Shanghai, ett riktigt monster till storstad med sina 20 miljoner innevånare och trafikregler som kollapsar varje kväll i skymningen. Man kan hata Shanghai och man kan älska. Vi tillhör väl mer kategori två.

Detta är våra bästa tips till vad du bör passa på att göra om du befinner dig i stan.

1. The Bund

Shanghai mäktigaste sevärdhet och det som gör stan unikt. Längs the Bund ligger det brittiska imperiets storverk till byggnader på rad längs en lyxigt bred strandpromenad. När Kina blev fritt sin kolonisatörer, lyckades man stå emot impulsen att riva alltihop. Istället byggde man Pudong på andra sidan floden. Så imponerande att ingen någonsin tittar på den europeiska sidan mer.

Att promenera längs de Bund samtidigt som Pudongs skyskrapor tänds upp en efter en, tillhör livets stora upplevelser.

se och göra i Shanghai
se och göra i Shanghai

2. Watertown — Zhujiajiao

Inom Shanghais stadsgränser, 1 timme med bil från de centrala delarna, finns vattenstaden Zhujiajiao. En charmig kanalstad med gammaldags kinesiska hus, båtturer och vackra broar. Ett måste i Shanghai enligt oss.

se och göra i Shanghai
se och göra i Shanghai

3. Pudong

Shanghais moderna stadsdel på andra sidan floden, motför från de mer traditionella delarna. Byggdes så sent som på 1990-talet. Här är allt neon, futurism och rekordhöga byggnader. Antingen tar man steget fullt ut och bor här, eller så åker man åtminstone över någon kväll och kollar läget.

se och göra i Shanghai

4. Oriental Pearl Tower

Spektakulär byggnad i Pudong. Köerna hit upp brukar vara avskräckande långa, men glasgolvet gör det värt det. Säkerhetskontrollen är airport-style, så räkna med att få lämna ifrån dig all vätska.

se och göra i Shanghai

se och göra i Shanghai

5. Yuyuan Garden

Traditionellt park och tempel-område i gamla stan i Shanghai. Kan vara mycket folk, men sevärt.

se och göra i Shanghai
se och göra i Shanghai

6. Old city

Mycket i Shanghai är modernt. Därför är det trevligt att tillbringa några timmar i Gamla Staden också, men traditionell kinesisk arkitektur.

se och göra i Shanghai

7. Urban Planning Exhibition Center

Ganska kul grej, att titta på modeller av Shanghais framväxt. Både historik och även vad man tänker sig att bygga i framtiden.

se och göra i Shanghai

8. Akrobatik-föreställning

Ja, du har helt rätt. Det är just sånna saker som reseledarledda grupper på besök i Kina gör. Men just akrobatiken är så pass bra, att vi faktiskt rekommenderar en biljett. Finns på flera ställen i Kina, vi har också varit i Beijing.

9. Nanjing Road

Shanghais mesta shoppinggata. du behöver ju inte köpa något, men kolla på folk är ju som bekant också kul I Kina är man dessutom huvudet högre än de flesta och har bra överblick i folkvimlet.

se och göra i Shanghai

10. French Concession

Lite kul ändå med franska kvarter i Shanghai. Fast det var kanske inte därför du kom hit?

11. Shanghai sightseeing tunnel

Helt galet men SÅ Asien liksom. Ett tåg som går mellan the Bund och Pudong i en tunnel under jord. Märkliga ljussken underhåller längs färden. Klart man måste testa. Och sen åkte vi faktiskt flera gånger för att den riktiga tunnelbanan var så avskräckande fullpackad.

se och göra i Shanghai
se och göra i Shanghai
se och göra i Shanghai

12. Maglev

Maglev är en typ av tåg som körs med en speciell teknik och därigenom blir snabbast i världen. Maglev körs i Kina, Japan och Sydkorea, men just tåget mellan Shanghais flygplats och Shanghai är världens snabbaste med sina 431 km/h. Detta testar man förstås direkt vid ankomst till Shanghai.

Läs också: Vår resa till Kina och Våra bästa tips till Peking

Vill du ha fler tips till världens sevärdheter? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

4 Comments

  1. Ojojoj, vill genast till Shanghai. Har inte SAS rea nu?😉

    • Gunilla Yourstone

      Åh nej, höll jag på att säga. Vi är inte redo att boka nåt än. Men Shanghai är en maffig stad, helt klart värt ett besök.

  2. Kul! Jag har gjort allt utom 4, 5 och 7!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *