Det finns platser på jorden som är som gjorda för en roadtrip. Dit hör absolut Andalusien i södra Spanien. Det finns mycket att se och göra på liten yta, vägarna är bra och trafiken hanterbar.
Här är vår guide till den perfekta roadtrippen i Andalusien.

Att ta sig dit

Man flyger till Malaga. Enkelt och billigt, Ryanair, Norwegian och SAS har direktflyg.

Val av hyrbil

I t.ex. Granada, men även Ronda kan det vara trångt att parkera. Mycket trångt. Vårt råd blir därför att välja minsta möjliga bil.

GPS vill du förstås ha, men både vår GPS eller för den delen även GPS:en för den bil min kollega hyrde förra sommaren hade någon kunskap om den storta motorvägen A7 som förbinder Malaga med övriga kuststäder…
Läge med en vanlig hederlig papperskarta som komplement alltså.

Här söker man smidigt efter hyrbil från alla hyrbilsfirmor samtidigt.

P1000900

Hotell längs vägen

Det finns massor av billiga hotell med bra läge och en ok standard. Beroende på säsong bör man nog helst boka lite i förväg.
Vi bodde alla nätter utom i Ronda för under 500 kr exklusive frukost. I Ronde valde vi att lyxa lite och tog i stället ett hotell för svindlande 900 kr…

För prisvärt boende leta efter Hostal, benämningen på enklare, mindre hotell.

Här hittar du massor av boenden i Andalusien.

Optimal längd på roadtrippen

P1000085

Man kan hinna otroligt mycket på ganska kort tid.
Vi hade 5 övernattningar, 4 heldagar och bara 3 utplockade semesterdagar och tyckte ändå att vi hann hur mycket som helst och ”fick en fullgod semester” så att säga.

Optimal tid för en andalusisk roadtrip är förmodligen 1 vecka – 10 dagar, om man vill hinna ”allt”. Men en kortare resa ger alltså också valuta för pengarna.

Sevärdheter – lista på våra favoriter från vår roadtrip i Andalusien

 1. Caminito del Rey
 2. Ronda
 3. Granada med Alhambra
 4. Frigliana
 5. Juzcar
 6. Nerja
 7. Linbanan i Frigliana

roadtrip i Andalusien

Exempel på sevärdheter vi missade

 • Fler vita byar! Andalusien verkar bestå av hur många som helst.
 • Sevilla har vi bara hört gott om, men tiden räckte helt enkelt inte till.
 • Picasso-museet i Malaga hade varit spännande, men vi fick rätt på att det fanns först i sista sekunden och kunde inte bereda plats.

Säker har vi missat mycket, mycket mer fantstiskt, men detta är det vi själva insåg egentligen redan innan avresa att vi inte skulle hinna med.

roadtrip i Andalusien

Alternativa färdsätt

Denna roadtrip skulle faktiskt ha kunnat genomföras till stora delar med buss i stället. Dvs om man bortser från det faktum att det kanske inte ens får kallas roadtrip om man åker med publika färdmedel…

Om vi hade tagit två nätter i Ronda i stället för en, och hyrt bil där för en dagsutflykt till Juzcar och Caminito del Rey, hade vi klarat oss lika bra med att åka buss. Dvs givet att vi inte landat på Malaga flygplats så sent att bussarna till Neja slutat gå och att vi inte planerat resan mellan Nerja och Granada till just en söndag, då 10-bussen däremellan inte går (och bara 16-bussen finns kvar att välja på). Och då hade vi ju sluppit det där parkeringsgaraget i Granada där man nog inte fått in ett frimärke mellan betongväggen och hyrbilsfimans minsta bil på väg ner.
Just saying…

roadtrip i Andalusien

Förslag på itinerary för en roadtrip i Andalusien

fredag: ankomst mitt i natten, bil till Nerja
lördag: Nerja
söndag: mot Granada och Alhambra
måndag: mot Ronda via smurfbyn Juzcar
tisdag: vandring Caminito del Rey, ”världens farligaste led”, vidare ner till Benalmadena
onsdag: Malaga flygplats – hem

Summering av vår roadtrip i Andalusien

Antal tagna foton: 1993
Antal besökta spektakulära broar: 2
Antal vandringar: 1 (visserligen bara 2 timmar men ändå)
Antal karaffer sangria: 8 (hm… borde vi skämmas?)
Antal besökta bedagade hotell vid spanska solkusten med mäklarutsikt: 1

roadtrip i Andalusien P1010412

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

2 Comments

 1. Oj, ni hann med mycket på så få dagar! Och ändå har ni bara nosat på Andalusien. Sevilla, Cadiz, Rota, Tariffa, Trafalgar, Ayamonte vid Portugisiska gränsen, Alcotim en bit upp längs gränsfloden, är anda sevärda ställen och områden. La Linea som är närmsta andalusiska stad till Gibraltar. För om man är i området bör man även försöka hinna med Gibraltar. Till din näsa roadtrip i området ?

  Men Att hyra GPSer som man inte vet om de är uppdaterade eller inte är inte så kul och blir ganska dyrt i längden om man hyr bil ofta.
  Vi köpta appen TomTom till vår iPad och inkluderad kartor över västra Europa och Grekland. Kartorna uppdateras tillsammans med appen via appstore. Man använder appens wifi funktion om man skall leta sevärdheter längs vägen. Annars är den En off-line produkt. Man får varning om betalvägar längs rutten, kan få alternativa rutter, ett ETA som hela tiden uppdateras. Dessutom behöver du inte sätta dig in i hur olika GPS-apparater fungerar.
  Vi har använt denna app de senaste 5 åren och är supernöjda.

  Testade du vit Sangria? Om inte gör det nästa gång. Så blir det garanterat fler än 8. ?

  • gunilla yourstone

   Åh vad många bra tips jag fick där, tack! Mycket möjligt att vi kommer tillbaka.
   Ganska länge sedan vi hyrde bil innan detta, men sen har vi hyrt i Kroatien och Island efter Andalusien, så kanske värt att fundera på detta med GPS, appar osv och hitta en smart lösning. Tack för tips.
   Vit Sangria missade vi, ytterligare en anledning att återvända. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *