Det är precis sånna här projekt som man bara ger sig på runt juletid. En slutet på året-stämning som gör att man anser sig ha rätt till att summera och göra bokslut. Massor av tid att hänga inomhus framför datorn. Den här listan skriver vi (som vanligt) med reservation för att vi inte varit överallt än. Kanske kommer nya favoriter att uppenbara sig. Havanna besöker vi om bara en vecka. Dubai som vi reser till för första gången i mars kommer vi antingen att älska eller hata. Det vet vi redan. Men just nu, i slutet av 2017 ser listan ut precis så här.

1. Hong Kong

För de galet höga skyskraporna som får hela Hong Kong ön att kännas som en Jan Lööf-illustration. För kombinationen med de asiatiska touchen. Gatumat, kinesiska tempel och ändlösa rader av affärer med torkad fisk, svalbon, billigt  krimskrams, akvariefiskar, kinesiska kortlekar och ätpinnar.

En världsvan stämning där du aldrig vet vem som kommer att tilltala dig på brittisk engelska, mandarin eller kantonesiska.

Hong Kong är okontrollerbar storstad, brittisk småstad och en kinesisk bygata på en och samma gång. Den typ av stad där det finns människor som föds, lever och dör utan att någonsin lämna stan. Vi vill köpa en för liten lägenhet i ett orimligt smalt hus, en bit upp i backen mot Victorias Peak, bli tjenis med alla grönsakshandlarna på Stanley Street i Central och i några av barerna i SoHo. Äta lunch på Dragon Restaurant på Queen Victoria Street  och rapa efteråt. Åka rulltrappan med ett paraply över armen.

Alla våra inlägg om Hong Kong hittar du här.

2. New York

Staden du är dömt att återvända med nackspärr ifrån. För där uppe finns ju stans stora sevärdhet. Men inte att förglömma den distinkta New York-lukten, vattenposterna och pannkaksfrukost. De fina townhousen nedanför Mid-town. Män med flaskor i papperspåsar. Joggare på Broklyn bridge. Allt detta är New York för oss.

Alla våra inlägg om New York hittar du här.

3. Rio de Janeiro

Världens kanske vackraste inflygning, världens mest spännande strand och en av världens vackraste solnedgångar. Rio de Janeiro har visst funnits på varenda best-of-lista vi någonsin skrivit, så klart ska stad finnas på den här listan också.

4. Kyoto

Tokyo i all ära, men det är ju Kyoto som är place-to-be in Japan. Det här är Japan gamla huvudstad, med precis hur många tempel och trädgårdar som helst. Och alltså, den veckan. När körsbärsträden blommar.

Läs våra bästa tips till Kyoto här.

5. Venedig

Få städer kastar sig över oss så handgripligt och överväldigande med sin charm som Venedig. Hur kan man undgå att falla för denna omåttligt vackra, bedagade, säregna, pampiga och helt galet annorlunda stad? Här ska man bara gå, gå, gå och låtas sig bedåras och förföras (och förstås gå vilse).

Läs alla våra tips till Venedig här.

6. San Francisco

Är det backarna, är det spårvagnarna? Sjölejonen i hamnen eller rent av Chinatown? Vi kan inte sätta fingret på exakt vad det är, men San Francisco är en av de där städerna med så otroligt mycket känsla och stämning.

7. Shanghai

– Det här är inte en stad. Det är ett monster! Tänkte vi i flygtaxin. (som naturligtvis lurade upp oss rejält)
Att promenera längs hela the Bund, samtidigt som skyskraporna på andra sidan floden i Pudong tänder upp, tillhör en av livets stora ”must do before you die”.

8. Lissabon

Är det inte misstänkt många av städerna på vår bästa-lista som har  spårvagns-trafik? Vi ser inte ens sambandet själva innan vi besöker Lissabon. Men hur värjer man sig egentligen mot dessa gobitar?

Våra bästa tips till Lissabon hittar du här.

9. Kuala Lumpur

Nej, kärleken är inte besvarad. Det ämnet har avhandlats förut. Men VI gillar Kuala Lumpur. För kontrasterna och mixen tror vi. Arkitekturen, muslimerna, indierna och kineserna som lever sida vid sida.  Och så för Jalan Alor förstås. Asiens matgata.

Vår guide till Kuala Lumpur hittar du här.

10. Istanbul

Inte Europa och inte Asien. Och både och på samma gång. Minareter, palats och charmiga kvarter. Och mat att dö för. Och då har vi inte ens provat hamman än.

Våra bästa tips till Istanbul finns här.

Läs även vår lista över Asiens bästa storstäder här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips i ditt flöde.

 

20 Comments

 1. Av dessa har jag inte besökt Venedig. Miami kvalar in på min 10 i topp lista plus Singapore.

  • Gunilla Yourstone

   Ah intressant. Miami har jag varit till men ändå inte. Bott i förorten och besökt Everglades typ. Därav ingen placering.

 2. Av era 10 städer finns en jag inte besökt. Gissa vilken 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ah vad roligt! Nu gäller det att vara klurig. (utan att smygkika på din blogg så klart) Hong Kong, Venedig, vet jag. Istanbul, Kyoto, Lissabon och Shanghai tror jag absolut. Kan det vara så ”illa” att det är Rio de Janeiro du har kvar? Ja jag gissar på det.

 3. När jag bodde i Hongkong så fanns det bara ett kvarter ifrån vårt hus en affär som bara sålde tungor. I skyltfönstret hängde rad efter rad med tungor från olika djur. Saknar Singapore och Kapstaden. ☺️

 4. Mmm. Många härliga storstäder. Älskar NYC och tycker nog oxå att Cape Town borde platsat. Jag vill slå ett slag för, inte nödvändigtvis små, men mindre besökta städer. I Spanien definitivt Sevilla, Cordoba och, nya favoriten, San Sebastian. Bergen i Norge är helt bedårande. Kölns julmarknader rekommenderas. Nästa resa blir till Brygge och Gent, så får se om de platsar på min privata favoritlista efter det.

  • Gunilla Yourstone

   Brygge har vi besökt för några är sedan. Trevlig stad, men inte ändå fram till denna lista. 🙂

 5. Jag har varit i New York, San Francisco, Venedig och Lissabon. San Francisco hamnar högst upp om jag ska göra en lista över bästa städerna och Venedig och Lissabon skulle också finnas med på tio-i-topp. New York skulle jag nog byta ut mot Chicago.
  Av de övriga städerna på din lista så finns Hongkong, Shanghai och Kuala Lumpur bland de städer som jag vill åka till så snart som möjligt och Rio de Janeiro vill jag absolut till någon gång men det ligger nog lite längre fram i tiden.

  • Gunilla Yourstone

   Ah, Chicago har jag bara bytt flyg i. Hong Kong måste du bara ta dig till på en gång. Eller helst på hösten.

 6. Av dessa har vi bara besökt … tre (Venedig, Lissabon och Kuala Lumpur). Vi måste bättra oss alltså! 😉 Några fler städer vi gillar: Valencia, Kiev, Zagreb, Tarragona, Gdansk …

 7. Oj många städer som jag drömmer om där… härlig artikel!!! Venedig hag länge varit en dröm! Kram

  • Gunilla Yourstone

   Venedig är fantastiskt. Fast man ska nog försöka åka lite off-season.

 8. New York, San Francisco, Venedig, Lissabon och Istanbul. Åker till Kina i april, bl a Shanghai 🛫. Jag kommer förresten från Umeå och läser med förtjusning er blogg 😊

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul med en Umebo som läsare! 🙂
   Spännande att se vad du tycker om Shanghai. Vi älskade stan men en del hatar den.

 9. NY, Venedig och SF är de städer på er lista jag har besökt. Och ja, de skulle säkerligen hamna på min lista också, om jag gjorde nån. Alla tre charmiga på sitt sätt.

  God fortsättning!

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Ja riktigt fina städer alla tre. God fortsättning önskar vi från Kuba!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *