Helt klart är det i Asien det händer. De högsta byggnaderna som byggs, de coolaste storstadshotellen öppnar och de ambitiösaste turistattraktionerna ser dagens ljus.
Vi gillar de asiatiska storstäderna för deras dynamik, för kontrasterna mellan gammalt och nytt och för det ostyriga, slamriga och doftande gatulivet som pågår vid sidan av de putsade glasfasaderna.

Vi börjar väl ha täckt upp ganska många av Öst-asiens maffigaste storstäder, även om t.ex. Seoul och Taipei fortfarande saknas. Så vi kan inte motstå längre, nu gör vi den bara. Listan som slår fast Asiens bästa storstäder.

1. Hong Kong

Asiens bästa storstäder

Ingen som följt med oss på bloggen nu under december kan väl ha undgått det faktum att vi älskar Hong Kong. Staden som har allt skulle vi vilja säga.
Hong Kongön är som tagen ut en bilderbok av Jan Lööf, sinnebilden av den förtätade storstaden. Gatulivet, butikerna. Den första asiatiska storstad där vi liksom känt oss som hemma, hunnit flytta in i tankarna under vårt besök.
Småstad i storstad. Ett asiatiskt Södermalm helt enkelt.

Dessutom maffiga utsiktspunkter och blinkande skyskrapor. Saker att se och göra för att utan vidare täcka en vecka och mer. Läs mer om Hong Kong här.

Asiens bästa storstäder
Asiens bästa storstäder

2. Shanghai

Asiens bästa storstäder

-Det är är inte en stad, det är ett monster. Så tänkte våra omtöcknade, jetlagade hjärnor när vi första gången rullade in i 20-miljoners staden Shanghai via oändliga 6-filiga motorleder belägna i fyra olika plan upp i luften.

Att promenera längs the Bund samtidigt som solen går ner och skyskraporna på andra sidan floden tänds upp, tillhör en av livets stora upplevelser.

Shanghai har en snygg futuristisk skyline av världsklass, mycket bevarad kolonial charm och genuina kinesiska kvarter med gatuliv och tempel.
Vattenstaden Zhujiajiao inom stadens gränser.

Efter solnedgången upphör alla trafikregler att gälla, bilar, mopeder och cyklar kryssar sig fram i trafikkaoset, alltmedan trafikljusen blinkar upprört utan att någon tar notis. Läs mer om Shanghai här.

shanghai-trafik Asiens bästa storstäder

Asiens bästa storstäder

3. Kuala Lumpur

Asiens bästa storstäder

Ja, vi har fattat. Kuala Lumpur tycker verkligen inte om oss. Vi fattar vinken. Ingen annan stad har gått så långt att den faktiskt kastat sten i sin iver att en gång för alla bli av med oss (läs mer om stenen och Kuala Lumpur här).

Men vi gillar Kuala Lumpur ändå. Vi tycker att staden har en grymt cool arkitektur. Vi gillar stämningen uppe vid Petrona och KLCC när solen går ner, tornen tänds och fontänshowen drar igång.
Vi älskar (tillber!) Jalan Alors puttande grytor och omaka plastbord. Och vi kan inte få nog av alla coola skybars. Så är det bara. Läs mer om Kuala Lumpur här.

Asiens bästa storstäder Asiens bästa storstäder

4. Singapore

Asiens bästa storstäder

För några årtionden brukade Singapore utnämnas till Asien tråkigaste stad. Putsat, kliniskt rent och dödstråkigt. Sedan hände något. Marina Bay såg dagens ljus och Singapore bytte attityd och blev ett måste-stopp på asien-resan.

Bäst är just Marina Bay och Garden by the bay området. Har man råd bör man absolut bo på Marina Bay Sands, ni vet surfingbrädan belägen på tre torn…

Little India och Little Arabia är en bra idé speciellt vid lunch- och middagstid. Den koloniala arkitekturen charmig. Läs mer om Singapore här.

Asiens bästa storstäder Asiens bästa storstäder

5. Bangkok

Asiens bästa storstäder

Maten lyfter verkligen Bangkok. Vi skulle kunna återvända bara för den. Lebua State Tower är inte en så tokig anledning att åka tillbaka det heller. Vi gillar även floden och kvarteren däromkring. Men Bangkok är också lite svårjobbat. Mycket bakugns-känsla när man i stekande hetta ska försöka tillgodogöra sig staden mitt i alla avgaser. Inte en stad att strosa i för spontana upptäckter om vi säger så.
Läs mer om Bangkok här.

Asiens bästa storstäderAsiens bästa storstäder

6. Tokyo

Asiens bästa storstäder

Tokyo är staden utan sevärdheter. Här går det mesta ut på att studera gatulivet. Manga-kidsen, spelhallarna, allt neon och Shibuya-crossing.
Kyla, blåst eller regn är faktorer man får räkna med, åtminstone som möjligheter.
Don´t get us wrong, vi gillar ju Tokyo också, men i det här sällskapet hamnar denna lite för välartade kusin dessvärre sist i ledet. Läs mer om Tokyo här.

Asiens bästa storstäder

Vilken är din favoritstorstad i Asien?

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook.

 

18 Comments

 1. Marina

  Ooops…jag som alltid har sagt att jag ”måste till Tokyo” för jag har fått för mig att den är så himla trevlig. Nu kan det ju vara så att jag någon gång hamnar där så får jag väl göra samma jämförelse själv. I övrigt kan jag nog bara hålla med. (Med undantag för Shanghai, där jag inte varit…)

  • gunilla yourstone

   Det är klart du ska besöka Tokyo någon gång! Det hör ju till. Men för oss var det resten av Japan som var den stora behållningen. Kyoto är underbart!

 2. Era inlägg om Hong Kong fick mig verkligen att vilja resa tillbaka, har inte varit där sedan 80-talet.
  Men sedan finns det så mycket kvar att upptäcka! Tokyo eller mer Japan står nog nästan överst på min önskelista nu, iallafall just idag:)
  Hur går det för er med lata dagar på stranden….?

  • gunilla yourstone

   Ja åk tillbaka till Hong Kong, tror inte att du blir besviken!
   Man ska definitivt åka till Tokyo, även om staden hamnade långt ner på vår lista. Men sen ska man åka vidare till andra platser i Japan också.
   Vi varvar oerhörd lathet med lite utflykter och upptäcksfärder. Bara 2 dagar kvar nu, snyft. ?

 3. Har ju ett gäng kvar att göra där nog HongKong ligger högst upp på hinklistan.. men personligen rankar jag Bangkok låååångt före Singapore o även före KL. Enda stället i Asien 09 när jag var i BKk, KL o S som jag blev otrevligt bemött hade kryp på rummet o såg en krock , samt tyckte det var lite väl mycket buskage för att känna mig trygg var Singapore… kanske en ny chans vid tillfälle. ..

  • gunilla yourstone

   Ja man ska ju tycka olika, det är ju det som är meningen. ? Prova gärna Marina Bay Sands i Singapore och se om det gör susen.

 4. Minett

  Håller med! Hong Kong är en helt underbar stad. Älskar mixen av väst och öst. Och alla småöar. Trevlig och bra lista!

 5. För mig finns bara en asiatisk storstad och det är Bangkok.
  Älskar dess myller och att så mycket finns att upptäcka.
  Allt från lyx till budget.
  Hong Kong , Singapore och Kuala Lumpur har jag besökt men det var så många år sedan.
  Även Jakarta och Dehli, kom jag precis ihåg.
  Två lite knepiga storstäder.
  Bangkok återvänder jag alltid till.
  Titti

  • gunilla yourstone

   Ja man får sina favoriter. Jakarta har vi bara tillbringat en natt i, men ryktet säger att det är en ganska ocharmig stad.

 6. emolis

  Här går jag lite mot strömmen känner jag 🙂 Klar etta på min lista blir Singapore, väldigt tätt följd av Tokyo. Trots att värmen var rent ut sagt plågsam när vi var i sistnämnda föll jag direkt för staden. Sen kommer Kuala Lumpur och allra sist kommer definitivt Hong Kong. Är det verkligen bara jag som inte gillar denna stad? Vi hade kanonväder och gjorde en massa roliga saker, men bestående intrycket är att staden är grådaskig med hemsk luft och långa köer till precis allt. Bangkok ska testas i februari och Shanghai ligger fortfarande på listan 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja men tanken är ju att man ska tycka olika! Det är ju då det blir roligt. ?
   Det beror ju också på omständigheter runt ens eget besök hur man känner. Vi gillar ju alla dessa städer på sitt sätt.

 7. Jag har nog inte varit i tillräckligt många asiatiska storstäder för att verkligen utse några favoriter. Jag gillar KL. I Beijing finns ju mycket att se oxå, och mycket bra mat. Hälsningar från Österrike!

  • gunilla yourstone

   Ja vi tog inte med Beijing på listan… Kanske för att den inte känns som en ”vanlig” asiatisk storstad, med skyskrapor och så. Annars gillar vi ju Beijing förstås.
   Lycka till med skidåkningen!

 8. Har varit i Kina två gånger och snart blir det en tredje (alla 3 mainland) men har inte besökt varken Hong Kong eller Shanghai. I sommar blir det ett fjärde besök, kanske kan lyckas få in en av städerna då. Blir troligtvis Tokyo på den resa.

  Tycker både Bangkok och Singapore är trevliga och charmiga städer men däremot hade jag inte mycket över för Kuala Lumpur.

  • gunilla yourstone

   Man kan förmodligen tillbringa en livstid med att upptäcka Kina. I november var tredje besöket för mig. Nästa gång blir det nog lite (halvokända) nationalparker i väst. Ja städer kan ju visa upp så olika ansikten också beroende på vad man gör när man är där.

 9. Anna Nordqvist

  Seoul är inte lika turistvänlig som övriga städer i asien. Anser jag. Jag gillar Hong Kong också. Bangkok var inte någon höjdare. Dit åker jag inte igen. Eventuellt till Seoul och då tänkte jag ta en trip till Tokyo också. Gillade inte maten i Sydkorea. Thailändsk mat är mycket godare. Vi gick till det amerikanska distriktet i Seoul. Sedan gick vi på. LOTTE WORLD. Nåt nöjesfält för ungdomarna. Lite som Gröna lund. Blev förvånad över att killar gick och höll killar i händerna ute. Alla gjorde så. Främmande kultur även om jag är född i Sydkorea är jag inte van vid deras beteende. I Sydkorea får man inte öppna presenter man får när vederbörande som man fått presenten av ser på. Det fick vi erfara. Väldigt annorlunda. Och sova på golvet på hotellet. Helt ok.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *