Vi gillar ju verkligen att åka upp i höga byggnader när vi är ute och reser. Sällan missar vi ett sådant tillfälle.

Men vilka är egentligen världens högsta byggnader? Och vilka av dessa har vi besökt eller kan tänka oss att besöka?

Till att börja med, listan förändras ständigt. Många är de länder och städer som antar utmaningen och vill vara med och tävla om världens högsta byggnad. Det byggs ständigt nya höga imponerande skyskrapor. För ett antal decennier var det mest i väst dessa fanns, men nu hittar vi i stället de flesta av världens högsta byggnader i Mellanöstern och Asien.

1. Burj Khalifa, Dubai, Förenade Arabemiraten – 828 m

Yes, här har vi ju varit. Dubai Downtown är verkligen skyskrapstätt, men ser ut som en sömnig småstad på lite håll. För högt över dem alla, så pass att man ser det över hela stan och för säkerhets skull redan från flygplanet, höjer sig Burj Kalifa, världens just nu, högsta byggnad.

Vi betraktar byggnaden från marken, bevittnar fontänshowen under den och åker som grand final upp i den. Nej, inte till någon av utsiktdäcken, vi väljer i stället Afternoon Tea hos Hotel Armani, våning 103. Dyrt, men värt det.

Världens högsta byggnader - burj khalifa
Världens högsta byggnader - burj khalifa
afternoon tea i burj khalifa

2. Tokyo Skytree, Tokyo, Japan

När vi besökte Tokyo 2013 var Tokyo Skytree ganska nyöppnat. Vi valde faktiskt vår vana och fetich till trots, att stå över ett besök. Vi hade läst i recensionerna att man inte var alltför entusiastisk. Att tornet var placerat alltför långt från Tokyo centrum för att utsikten riktigt skulle imponera osv. Rätt eller fel? Vet man ju aldrig. Men om vi kommer tillbaka till Tokyo, åker vi kanske upp ändå. Bara för att själva bedöma om det var värt det om inte annat.

Lite ”fusk” ändå med Tokyo Skytree tycker vi,. För även om byggnaden är världens andra högsta, så är en väldigt stor del bara ”mast” liksom. Och inget man kan åka upp i.

Världens högsta byggnader - tokyo skytree
BIld av Jirapon Prohsunthorn från Pixabay
Roppongi Hills Tokyo
Kanske är utsikten över Tokyo bättre från Roppongi Hills?

3. Shanghai Tower, Shanghai, Kina – 632 m

Denna byggnad fanns inte när vi var i Shanghai 2010. Pudongs skyline var nog så imponerande redan då, men nu  har alltså ytterligare en skyskrapa tillkommit. Den gången åkte vi förstås upp i Shanghais, då högsta byggnad, Oriental Pearl Tower. Skulle vi komma tillbaka, åker vi förstås upp i Shanghai Tower en sväng.

Världens högsta byggnader - shanghai tower
BIld av 锦鹏 任 från Pixabay
Oriental Pearl Tower
Glasgolv i Oriental Pearl Tower

Läs mer: Bästa sakerna att se och göra i Shanghai

4. Abraj Al Bait Tower, Mekka, Saudiarabien – 601 meter

Till Saudiarabien tar man sig inte så lätt. För att få visum måste man antingen vara muslimsk pilgrim eller speciellt inbjuden av en medborgare. Som kvinna måste man dessutom eskorteras av en man för varje steg man tar, samt förstås bära abayahijab och niqab, dvs svarta ”sopsäckar” som döljer allt. Manliga religiösa poliser, mutawa, kontrollerar att detta följs på gator och tog, genom att helt enkelt slå för ”lätt” klädda kvinnor med tillhyggen. 2002 hindrade mutawas otillräckligt påklädda skolflickor från att ta sig ut ur en brinnande skolbyggnad, vilket ledde till att 15 elever innebrändes.

Låter inte som ett land som man skulle vilja stödja med ett besök va? Nej, Saudiarabien får nog bygga hur många höga byggnader de vill är vi rädda. Ett besök känns inte aktuellt.

Världens högsta byggnader - mekka
BIld av GLady från Pixabay

5. Ping An Finance Center, Shenzhen, Kina – 599,1 m

Alltså, lite tråkigt är det ju, eller hur, att fler och fler av världens högsta byggnader, börjar ligga i okända industristäder i Kina?

Shenzhen grundades år 1979. Innan dess bestod detta område, 1 timme med snabbtåg från Hong Kong, bara av jordbruksmark och landsbygd. Här finns inget för den normala turisten att se och göra. Förutom världens 5:e högsta byggnad just nu då. Om ytterligare några år har den rasat på listan.

Världens högsta byggnader

BIld av Van Huy Bui från Pixabay

6. Lotte World Tower, Seoul, Sydkorea – 554,5 m

Yes! Planeringen för en höstlovsresa till Seoul har startat. En kartong med guideböcker från Lonely Planet är på väg hem till oss. Förhoppningsvis blir planerna verklighet och då står vi här uppe och tittar ner i slutet av oktober.

Världens högsta byggnader - lotte world tower
BIld av cmmellow från Pixabay

7. One World Trade Center, New York, USA – 541,3 m

Det är med en påtaglig känsla över att vara steget efter som man stegar sig igenom en sån här lista. För vi har ju varit upp i Empire State Buildning. Första gången redan 1990. Empire State buidlning invigdes 1931 och fick vara världen högsta byggnad i hela 39 år. 1970 stod World Trade Centes tvillingtorn (där jag förstås också varit upp) i samma stad färdiga och övertrumfade därmed Empire State Building.

2008 var vi i New York senast och först 2012 byggdes One World Trade Center, dvs tvillingtornens ersättare. Det krävs alltså ett återbesök i New York för att kunna ”checka av” även denna byggnad.

Världens högsta byggnader one world trade center
BIld av JxnGlxgxr från Pixabay

8. CTF Finance Centre, Guangzhou, Kina – 530 m

Ja men igen, seriöst, hur tråkigt får det bli? Ännu en yxtråkig kinesiska storstad med noll turistvärde förutom ett lika tråkigt finanscenter. Är jag negativ? Ja kanske, Guangzhou kan ju ha massor av spännande att erbjuda. Bara det att just vi inte upptäckt det än. Vi får se om Guangzhou  någonsin får ett besök av oss. Just nu känns det kanske inte så.

Världens högsta byggnader
BIld av WZ Still WZ från Pixabay

9. China Zun, Peking, Kina – 527,7 m

2010 var vi i Beijing. Då var hela staden ganska lågbebyggd. Sedan 2017 finns världens 9:e högsta byggnad här.

hutonger i peking
Alltså, det här är ju Beijing för oss. Hutonger!

10. Willis Tower, Chicago, USA

Denna byggnad har funnit ända sedan 1774. En gång världens högsta förstås. Nu på fallrepet och bara på 10:e plats.

Chicago har blivit något av det nya New York. Fler och fler är de som åker hit och återvänder charmade. Själv har vi ännu så länge bara bytt flyg i stan. Vi får se vad framtiden bär med sig.

Världens högsta byggnader willis tower
BIld av Joe Stoltz från Pixabay

Snart världens hösta byggnader

Jeddah Tower,  Jeddah, Saudiarabien – 1000 m

Under 2020 förväntas denna byggnad bli världens med marginal högsta.

Dubai Creek Tower, Dubai, Förenade Arabemiraten

Dubai håller samtidigt på att färdigställa ytterligare ett torn, Dubai Creek Tower som beräknas färdigt under 2021. Den exakta höjden på tornet hålls hemligt, men man satsar förstås på världens högst, igen.

Vårt facit för världens högsta byggnader-tävlingen

Vi känner oss gamla och ifrånsprungna, men vi har faktiskt bara 1 ”rätt” här. Vad sjutton hände med de gamla klassikerna som vi betat av? Empire State Buiding som sagt, Petronas Twin Towers, International Commerce Centre i Hong Kong och Oriental Pearl Tower? Jo de är förbi-byggda och passé. Jakten får fortsätta. Om man nu vill ha check på världens högsta. Eller så lägger man ner och struntar i det. Satsat på världens bästa vyer i stället kanske, som ju inte alls måste vara de högsta? Tror vi ska skriva ett inlägg om dem faktiskt.

petrona towers
Inte längre på listan. Men lika coola nu som då.

Läs också: Världens största städer.

Gillar du också höga byggnader? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

12 Comments

 1. Så mycket jag har missat! Världens största byggnad – yes! Men inget av de andra tornen. Intressant inlägg!

  Kram

 2. Jag tror min högsta byggnad hittills är Eureka Skydeck i Melbourne, ca 297 m högt. Redan den utsikten är ju rätt så hisnande tycker jag 😅

  • Gunilla Yourstone

   Ja det blir ju inte nödvändigtvis bättre av att det blir högre. 🙂

 3. Håller med om att vyer är mer värda än att pricka av höga byggnader.
  Vi kan nog bara pricka av Petronas Twin Tower. Häftigt att vara på bryggan mellan dem men minst lika bra när vi på kvällen var i jämnhöjd med dem uppe i TV-tornet, som då stod högt uppe på en kulle…..

  • Gunilla Yourstone

   Jag kände faktiskt själv när jag skrev detta inlägg, att det är ju inte höjden som är viktig utan utsikten. Så inlägget om bästa utsikten är redan skrivet och kommer inom kort. 🙂

 4. Burj Khalifa och våning 148 klämde vi till med förra året där (och då hade vi gjort 125:an året innan). Även One World Trade Center har jag gjort två gånger och den utsikten slår nog ändå Dubais. Manhattan kontra ökenlandskap. Ganska enkelt val. Resten har jag inte gjort, inte ens Empire State Building trots att jag varit i NYC två gånger. Dubai Creek däremot, den tänker jag mig nog ett besök i när kåken står klar. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Håller med om att New York utsikten slår det mesta. Top of the Rock tycker jag dock är allra bäst.

 5. Kan bare skilte med Burj Khalifa fra denne 10 på topp-listen. Studerte både 4000mil og Drydens blogg før datteren og jeg dro til Dubai i desember. Dryden snakket varmt om 148. etasje, og dere om Afternoon tea i 122. etasje. Vanskelig å bestemme seg, så vi valgte like godt begge deler – på to ulike dager. Fint å ha opplevd utsikten fra 148. etasje, men den største opplevelsen var nok å feire runde år med en fantastisk Afternoon tea i Armanirestauranten i 122.etasje!

  • Gunilla Yourstone

   Åh, kul att ni provade Afternoon Tea där uppe. Det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Min pappa 84 år var också där för inte så länge sedan och provade. På tips från mig förstås. 🙂

 6. emolis

  Bara Burj Khalifa kan bockas av och tror faktiskt det räcker för min del. Fast det är kul med vackra utsikter! Minns att när jag besökte CN Tower i Toronto för en väldans massa år sen var det en av världens högsta byggnader, undras vilken plats den ligger på nu 🙂 Åker till både Peking och Shanghai nästa vecka, men tror nog vi nöjer oss med Oriental Pearl Tower. Verkar kul med glassgolvet runt om.

  • Gunilla Yourstone

   Jag har varit nedanför CN Tower och dissat det pga biljettpriset. Men det var när jag var student. Idag skulle jag inte ha gjort så!
   Shanghai är en sån stad som gör sig bättre från marknivå än från ovan tycker jag. Mycket pga diset som allt som oftast är.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *