Vi gillar verkligen den svenska fjällvärlden men har hittills mestadels upplevt den på egen hand utan barn. Nu är det dock dags att introducera även barnen i stormkök, skoskav och myggbett i ”Europas sista vildmark”. Det var dags för en riktig fjällvandring med barn.
Vi har hyrt en stuga inne i Hemavan, i brf. Storfjället. Ett perfekt utgångsläge för dagsturer och med underbar kvällssol på balkongen ända till halv tio-tiden på kvällarna. Samtidigt har Gunillas syster med familj kommer söderifrån med husbil och campar i närheten.
Sammanlagt är vi 11 vandrare, 4 vuxna och 7 barn, i åldrarna 5 till 13 år. Två hundar följer också med.
2011-07-27: Upp på toppen
Väderprognosen visar ihållande regn alla tre dagarna, men som så många gånger förr ska det löna sig att ”våga vägra prognos” och i stället tro på sol!
Regnet slutar i samma stund som vi kliver på Norrliften upp mot toppen. Vår plan är att gå längs Kungsleden ”så långt vi orkar”, sedan fixa lite korv med bröd och vandra hemåt igen.
Kvinnan som sköter liften tycker dock att vi ska gå åt ett annat håll, till en grillplats vid en liten sjö. Vi lyder hennes råd och går längs en stig någon timme svagt uppför.
Det är lämmelår i år! Till barnens förtjusning tittar små söta lämlar fram bakom snart sagt varje sten. De verkar inte rädda heller utan sitter lugnt kvar och låter sig betraktas och fotas.
Grillkorv med bröd vid grillplatsen och sedan en bestigning av en mindre topp bortanför. Sedan är vi klara för idag och återvänder till stugan.
Dagens tur var en trevligt introduktion till vandringstemat för våra barn. Lagom kort med tanke på att tunga regnmoln hängde över oss hela tiden. Den genuina vildmarkskänslan nådde vi dock inte riktigt idag, utsikten bakåt var hela tiden Hemavan tätort.
2011-07-28: Bestigning av Gurkfjället
”Gurken” är en riktigt klassisk familjevandring. En toppbestigning (895 m.ö.h.) som även relativt små barn kan klara av. Gurkfjället är en försvenskning av det samiska namnet Gurhketjåhke och har inget som helst med gurka att göra…
Vi har perfekt vandringsväder, lagom varmt och lättare moln. Man får köra någon mil från Hemavan österut för att nå utgångspunkten för vandringsleden till Gurkens topp.
Första halvan av vandringen går längs en fjällbäck som går utmärkt att dricka ur. Sedan tar stigen av åt höger och lämnar bäcken. Ungefär här stannar vi för lunch. Varma koppen och mackor blir det idag. Svårt att laga varm mat åt 11 personer på fjället! Sedan lämnar vi vår packning kvar på vår lunchrastplats och gör den sista stigningen utan ryggsäckar. När vi börjar få toppkänning får barnen ny energi och rusar före. Detta hade vi inte tillåtit om vi visste vad som väntade på toppen. Baksidan av Gurkfjället är en lodrät brant rakt ner!
– Hjälp! Men utsikten är fantastisk och där nedanför oss svävar en kungsörn. Hur ofta ser man en örn ovanifrån?
Denna tur är en riktig höjdare som innehåll alla ingredienser man vill åt vid fjällvandring; riktigt genuin vildmarkskänsla i ”väglöst land”, en toppbestigning, utsikt, fjällbäckar att släcka törsten i. En given 5:a i familjekategorin!
2011-07-29: Högsommar i Ruttjebäcken
Ruttjebäcken är ett sådant där smultronställe som man egentligen inte vill avslöja, men ok då, bara för att det är ni…
Idag strålar solen från en klarblå himmel, termometern visar på 26 grader. Sånt här väder ska man egentligen inte kunna ha i fjällen. Perfekt upplägg alltså för Ruttjebäcken.
Här vandrar man svagt uppför, till en början vid sidan av bäcken, för att så småningom övergå till att gå på klipporna mitt i den. Vattenmängden måste vara tillräckligt liten för att klipporna ska komma i dagern, vilket de normalt är i slutet på sommaren. Man vandrar så långt eller kort som man har lust. Ju längre upp man går desto ensammare blir man i regel.
Vattnet har format klipporna i diverse märkliga formationer. En vacker dag som denna slutar utflykten förstås i ett svalkande bad i det iskalla vattnet!
Ruttjebäcken vandras alltså med fördelen en solig och varm dag i slutet på juli, utan något annat mål än att njuta av dagen och få sig ett skönt dopp. Detta är ett populärt utflyktsmål för ortsborna, så det går inte att räkna med att man ska vara ensam och ostörd. Baddräkt med alltså!
Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelse och resetips.