Vår och weekend hör absolut ihop – och ungefär nu börjar suget efter både Europa och lite vårstämning att infinna sig.
Men vart ska man åka? Här kommer våra bästa tips till de städerna för en weekend i vår

Dubrovnik

Visst är Dubrovnik lite underskattat i weekend-sammanhang? Sommarsemester ja, men för weekenden glöms Dubrovnik ofta bort. Synd tycker vi, staden är ju perfekt för just detta. Smidigt direktflyg, trevligt klimat så här på våren och en underbar stadskärna. Vi föreslår stadsmuren, linbanan upp på berget bakom staden, samt båt ut till någon av öarna utanför och kanske även till Cavtat.

Läs om våra bästa tips till Dubrovnik här.

Bästa städerna för en weekend i vår

Bästa städerna för en weekend i vår

Valletta

En av Europas minsta och samtidigt charmigaste huvudstäder. Hur mycket som helst att se och göra i själva staden, men även utanför. Man når runt hela Malta på dagsutflykter. Mdina, Marsaxlokk, de tre städerna mm. Bor gör man antingen i närbelägna Sliema för en mer traditionell sol- och badsemester eller i Valletta för en mer aktiv weekend.

Bästa städerna för en weekend i vår

Lissabon

Vi blev helt betagna i Lissabon i höstas. Lissabon känns som staden som har allt. Skönhet, mycket trevlig prisnivå och massor att upptäcka både i själva stan och i omgivningarna. När nu dessutom bättre flygförbindelse kommit, tror vi att Lissabon fullständigt kommer att explodera i popularitet.

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Bästa städerna för en weekend i vår

Berlin

Berlin är inte en klassisk weekendstad så till vida att staden inte har charmen och kullerstensgränderna riktigt på plats. Det Berlin däremot har är en helt otrolig mängd historia från egentligen alla Europas avgörande tidsepoker. Om man är intresserad av historia, eller för all del av öl, så är Berlin definitivt en stad att ta med i weekend-planerna.

Läs våra inlägg om Berlin här.

Bästa städerna för en weekend i vår

Prag

Prag är den stad som vi själva väljer att förlägga årets vårweekend till. Jag, Gunilla, har varit här förut. För Christofer är det första gången. På väderapparna ser det lovande ut, 17 grader och sol. Vår alltså!

Första gången jag var i stan, påsken 1993, var Prag förfall och öststat. Alla fasaderna var svarta av smuts och kol antar jag? Men ändå bedövande vackert. Andra gången, april 2007, var en bjudresa betald av Skoda. Då var det fokus på öl och sena nätter. Men jag hann se en förändrad stad. Nu hoppas jag kunna uppleva i lite långsammare tempo och med lite nostalgi.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration i dina flöden.

 

10 Comments

 1. Bra tips! Valletta är en underskattad men väldigt fin och intressant stad! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi hann tyvärr lite för lite av Valletta, dels pga tid och dels pga barn som var mer sugna på bad än historia. Skulle gärna åka tillbaka på ”vuxenresa”.

 2. Ann-Sofie

  Ser att ni ska till Prag! Vi var första gången till Prag i november ifjol, en överraskningsresa till mannen. Jag bokade även en guidad tur för endast våran familj med 2 vuxna, 2 barn, via resebyrån. En svensk kille som ordnade transfer tor flygplatsen, sedan hade vi en heldag då vi promenerade och tittade på de klassiska sevärdheterna och han berättade även mycket historia. Vi stannade till för att dricka öl och äta lite här och var. Var mycket trivsamt, avslappnat, och trevligt. Inte som de klassiska arrangemangen då man i stor grupp forslas runt… Vi fick också tips om restauranger och ställen att besöka under resterande dagar. Vi var även ut och åt med honom privat en av de andra kvällarna, då vi åkte till en restaurang dit turisterna inte hittar, helt suveränt! Kan varmt rekommendera honom om man är ute efter lite mer familjär och inte alltför uppstyrd guidning.
  Var mycket prisvärt också..
  Jag har kontaktuppgifterna ifall ni är intresserade att kontakta honom?

  • Gunilla Yourstone

   Låter fantastiskt mysigt, men tror tyvärr inte att vi kommer att hinna. Efter att vi bokade flyget kom vi i kontakt med Tjeckiska Turistbyrån och har nu tillsammans med dem bokar en heldagsutflykt till ”Czech Switzerland”, ett område som jag sett bilder på under flera år och längtat till. Det känns underbart att få komma dit, men det innebär samtidigt att vi måste göra hela Prag på 1 heldag och 2 kvällar.
   Men tar gärna emot tips på bra restauranger och bryggerier om du har några tips där?

 3. Ann-Sofie

  Vi blev väldigt fästa vid Prag, och reser garanterat dit igen 🙂
  Ett ställe jag verkligen rekommenderar att besöka är Klásterni Pivovar Strahov, ligger ovanför Pragborgen. Mycket god gulasch och öl! Det är ett klosterbryggeri som hör till ett av de äldsta bryggerierna. Sedan var vi in på ställen som överhuvudtaget inte hade någon skylt och dessa var de bästa, men vi åt bra mat överallt så det är nog bara gå in där man känner. De hade julmarknad när vi var där och en massa mat-stånd. Där köpte vi grillad korv i baguette, och det var nog bland bästa korven vi ätit 🙂 Ha en trevlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Ah vad kul, sitter just nu och googlar restauranger, bryggerier etc och kryssade för Klásterni Pivovar Strahov som ett alternativ för oss! 🙂

 4. Bra tips! Vi åker till Malta på torsdag och det ska bli alldeles underbart, har varit sugen på att åka dit så länge nu.

 5. Anna Heydt

  Staden som värmer mitt hjärta lite xtra är ju naturligtvis Paris så fylld med kultur och så vacker förstås bodde där i 5 år och var dag upptäckte jag något nytt dofter av croissanter kaffe blommor blandade med avgaser och högdjuda röster ett glas rött på ett av alla mysiga caféerna där man fastiskt får röka och luckta en aningen för mycket Chanel nr 5 och måla läpparna illröda för att sedan ha ont i fötterna efter att ha besökt ett av stadens alla muséer i alltför fel men snygga skor men det är lika underbart med en joggingtur en tidig morgon utmed Sainen när morgon fåglarna väcker staden i tackt med sopbilar och gatusopning för att sedan gå och inhandla dagens frukt och grönt på en av alla marknader men det är ju faktiskt så enligt Parisarna att Paris är världens mittpunkt så om du vill uppleva den måste du förstås absolut behärska deras språk. Hur kan du annars inhandla just den chaneldräkten som passar dig eller ropa in den bästa flaskan rött på vinauktionen nej ta en lektion fransaise å du vill aldrig åka hem jag blev som sagt kvar i flera år och åker dit så ofta jag kan.

  • Gunilla Yourstone

   Vilken härlig beskrivning av Paris! 🙂
   Nu blev jag verkligen sugen att återvända!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *