Hong Kong har stått på Christofers önskelista länge. Gunilla har, om sanningen ska fram, förhalat lite. Ytterligare en asiatisk storstad, den kan vi vänta lite med. Ta som kombination med något annat. Ett par nätters stopp på väg någonstans. Någon gång.

Men ödet (och Turkish Airlines) ville annorlunda. För plötsligt var de bara där, två finfina flygbiljetter till Hong Kong för bara 3000 kr styck.
Det praktiskt taget stod våra namn på dem, tyckte vi. (och ja några klick senare STOD det ju faktiskt våra namn på dem… men, ni fattar liksom…)

Att Christofer är förtjust kommer kanske inte som någon överraskning för nån. Men att vi båda skulle falla så totalt för denna stad kom kanske något oväntat. Men vi är verkligen stormförälskade i Hong Kong. En sån sjukt häftigt ”tät” stad, med skyskrapor precis överallt. I kombination med det asiatiska gatulivet, dofterna, maten!
Vi vet att man faktiskt inte måste bestämma sig, men det kan hända att vi hittat en ny favoritstad!

resa till Hong Kong

Ankomst

Vi landar i solnedgången. En sån där inflygning där man gratulerar sig själv till sin fönsterplats. Airport Express train in till stan och Central.
I den här delen av Hong Kong pågår livet parallellt på två olika plan. På gatuplan biltrafiken och spårvagnarna och förstås också folkvimlet. En trappa upp finns ett fullt utbyggt nät av gångvägar mellan shoppingcentren. Vårt första möte med Hong Kong sker på en sådan gångbro. Kvällen är varm och svart, neon överallt. Ding, Ding trams rullar under oss. Hjärtat slå ett extra slag.

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Eftersom Christofer är ekonomiskt lagt föreslår han en rask promenad med resväskorna på släp till vårt hotell LBP Hotel på West Queens road 15 minuter bort.

Utsikten från vårt hotellrum - resa till Hong Kong
Utsikten från vårt hotellrum

Dag 1: Vi utforskar Sheung Wan och går på guidad Foodie-tour (22041 steg)

Det område vi bor i heter Sheung Wang. En station väster om Central. Här har Lonely Planets guidebok förlagt en föreslagen promenad. Den känns som gjord för oss att inleda vår första dag med. Turen för oss genom kvarter med torkad fisk, medicinska örter och antikaffärer. Vi besöker den anrika byggnaden Western Market, samt Man Mo Temple.

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong
resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Sedan beger vi oss till Two International Finance Center, dvs den högsta av byggnaderna i Central. Här kan man åka upp till våning 55 och gratis få sig en överblick över staden. Dvs om man har passen med sig. Det har inte vi, men väl en kopia i mejlen och det duger som tur är det också.

Vi har bokat en guidad mat-tur klockan 2, och har ytterligare lite tid över. Den använder vi till att hoppa på en Star Ferry över till Kowloon-sidan och kolla läget lite och så tillbaka igen.

resa till Hong Kong

Så är det då redan dags för en av höjdpunkterna på resan, vår guidade mat-tur. Läs mer om den här.

Efter turen är vi förstås proppmätta, men lyckas ändå klämma ner en drink på terrassen ovanför köpcentret IFC. (fråga efter Red Bar så kommer du rätt…)

Dag 2: Regn, Macau och SoHo (15521 steg)

Man kan inte ha tur med vädret jämt. Den här dagen väljer vädret det helt enkelt att regna och så är det bra med det. Eftersom vi planerat våra dagar ganska noga, blir det lite av pest eller kolera; ”Vilken dag ska offras?”
Valet faller på Macau. Dels för att man vet ju aldrig, Macau är en timme bort, när vi väl kommer dit kanske vädret är bättre där?

Färjorna till Macau avgår bara en kort promenad från vårt hotell. Vi har blivit varnade för oändliga köer, åtminstone på helgerna. Men nu är det tisdag och det är bara att kliva rakt på färjan, som avgår någon minut efter att vi satt oss. Vårt intryck är att färjorna går med korta mellanrum, man behöver inte läsa tidtabeller och passa tider.

En timme ungefär tar katamaranen alltså och nej, vädret är inte bättre här. Det blir shuttlebuss till the Venetian, hotellet med ett eget litet mini-Venedig inbyggt i shopingcentret. Läs mer om the Venetian och Macau här.

resa till Hong Kong

På kvällen gör vi ett återbesök till Dim Sum restaurangen från vår Foodie-tour och häpnar över prislappen. Bara H$104 (ungefär samma mängd svenska pengar) för en middag för två. Hong Kong kan vara billigt också om man går på lokala ställen, inser vi nu.

Sedan har vi hört om en konstig sevärdhet. Central Mid-Level Escalators. Världens längsta utomhus-gående rulltrappa. En rulltrappa som är en sevärdhet alltså? Låter i våra öron egentligen mest som en sak man ska undvika. Men what the heck, vi är ju här för att turista…

Och det här är ju riktigt rolig på allvar alltså. Rulltrappan går nedåt på morgonen 8-10 för att alla som bor uppe i SoHo ska kunna ta den till jobbet. Sedan går det uppåt resten av dagen. Den ÄR lång. Vi orkar inte ens följa med hela vägen upp. Hoppar av någonstans där de trevliga pubarna längs vägen börjar se alltför oemotståndliga ut. Sitter sedan och sippar på varsin öl, medan vi iakttar hur de kostymklädda Hong Kong-borna åker rulltrappa hem från jobbet.

resa till Hong Kong

Dag 3: Kowloon, Afternoon Tea med utsikt, ljusshow och SoHo igen (19235 steg)

Man kan ju inte ha flyt jämt. Vi ligger vakna åtskilliga timmar under natten, 7 timmars tidsomställning är tufft. Tills slut stänger vi av väckarklockan, somnar om först vid 6 på morgonen, sover till halv elva. När vi vaknar har hotellfrukosten stängt. Vi ska åka till Kowloon och besöka marknader, trots att det duggar och blåser.

Gold fish market - resa till Hong Kong
Gold fish market

Väl på plats efter 40 minuters resa visar det sig att vi glömt att sätta i batteriet till kameran.
Ett tag kan man ju tänka att det är ju inte hela världen, det är ju upplevelserna och sedan minnena som är det viktiga, inte fotona. Man kan försöka tänka att mobil-kameran, den funkar ju också.
– Tänk så många som inte har med någon annan kamera än den nu för tiden.

Vi håller ut i några kvarter i vårt positiva tänkande. Sedan kastar vi oss ner i tunnelbanan igen, fortfarande på fastande mage. Åker hela vägen hem till LBP igen och hämtar batteriet. Pulsen går ner. Pundarna har fått sin fix.

Nu är vi redo för resans andra höjdpunkt, Afternoon Tea på Ritz Carlton, 103 våningar rakt upp i luften!

resa till Hong Kong afternoon tea ritz carlton

Läs mer om vårt Afternoon Tea här.

Runda om magarna som två boaormar lämnar vi Ritz Carlton många timmar senare. Vi åker till Tsim Sha Tsui East Promenade. Här byggs det om för fullt och Bruce Lee-statyn är dessvärre flyttad från strandpromenaden. Men oss lurar de inte, vi hittar honom allt!

Bruce - resa till Hong Kong
Bruce

Klocka halv åtta kör ljusshowen igång runt skyskraporna på andra sidan Victoria Harbour. Vi kollar från läktaren.

resa till Hong Kong

Som två brottslingar återvänder vi till brottsplatsen, för nu åker vi visst rulltrapporna igen. Hoppar av vid en libanesisk restaurang. Ska först inte ha någon mat alls, för vi är ju så oändligt mätta, men mezens vägar äro verkligen outgrundliga, för rätt var det är har fyra rätter slunkit ner.

resa till Hong Kong

Dag 4: Linbana, jättebuddha och Victoria Peak – en dag av köer (17907 steg)

Linbanor är en annan sån där grej (förutom Afternoon Tea då) som vi är lite lagom fettish på sådär. Vilken tur då att Hong Kong har sin alldeles egna linbana, Ngong Ping 360.

Vi har snudd på blivit övermodiga så här långt in i resan. För det har nästan känts som att vi varit ensamma turister i hela Hong Kong. Inga farliga köer eller trängsel någonstans.

Men vid Ngong Ping 360 får vi köa. Vi kommer halv elva, en halvtimme efter att linbanan öppnat och får stå i kö en hel timme innan vi kan kliva på vår glasbotten-kabin som vi delar med 6 andra glada resenärer.

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Vädret är fint och turen absolut vårt sitt pris och all väntan. Dock känns väl själva byn Ngong Ping och dess jättebuddha som en riktig turistfälla. Vi känner att det var själva linbanefärden som var behållningen för oss och återvänder ganska snart igen samma väg som vi kom.

Glasbotten-kabin! - resa till Hong Kong
Glasbotten-kabin!

Men vi kan inte ha fått nog av köande, för nu kommer vi visst på att vi ska åka ”the Peak Tram” upp till Victoria Peak. Ytterligare en timmes kö väntar här innan vi tuffar uppåt. Både räls och tram härstammar från 1888.

Kö och kö igen!
Kö och kö igen!
resa till Hong Kong

Här uppe har vi utan tvekan Hong Kongs maffigaste utsikt! Vi stannar till solen går ner innan vi vänder nedåt.

resa till Hong Kong

Dag 5: Ding Ding Trams och Nan Liang Garden, Kowloon och Aqua Bar (19772 steg)

Så lyxigt! Vi har betat av alla ”stora” sevärdheter. Och en hel lyxig, härlig dag har vi kvar att bara njuta av Hong Kong och göra vad vi vill.

Vi börjar med Ding Ding Trams. Här ska åkas. Skönt att vi gör detta sista dan, när vi hittar någorlunda i stan och kan hoppa på och av på måfå utan att oroa oss för att komma vilse!

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Lunchen intas på vårt BBQ-ställe från Foodie-touren. I lunch-trängseln blir vi placerade vid samma bord som ett ungt kinesiskt par. Båda sträcker ogenerat på halsarna för att studera vår utskrivna order; vad kan dessa två, så tydligt vilsekomna turister, ha beställt mån tro?? Tjejen rapar ljudligt efter avslutad lunch.

Sedan tar vi tunnelbanan till stationen Diamond Hill och Nan Liang Garden. Vi har sett några bilder som vi gillar och vill gärna kika närmare på denna trädgård. Den visar sig innehålla ett kloster också.
Vi har sett ganska många kinesiska trädgårdar (japanska också för den delen), men blir ändå imponerade av Nan Liang.

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Nu passar vi på att kolla in Kowloon lite mer. Här är tempot högre än på Hong Kong-ön. Christofer har spanat in en military-shop som vi svänger förbi. Lagom till solnedgång når vi så återigen Victoria Harbour. Restaurangen Aquas bar med utsikt över Hong Kongs skyline känns som den perfekta avslutningen i vår nya favoritstad. Vi pratar om att komma tillbaka, vilka saker vi ska göra då. Kanske ta med oss tjejerna nästa gång?

resa till Hong Kong
resa till Hong Kong
resa till Hong Kong

Det tar emot att lämna Aqua, åka Star Ferry en sista gång för att hämta upp väskorna på hotellet, för nu i natt flyger vi hem!

Resan i siffror

Antal steg totalt 5 dagar: 94494

Antal drinkar med utsikt över Hong Kong: 5 (plus en öl)

Antal Dim Sum-middagar: 3

Antal regndagar: 1,5

Antal avprickade monsterstäder i Asien: 8

Antal dagar av längtan tillbaka från och med nu: ∞

resa till Hong Kong - star ferry

Glöm inte att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

14 Comments

 1. Intressant innehåll och bra skrivet! Märker att du gillar att skriva.

  Vill till Hong Kong och ska definitivt plocka fram er guide när det blir dags.

 2. City Lover Reser / Dita

  Roligt skrivet! Blir definitivt mer sugen på att åka dit. Tror det skulle vara ett ställe att ta mannen och sonen till. Hade de åldersgräns på skybarer?

  • gunilla yourstone

   Vi vet inte riktigt med åldersgränder, eftersom vi inte hade barn eller ungdomar med, men åtminstone där vi drack Afternoon Tea var det barntillåtet. Och där kan man alltså också ta en drink.

 3. Härligt inlägg! Får helt enkelt bli ett återbesök… varför har man inte fler lediga dagar…

  • gunilla yourstone

   Ja varför har man inte det? 🙂 Drömmen vore ett jobb där man kunde ta obetald semester när man själv ville.

 4. Marina

  Jag kan bara hålla med – jag blev också väldigt förtjust i Hong Kong. En väldigt mysig och trevlig stad!

 5. Underbart inlägg som verkligen bygger på min längtan att åka dit. 🙂

 6. Tony Johansson

  Efter den här roliga läsningen och fina bilder så blir jag förtjust i Hong Kong också.
  Nu står den på att göra listan. Med vänlig hälsning, Tony

  • Gunilla Yourstone

   Ja men Hong Kong är ju ett absolut måste. Det verkar fortfarande råda priskrig på flightern dit dessutom. 🙂

 7. OK, ännu en fråga. Vi vill gärna få med lite kinesisk känsla också. Skulle ni rekommendera Man Mo Temple och rundturen i Sheung Wan (hade resan kollat in den i LP innan jag läste här) eller Nan Liang Garden?

  Oj, hade visst en till också. Fick ni någon uppfattning om vi kan äta middag på Temple Market/Shanghai st om vi åker dit på kvällen?

  Tack igen från Lena

  • Gunilla Yourstone

   Absolut Nan Lian Garden och intilliggande kloster.
   Dessvärre har jag ingen koll på mat-läget vid temple market.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *