Vilka är det bästa vandringarna i Hemavan?

Hemavan, Västerbottensfjällens mesta hotspot för uteaktiviteter. Både på sommaren och på vintern. Här trängs Umeå självutnämnda jetset på afterski i Peak Performans-outfits i säsongens färger. Här kan man fortfarande mingla med Stig Strand på hotell och restaurang Trolltunet.

Sommartid är det lite lugnare. Många av stugorna förblir outhyrda, men ett helt gäng vandringsleder finns här. Samt förstås Kungsledens södra utpost. Åtminstone tills den nya förlängda sträckningen söderut invigs 2021.

Vi har själva varit här och vandrat 3 gånger. Utan barn, med mindre barn. Och nu senast med tonåringar. Här kommer våra förslag på de bästa vandringarna i Hemavan.

1. Kungsleden till Syterskalet

Kungsleden börjar (eller slutar) alltså här. Söderut. Men dagspackning kan man enkelt gå första etappen fram och åter under en heldag, den är 12 km enkel väg. Första stugan norrut heter Viterskalsstugan. Men stanna inte här utan fortsätt 15 minuter till norrut tills du får det magnifika Syterskalet i blickfånget och vänd hemåt därifrån.

Läs om min och Christofers första gemensamma vandring hit som ”nyträffade” här. Det blev mycket flexande av vandringsmusklerna då för att imponera på den andra. Men man behöver ju faktiskt inte gå hela vägen upp från Hemavan som vi gjorde. Det går att bita av vandringen med gondolliften också.

Bästa vandringarna i Hemavan
Syterskalet

2. Atoklimpen

Samernas heliga berg liknar inget annat i den svenska fjällvärlden. Närmsta referensen är faktiskt min vandring i Sydkorea! Vandringen närmaste vägen är bara 3 timmar lång, men kan förlängas med någon timme genom en nyanlagd led om man vill se mer av det omgivande landskapet. En av de häftigare vandringarna i Hemavan och ett måste på en vandringsresa hit.

Läs om vår bestigning av Atoklimpen här.

Bästa vandringarna i Hemavan
Atoklimpen, en av de bästa vandringarna i Hemavan

Bästa vandringarna i Hemavan  

3. ”Gurken” eller Gurkfjället

Gurkfjället, eller Gurhke på samiska betyder enögd bergsknalle och har alltså inget med någon grönsak att göra. Detta är en relativt enkel toppbestigning som ändå ger mycket fina vyer och äkta fjällkänsla för insatsen så att säga. När vi gick med syrran och alla gemensamma barn, var den yngsta bara 5 år och klarade vandringen galant.

Vandringen startar i Solberg mellan Hemavan och Tärnaby och är 3 km lång enkel väg. Läs om vår tur på Gurken här.

Gurkfjället 895 m.ö.h.

Bästa vandringarna i Hemavan

4. Drottningleden

Mellan Hemavan och Laisaliden går den 9 km långa vandringsleden Drottningleden. Invigd av självaste drottningen 2003. Från Hemavan-hållet börjar vandringen i en ganska brant stigning, men från Laisaliden kommer man nästan direkt upp på kalfjället. Enkel och bekväm vandring, och åtminstone vandringsåret 2020, mycket folk längs leden.

Läs om vår vandring på Drottningleden här.

Bästa vandringarna i Hemavan

5. Ruttjebäcken

Fjällvärldens softaste vandring? För här vandrar man längs en fjällbäck som grävt ut formationer och ”pottor” i berghällen. När man tröttnar på att gå stannar man lämpligen och badar. Medtag badkläder alltså och gör inte som jag, låna en för stor överdel av syrran som hängde och slängde runt midjan när jag kom upp efter första doppet. (nej det blir ingen bild, så roligt ska vi inte ha)

Läs om vårt första besök här och det andra här.

Bästa vandringarna i Hemavan
Bästa vandringarna i Hemavan

6. Blomsterfjället

En nybörjarvandring för den som vill prova utrustningen men ändå ”ta en topp”, liksom. Vandringen börjar vid parkeringsplatsen i Portbron och utsikten är över Hemavan och flygplatsen. Toppen ligger på 800 m.ö.h. Blomsterfjället är kalkrik mark, vilket gör att många vackra och ovanliga fjällblommor trivs här.

Bästa vandringarna i Hemavan Bästa vandringarna i Hemavan

7. Gielestjåhke och Murtsertoppen

Denna vandring har vi inte hunnit med själva ännu, men dem kommer definitivt att bli nästa vandring i Hemavan för oss. Vandringen börjar i Laisaliden och passerar hela två toppar, Gielestjåhke på 1190 m.ö.h. och Murtsertoppen 1413 m.ö.h. I och med att man startar på 675 m.ö.h. blir stigningen någonstans +750 meter.

8. Norra Sytertoppen

Ovanför Syterskalet, i första vandringsförslaget ovan ligger Västerbottens läns högsta topp, Norra Sytertoppen, 1768 meter över havet. Eller om man så vill, södra Lapplands högsta topp. Bestigningen är tekniskt möjligt på en heldag från Hemavan, men kräver i det skicket extremt mycket av sin vandrare. Att rekommendera är i stället att övernatta nere i dalen vid Viterskalet eller Syterskalet och gå därifrån dag 2. Leden går genom blockterräng. Vi vet inte riktigt om denna vandring är realistisk för oss under nuvarande förutsättningar med stroke och balansproblem. Men drömma kan man ju.

Bästa vandringarna i Hemavan

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

2 Comments

 1. Marjaana Paloheimo

  Hej
  Tusen tack för att du delar med dig fina tips!
  Vi gick upp till Atoklimpens topp efter 10 km runda först. Svett, mjölksyra och broms var värd att ta. Belöningen fick man där uppe.
  Fantastiskt upplevelse 🙏
  Hoppas att du få en fin sommar☀️

  • Gunilla Yourstone

   Tack snälla du för din kommentar och kul att du uppskattar bloggen. 😊
   Atoklimpen är ju underbar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *