Gunillas 12-åriga dotter Alva är sugen på det här med fjällvandring och vi är förstås inte sena att haka på!
Det känns som en lysande idé att göra det lite lätt för sig och vi får via rekommendation rätt på ett paket som verkar perfekt.
Korpens öga/Rid i Jorm i norra Jämtland erbjuder ett så vitt vi förstått unikt koncept där man i två eller tre dagar kan fjällvandra på egen hand med packhäst. Vandringen går till Rid i Jorms egen lägerplats, vackert belägen vid en fjällsjö på gränsen till Norge. På lägerplatsen finns tält, ved mm. Packhästen bär all utrustning. Alla råvaror till måltiderna under vandringen ingår i paketet. Hästen bär och man kockar själv över öppen eld.
Under vandringen bär man bara de personliga ägodelar man behöver ha tillgång till under pågående vandring, som kamera och regnkläder.

2015-08-08 Vildmarksvägen

DSCF6855edited

Efter att ha kört upp till Vilhelmina redan kvällen innan, vaknar vi på plats i en stuga på Savia camping i Vilhelmina, startpunkten för Vildmarksvägen.
Vildmarksvägen är unik såtillvida att den går över kalfjället från Saxnäs i Västerbotten till Jorm i Jämtland. Vägstäckan över Stekenjokk är bara öppen under sommarhalvåret och ger en möjlighet att uppleva den svenska fjällvärlden utan att ens behöva stiga ur bilen.
Men vi börjar med Trappstegsforsen och Fatmomakke kyrkstad, en klassisk samlingspunkt för samer.

DSCF6909edited DSCF6952edited

Sedan upp på kalfjället. Vi gör en kortare vandring utifrån Vildmarksvägen. För att känna på formen och utrustningen lite.

DSCF7029edited

Vid halvsex-tiden anländer vi till Jorm och Korpens öga. I vårt paket ingår även en övernattning och middag kvällen innan vandringen. Vi får vänta ändå till åtta på den utlovade middagen, men då det äntligen är dags uppväger den all väntan. Fantastisk renfilé med tillbehör. Plus gårdens egenbryggda öl. Middagen avnjuts i en vikinga-inspirerad lokal, med långbord för kvällens alla gäster.
Det är vi, ett tjejgäng som just återvänt efter ett två-dagars ridäventyr, samt två norska par som kommit över gränsen för kvällen bara, enkom för maten.

IMG_0890edited

IMG_0894edited

2015-08-09 Vandringsdag 1

IMG_1172edited

I lätt duggregn ger vi oss av. Vi får instruktioner om hur vi ska packa vår häst Hekla (jämn fördelning!), hur hon ska ledas (i grimskaft efter dig) och att hon ska släppas i en hage vid framkomst till lägret.
Vi får en karta och utpekat för oss var kvällens läger är beläget. Det finns en led, men annars är det bara att improvisera fritt över fjället.
Sedan är vi färdigutbildade och det är det bara att ge sig av.

DSCF7138

Med ett visserligen lätt, men dock ihärdigt strilande regn över oss, blir vi ganska försiktiga. Lusten att frimodigt avvika från leden på upptäcktsfärder uteblir då vi är rädda att den oinplastade kartan regnar sönder.
Drygt halvvägs finns en enkel stuga med två britsar och en kamin. Med dagens väder blir det den perfekta lunchplatsen. Vi hänger stugan full med blöta kläder och lagar vår första lunch på kaminens kokplatta. Maten är packad pedagogiskt måltidsvis i vakuumpåsar. Hemgjort färsk korv och potatissallad anmodas vi laga till lunch dag 1. Mycket gott. Och så mycket andra gosaker det finns i packväskorna! Choklad, kex och mackor. Hur ska vi hinna äta upp allt detta? Bäst att sätta igång direkt!
En trivsam förnöjsamhet sprider sig i den lilla stugan i samma takt som imman.
Vad mer behöver man väl här i livet än en torr stuga och lite mat i magen?

DSCF7143 IMG_0909edited

Efter disk i en närliggande fjällbäck bär det av igen. Nu börjar vi komma upp lite mer, bort från fjällbjörksslyn och upp på fjället.
Förr än vi anar ser vi lägret nere i en dal. Vi är framme!

IMG_0985edited

In i kåtan och göra upp eld igen. Hänga upp kläder, byta kläder, dra på förstärkningsplagg, bre lite mackor för att återuppväcka livsandarna.

När vi sticker ut näsan nästa gång har det strilande duggregnet upphört och lite blå himmel anas. Det blir lägereld och middag utomhus med utsikt över sjön. På kvällen tar vi en tur över till Norge (300 meter från lägerplatsen) klättrar upp till snödepåerna uppe på berget och gör lite snöbollar.

IMG_0929edited IMG_0933edited IMG_0934edited IMG_1012edited IMG_0994edited sno IMG_1040edited

Vi väljer ett av sex uppsatta tält för övernattningen.

IMG_1053

2015-08-10 Vandringsdag 2

Till frukost har vi så pass mycket rester från gårdagens måltider att mackorna blir oätna.

Idag blir vandringen en helt annan. Vi har bra väder; sol och inga regnmoln i sikte. Nu vågar vi lite mer och skråar över berget hem för att få mer utsikt och mindre väta att klafsa i.

IMG_1114edited
Vår stolta isländska drottning Hekla

IMG_1148edited

En sista lunch tillreds på fjället och så är vi nere igen. Det har varit en härlig upplevelse och Alva är lyrisk:
– Jag tänkte på Aragorn hela tiden!
som hon själv uttryckte det.

IMG_1123edited

IMG_1113edited IMG_1191edited

2015-08-11: Hällingsåfallet

Efter en natt på hotell i metropolen Gäddede ägnar vi förmiddagen åt norra Europas längsta canyon och det 42 meter höga vattenfallet Hällingsåfallet.
En imponerande men ganska okänd plats.

DSCF7227edited DSCF7247edited

Så är det bara att kuska hemåt igen för denna gång.

IMG_1248edited

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

2 Comments

 1. elisabeth

  vilken härlig tur, med packhäst, det skall jag nog testa med dotter som också älskar hästar.

  Fin blogg ni har.

  • gunilla yourstone

   Tack Elisabeth!
   Denna tur kan jag verkligen rekommendera.
   Min dotter som normalt dra benen efter sig då hon ska gå längre sträckor fick superfart då hon fick hålla i ett rep med en häst i andra änden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *