Maria Theresia. En kejsarinna över större delen av det civiliserade Europa. Ansedd som en av Europas vackraste kvinnor. En make som avgudade henne. Tillsammans fick de 16 barn.

Men kejsarinnan var inte lycklig i sitt enorma palats, med våningar, festsalar och trädgårdar.

-Man säljs som en vara på den politiska markanden och innan man är gammal nog att förstå vidden av det hela är man fast i främmande land i ett olyckligt äktenskap, ska hon ha sagt.

Samma öde gick alla hennes döttrar tillmötes en efter en. Bara en av dem, favoritdottern, tilläts gifta sig av kärlek. En av döttrarna, Marie Antoniette, giftes bort med den franska kejsaren Ludvig XVI.

Schönbrunn slotts audiotur är personlig och handlar främst om kvinnorna. Vi sugs in i de mustiga historierna om kvinnorna som bott och levt i slottet. Vandrar storögt och inneslutna i varsin audiovärld runt i deras salonger.

Marie Antoniette. Napoleon var också här och hans son togs omhand och uppfostrades här. Och kanske störst av allt, just här, i den här salongen, spelade en 5-årig Wolfgang Amadeus sin allra första konsert.

Vi hamnar ofrivilligt i Wien på gund av ett försenat flyg och en missad anslutning. Jag vågar nog påstå att vi väljer rätt eftermiddagsaktivitet för att fördriva tiden. Schönbrunns slott imponerar verkligen på oss. Både inredningsmässigt och all den historia vi får lära oss under vår audiotur.

schönbrunn

schönbrunn schönbrunn

Det finns ett antal biljetter att välja mellan, varav några är kombinationsbiljetter där även andra sevärdheter ingår.

Vi rekommenderar Grand Tour, där man får se hela slottet. Slottsparken är också värt ett besök.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *