på flacken. Alltså inte alls. Alla vandringar här innebär minst 600 meters höjdskillnad. Och då har man ändå valt en lätt vandring. De allra flesta vandringar är också rätt branta och dessutom med stark svindelvarning för den som är lagd åt det hållet.

De klassiska måste-vandringarna

Det finns några klassiska måste-vandringar på La Gomera.

Grand Ruta Circular Garajonay

Den trolska skogen i nationalparken Garajonay högst upp på mitten av La Gomera är oerhört vacker och ett måste att vandra i, i någon form. Den mest heltäckande vandringen är Ruta 18, Grand Ruta Circular Garajonay. Denna led är 16 kilometer lång och täcker alla Garajonays highlights. Ett antal kortare leder i nationalparken finns också. Det är här uppe merparten av La Gomeras alla vandrare samlas.

Läs också: Garajonay National Park – La Gomeras drömska dimskog

Bästa vandringarna på La Gomera Bästa vandringarna på La Gomera

Santa Clara

Ovanför orten Vallehermoso på norra sidan av La Gomera ligger kapellet Santa Clara med förödande vacker utsikt över Atlanten. Vägarna upp hit är flera, så denna vandring kan varieras och justeras på några olika sätt efter tycke och smak. Vår variant kan du läsa om här.


Bästa vandringarna på La Gomera

Valle Gran Rey

Att vandra från Arure ner till Valle Gran Rey är ytterligare en måste-vandring på La Gomera. Vi (eller egentligen bara jag då) gick den som en linjär vandring, men vi mötte många som gick den fram och tillbaka också. Som linjär vandring (nedåt!) är det en enkel och mycket njutbar vandring med makalösa vyer varje centimeter av de 6,5 kilometrarna.

Läs om min vandring till Valle Gran Rey här.

Bästa vandringarna på La Gomera

Fina områden

Utöver dessa tre måstevandringar finns det ett antal områden som inte får hoppas över, utan bör vandras i någon form, via några av alla de varianter av vandringar som finns här.

Imadadalen

Denna dal är otroligt vacker att vandra i. Konstigt nog träffade vi inte på en enda medvandrare under vår dag här. Livet är fullt av mysterier. Men å andra sidan är det ju alltid skönt att få ha vandringsstigen för sig själv också. Flera av vandringarna här är rätt saftigt branta och med en sammanlagd stigning på över 1000 meter. Men vi lyckades snoka rätt på en ”latmansvandring” med betydligt måttligare insats.

Läs också: Vandring från Imada till Benchijigua på La Gomera

Bästa vandringarna på La Gomera Bästa vandringarna på La Gomera

Benchijigua-dalen

Granne med Imadadalen ligger Benchijigua-dalen. Lika vacker. Vi måste erkänna att vi inte hann med att vandra här, men eftersom vi gick upp till passet som skiljer dessa dalar åt fick vi också utsikt över Benchijigua. Flera vandringar täcker båda dessa områden i samma, men då får man vara beredd att gå lite länge än vad vi gjorde.

Bästa vandringarna på La Gomera
Benchijigua-dalen ovanifrån

Vallehermoso

Vallehermoso betecknas som huvudort för La Gomeras vandrare. Härifrån utgår otaliga vandringar. Dels den till Santa Clara alltså, men även vandringar mot Garajonay och även den vandring vi gjorde upp mot klippan Roque Cano. En riktig utsiktvandring!

Läs också: Vallehermoso till Roque Cano – vår sista vandring på La Gomera

Bästa vandringarna på La Gomera
Bästa vandringarna på La Gomera – Vallehermoso är en bra början

Kustvandringar

Sen när man befinner sig på en ö med ett så trevligt klimat, så ingår det väl nästan en kustvandring av något slag? En sån som slutar i ett bad. Eller där man kan bita av med ett bad på mitten?

En populär kust- och badvandring är den från Playa de Santiago till San Sebastian. 2 mil lång, längs kusten hela tiden och med flera tillfällen till bad.

Vår egen ”tillfälle-till-bad-vandring” blev den från Alajero ner i en kanjon till badviken Playa la Cantera. En alldeles förtjusande vandring, okänd och sällan vandrad och ett helt perfekt val. Det vill säga om det inte varit för den lilla detaljen att här inte gick att bada. Vågorna var för aggressiva. Kanske ser det annorlunda ut en annan dag?

Läs också: Vandring Alajero till Playa la Cantena – Barbapapas hus och det gäckande badet

Bästa vandringarna på La Gomera

Vandringen vi själva inte gjorde

Fortaleza de Chipude

Denna väldigt speciella klippformation hör till en av de mest kända vandringarna på La Gomera. Vi tyckte att det såg för brant ut för oss, plus att vi tänkte att utsikten borde vara rätt lik den från La Gomeras högsta punkt. Men säkert en trevlig vandring.

Bästa vandringarna på La Gomera
foto: Carlos López-Echeto Marrero

Vandringsböcker som är bra att ha med

La Gomera är verkligen en vandringsdestination som kräver en bra vandringsbok. Just i och med att det finns ett sånt myller av vandringsleder, behöver man dels hjälp att hitta vilken kombination av alla dessa som blir vackrast, lagom lång och lagom svår etc. Dels, eftersom man under vandringen ständigt stöter på korsande stigar och alternativ, behöver man hela tiden guidning om vilken väg man själv ska följa.

Så vårt första råd blir att köpa minst en vandringsbok. Eller tre, som vi gjorde,  Vandring på La Gomera av Anita och Birger Lövland,  La Gomera – The finest costal and mountain walks av Klaus och Annette Wolfsperger och i Walk! La Gomera. Sedan är förstås en karta bra och ha också. Fast inte ett måste om du har en bok och följer vandringarna i dessa.

Bästa vandringarna på La Gomera
Bästa vandringarna på La Gomera hittar du i dessa böcker

Tre böcker köpte alltså vi. Och blev helt fascinerade av att inte många av vandringarna fanns i alla tre böckerna, utan de flesta var faktiskt, åtminstone till en del av sträckningen olika. Väl på plats vandrade vi också vandringar från samtliga av våra tre böcker.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Marie Ané

  Tack för tipset om La Caleta vilken vi vandrade efter att ha läst er blogg. Lite jobbigt att gå upp från stranden i 26 grader bara….😂
  Vi kunde inte heller bada.
  Fortaleza vandringen tog vi och det var nog den läskigaste vandringen jag någonsin har gjort. Med stup på båda sidorna. Jag tog inte ens några bilder på utsikten när jag kom upp eftersom jag fortfarande var skakig.😂
  Men bortsätt från stupen var den lättvandrad, alltså inte fysiskt krävande men mentalt om man inte uppskattar höjder.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att ni provade den. Väldigt trevlig. 🙂
   Det låter som att det var ett förståndigt val av oss att avstå Fortaleza med tanke på Christofers balans- och svindelproblem då. 😁 Tack för recension.

 2. Göran Nordberg

  Hej! Jag är ju sugen på La Gonera och vandring men undrar hur man tar sig till lederna o tillbaka till hotellet efteråt, går det bussar? Hur löste ni boendefrågan generellt? Finns det Pilgrims Hostels? Mvh Göran

  • Gunilla Yourstone

   Vi hyrde bil hela veckan för att effektivt ta oss runt. Det kan nog gå att lösa med buss också till vissa av vandringarna, men bil är klart smidigare. Vi bodde på ett Parador i San Sebastian hela veckan.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *