Läs om vår fjällvandring i Hemavan här.

2008-07-27: Kungsleden mot Syterskalet
Första resan tillsammans blir en vandringsresa i västerbottniska Vindelfjällen. Vi hyr en stuga via Gunillas jobb och planerar för 3 dagsvandringar.
Visst ligger det lite prestige i luften, två rutinerade vandrare som ska visa varandra vad de går för?

Fjällvandring i Hemavan

Lappland bjuder på ett strålande väder med 25 grader och sol. Det ska finnas en stolslift, men den måste vara för veklingar och barn, vi går genom vindpinad fjällbjörkskog upp till toppen av Hemavans liftsystem.

Fjällvandring i Hemavan

Fjällvandring i Hemavan

Siktet är inställt på Kungsleden första övernattningsstuga Viterskalsstugan, 11 km enkel väg, stigning 420 m totalt.

Vi möter många dagsvandrare som vi själva, i shorts och bikinitoppar och utan ryggsäck, men vi fuskar inte, utan bär regnställ och Triangakök i våra ryggor.

Viterskalsstugan når vi en god stund efter lunch, men inte kan vi väl ens tänka på att vända nu, menar stugvärden. När vi är så nära Syterskalet, det måste bara ses. 15 min dit och 15 min tillbaka. Och visst är det vackert och värt omvägen.

Fjällvandring i Hemavan

DSC00838

Men väl tillbaka vid Viterskalsstugan är det blå himlen lika bortblåst som alla de där dagsvandrarna i bikini. Klockan är visst redan över tre och vi har varken mat eller sovsäckar för övernattning. Bäst att sätta fart hemåt. Vi kommer förstås inte långt innan regnet kommer. Tur att regnställen är med. Det blir sammanbitna 11 km hemåt, vi vandrar och biter ihop. Sneglar lite på varandra då och då. Ingen vill vara den som signalerar vila först.

Fjällvandring i Hemavan

Väl tillbaka i stugan har Gunilla blödande skavsår och Christofers knän är helt slut, läge kanske i morgon att inse att vi inte är 22 längre och ta det lite lugnt?

2008-07-28: Bila i Norge är ju inte helt fel det heller?
Idag vill vi inte så mycket som se åt våra vandringskängor. Det får bli en biltur över till Norska Atlantkusten så länge.

DSC00854 DSC00855 DSC00857 DSC00859 DSC00861

 

2008-07-29: Ruttjebäcken
Sol i dag igen. Vi vandrar Ruttjebäcken, en lättsam vandring som med fördel avslutas med bad i sagda bäck.

Fjällvandring i Hemavan DSC00870 DSC00871 DSC00877 Fjällvandring i Hemavan DSC00890 Fjällvandring i Hemavan DSC00866

Lantmäteriets karta

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *