Varför gå över ån efter vatten?
Dvs varför dra iväg till andra sidan jordklotet när  det finns vyer och vandringar av världsklass ”runt hörnet” längs fantastiska världsarvet Höga kusten i Ångermanland?
Höga kusten som dessutom har massor att erbjuda för barnfamiljen. Vi har varit till Höga kusten vid ett flertal tillfällen, både som dagsutflykter och längre vistelser med övernattning. Både med och utan barn. Här kommer våra bästa tips på aktiviteter och utflykter!

Slåttdalsskrevan

Har du sett filmen Ronja Röverdotter? Det var här scenerna från “Vargklämman” spelades in. Denna unika plats nås efter ca 4 km´s vandring. Man svänger av E4:an i höjd med Skulebergets “Naturrum”, fast åt öster i stället för år väster och följer vägen till parkeringen vid Näs (Skuleskogen entre syd). Vandringen går svagt uppför och är relativt enkel.
Väl framme vid Slåttdalsskrevan har man även som bonus en fantastisk utsikt över höga kusten och havet från klippan ovanför.
Passar som hel till halvdagsutlykt.

Slåtterdalsskrevan Höga kusten

Slåtterdalsskrevan Höga kusten

Utsikt från Slotterdalsskrevan Höga kusten

Norrfällsviken
DSCF6459edited

Själva essensen av Höga kusten hittar man i Norrfällsviken. Här finns ett pittoreskt fiskeläger, bad och vandringsleder. Dessutom tre restauranger och mängder med boendealternativ, från camping och vandrarhem till hotell och privatstugor för veckouthyrning. Detta gör Norrfällsviken till en utmärkt plats att stationera sig på vid en längre vistelse i området.

Fiskelägret i Norrfällsviken Höga kusten

Bakom fiskelägret utgår ett nät av vandringsleder ut i Norrfällsvikens naturreservat. De går genom ett kustnära landskap över klapperstensfält och förbi ett antal utsiktspunkter.
Här kan man med lätthet tillbringa en heldag med att ströva i naturen och plocka med stenarna i strandkanten.

Norrfällsviken Höga kusten

Norrfällsviken Höga kusten

Norrfällsviken Höga kusten Norrfällsviken Höga kusten

Badplatsen Storsand (bortanför golfbanan) kan vara ganska tätbefolkad sommartid, men går man en bit längs vattnet kan man få avskildhet och en egen klippskreva.

Bad vid Norrfällsviken Höga kusten

Skuleskogen entré väst

Med avfart direkt från E4:an är detta en av de mer lättillgängliga delarna av Höga kusten. Här finns två kortare leder som ändå bjuder på fin utsikt. Nylandsruten 700m och Långtjärnshällorna 1,5 km.
Passande för ett kortare stopp på någon timme på väg norr eller söderut längs E4:an. Karta över Skuleskogens nationalpark:
http://www.skuleskogen.se/images/18.18df091d121bf8738cb80002595/skule_enkel_webb.gif

Bönhamn och Högbonden

Bönhamn är ett fiskeläger lika vackert som Norrfällsviken men utan det mesta av den kommers som trots allt omger Norrfällsviken.
Här råder istället lugnet. Härifrån avgår också båt till ön Högbonden med fyr och vandrarhem. Vi har varit på Högbonden ett antal gånger under en 20-årsperiod och sett folkströmmarna öka över tiden. Vi rekommenderar första veckan i augusti då den värsta rusningen är över, men värmen fortfarande består. Mycket av upplevelsen på Högbonden består trots alla av att känna in lugnet… På Högbonden kan du äta en god lunch i serveringen i fyrhusets trädgård, besöka det minimala fyrmuséet och kolla in vandrarhemmet. Sedan går det att ta en promenad nedanför klippan ut på udden. Följ skyltarna. För den rätta känslan rekommenderas en övernattning och bastubad i skymningen.

Utsikt från vandrarhemmet på Högbonden Höga kusten

Utsikt från fyren på Högbonden Höga kusten

Vandrarhemmet på Högbonden Höga kusten

För den som väljer att inte övernatta är några timmar  lagom för att hinna upptäcka ön.

Fyren på Högbonden Höga kusten

Fönster i Bönhamn Höga kusten

Skuleberget

Med sin synliga position från E4:an är Skuleberget lätt att hitta till. Antingen svänger man in vid ”Naturum Skuleberget” och klättrar upp via den fasta klättringsleden Via Ferrata, eller så svänger man istället in precis norr om Docksta mot Rövarbyn och tar linbanan upp till toppen i stället. Nära Skulebergets topp finns världens högsta kustlinje, hela 286 meter över havet. På toppen finns en toppstuga med nygräddade våfflor och hjortronsylt och fantastisk utsikt. Härifrån kan man även klättra ner till Skulegrottan.

Utsikt från Skuleberget Höga kusten

Grotta Skuleberget Höga kusten

Skuleberget Höga kusten

Höga kusten bron

En given besökspunkt är förstås Höga kusten bron, ”porten” till Höga kusten. Vid norra brofästet finns hotell, restaurang, lekplats, utsiktspunkt och rastplats för egen matsäck.

Höga kusten bron

Höga kusten leden

Vill man vandra ännu mer finns hela höga kusten leden att tillgå, där vandringen till Slåtterdalsskrevan utgör en deletapp. Vandra hela eller valda delar.

Vandringsled längs Höga kusten

Som sagt, vi tycker att höga kusten är en riktig svensk pärla, absolut på topp 10-listan i Sverige. Åk hit första veckan i augusti och stanna gärna en hel vecka.

Kväll i Norrfällsviken Höga kusten

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

7 Comments

 1. Ser så otroligt härligt ut, vi ska åka upp och besöka höga kusten till sommaren ett par veckor. Avnjuta lugnet och naturen samt gå några etapper på högakustenleden. Har hittat en stuga som vi funderar på att hyra, som ligger i närheten av Norrfällsviken. Med det som utgångspunkt hoppas vi lyckas ta oss till alla de platser ni besökt:)

 2. Ser superhärligt ut där! Jag har åkt förbi Höga Kusten så otroligt många gånger, men aldrig stannat mer än precis innan bron där. Skulle vilja åka dit nån vecka nu till sommaren!

  • gunilla yourstone

   Mycket trevligt och förhållandevis oexploaterad område! En vecka är nog ganska lagom med tid, Slåtterdalsskrevan är bland det häftigaste, missa inte den.

 3. David Hansson

  Exakt spot where I grew up. 🙂

 4. Ser härligt ut! Ska dit en kortis i slutet av Aug, tack för tips! Kram c

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *