Just nu är det som sagt mycket Sverige, mycket Norrland och mycket vandring som surrar i våra små huvuden. Här kommer tre stycken spännande ”vandringsprojekt” som vi hittar under våra utflykter på google och känner oss sugna på.

Samla Sommartoppar i Hemavan-Tärnaby

Tror att det finns liknande aktiviteter i andra delar av fjällvärlden, men eftersom Hemavan-tärnaby är våra egna ”hemmafjäll” är det detta som lockar mest för oss.

Arrangemanget går ut på att man under en sommarsäsong ”samlar” på så många fjälltoppar i området som möjligt. Aktiviteten pågår från 4 juli – 4 oktober.

Gurkfjället 895 m.ö.h.

Man samlar en topp genom att bestiga toppen, skriva in sitt namn i topp-boken som ligger i en låda uppe på varje fjälltopp. Sedan tar man ett foto och lägger upp på Instagram med taggen #sommartopparhemavantarnaby. Den som plockar 8 toppar är berättigad att köpa ett topptursmärke och ingår i tävlingen om att bli Toppmästare. Toppmästaren vinner ett presentkort på en restaurang i Hemavan Tärnaby.

Det finns både lätta familjetoppar att bestiga och lite mer avancerade.

Kul idé tycker vi. Även om vi inser att det kan bli svårt att hinna med hela 8 toppar för oss under säsongen. Vi måste nästan åka upp två svängar då. Men vi blir sugna på att anta utmaningen och testa hur många toppar vi hinner med.

Läs mer på Hemavan-Tärnabys hemsida här.

Högsta toppen i Sveriges alla landskap

Nyligen hamnade vi på en helt ny blogg, Vandringstjejen. Helena som driver denna blogg har, under en 2-årsperiod tagit sig upp på högsta toppen i varje landskap i Sverige. Kul grej. Vi är inte sugna på att köra ett så högt tempo som Helena, men det kunde vara en kul grej att göra under en längre period, när man ändå är i ett landskap så att säga. Vi tänkte börja med Västerbottens högsta topp här under de närmaste veckorna.

Keb. Högst i landskapet Lappland.
Och vägen dit.

Läs också: Helikopter till Kebnekaises topp – hur blev det kom vi upp eller inte?

Förlängning av Kungsleden 2021

Kungsleden, Sveriges mest kända vandringsled, har funnits sedan början av 1900-talet. Den går från Abisko i norr till Hemavan i söder. Men nu är en förläggning söderut på gång. Den nya leden blir 190 km lång och går från Hemavan, via Klimpfjäll till Borgafjäll. Den nya leden beräknas dock vara färdig först i slutet av 2021, så detta projekt måste vänta 1-2 år innan vi kan ge oss på det.


Läs också: Fjällvandring med barn – 3 härliga dagar i Hemavan

Gillar du också vandring? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *