Nu tänker ni att det vankas 8 identiska paradisstränder på rad här? Snarlika med samma vajande palmer, kritvita sandstränder och turkosblått hav?

Nä, gud så tråkigt, så lätt ska vi minsann inte slarva oss igenom den här listan. För en strand kan ju vara så mycket annat också.

Nu kör vi!

Världens bästa stränder - sarakiniko milos

Sarakiniko, Milos, Grekland

På den grekiska ön Milos finns en vit klippstrand. Havet och vågorna har format den vita vulkaniska stenen till de mest surrealistiska formationer. Här sitter vi på varsin handduk i ovanligt många timmar, för att vara vi på en strand, och kollar in den aldrig sinande strömmen av daredevils som hoppar från klipporna ner i det overkligt turkosa vattnet.

Världens bästa stränder - sarakiniko milos
Världens bästa stränder - sarakiniko milos
Världens bästa stränder - sarakiniko milos

Copacabana, Rio de Janeiro, Brasilien

Coolast av de coola. Aldrig har väl så mycket gratisunderhållning serverats på en strand som här. Igen blir man fast längre än man tänkt, för man måste ju kolla in alla personligheter som vistas på stranden. Surfarna, kroppsbyggarna, stora damen med minimala stringtangan, Favella-gangsters. När kvällen kommer mäts stora fotbollsplaner upp och så spelas det. Ännu något att titta på.

Världens bästa stränder - copacabana
Världens bästa stränder - copacabana

Noordhoek Beach, Sydafrika

Men nu blir det väl ändå lite floskelvarning i alla fall. Vit sand och turkosblått hav?

Fast här längs Afrikas sydligaste kust mot Atlanten badar ingen i det iskalla vattnet. Den 9 kilometer långa stranden är i stort sett folktom och använd i stort sett bara för hästridning.

Och vilken ridning sen!

Världens bästa stränder
världens bästa stränder
världens bästa stränder

Reynisfjara, Vik, Island

Inte heller den mest badvänliga stranden med det varmaste vattnet. Svart lavasand, unika klippformationer och ett solnedgångsläge av guds nåde har i stället gjort denna strand till en världskändis.

världens bästa stränder vik
världens bästa stränder vik
världens bästa stränder vik

Kahandamodara Beach,Tangalle, Sri Lanka

Måste vara en vinnare i den gyllengula kategorin? Folktom, förföriskt vacker och farlig som ett skogsrå. För här har människor dött i de lömska underströmmarna. Varje morgon kommer byborna ner och drar med mankraft upp nät med dagens fiskfångst. Alla med armar och glatt humör får vara med.

världens bästa stränder - tangalle
världens bästa stränder - tangalle
världens bästa stränder - tangalle

Southern Most beach, Florida, USA

Är det USA´s godaste hamburgare på Southern Most Cafe, är det pastellerna, eller är det rent av mankinimannen? Vi faller i alla fall rakt av för stämningen här på USA´s sydligaste strand.

världens bästa stränder - key west
världens bästa stränder - key west
världens bästa stränder - key west

Ngapali Beach, Burma

Sista dagarna i Burma bodde vi i Ngapali. Inte vid den stora stranden utan en mindre strand direkt norr om stora Ngapali-stranden. Stora stranden var egentligen bäst för en sol och badsemester. Här var stranden bättre, här fanns restauranger direkt i sanden och alla de andra ingredienserna man förväntar sig.

Men vår strand ändå, vi glömmer den aldrig. Det började redan i gryningen, vid sex-halv sju kanske. Alla fiskebåtarna kom in efter 12 timmar ute till havs. Hela byn mötte upp och hjälptes åt att bära in. Vi vaknade långsamt och successivt av ljuden, ropen och slamret. Efter en stund i sängen smög man upp, ut på terrassen. Satt skönt i en vilstol och iakttog bestyren. Nu är säkert fiskarna bortkörda från stranden. Det duger ju inte med döda fiskar som ligger och ruttnar i sanden när turisterna ska bada! Men vilket underbart sätt det var att vakna på.

världens bästa stränder - ngapali

Coco Anse, La Digue, Seychellerna

Ja men en paradis-strand då? Coco Anse, som får alla andra stränder att generat hissa ner flaggan och krypa tillbaka under stenen. En rättmätig vinnare av alla strandtävlingar man gärna kan hitta på.

Coco Anse är stranden utan vägförbindelse, hotell eller förmodligen ens andra besökare än just du.

världens bästa stränder - coco anse
världens bästa stränder - coco anse

Vilka är dina bästa stränder?

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reselistor och resetips.

12 Comments

 1. Har bara varit på Copacabana och Seychellerna av de du listar och SEZ tillhör helt klart de bästa av de bästa 🙂

 2. Vilken inspirerande lista! Bilderna från Island var helt magiska – tror jag vill boka biljett direkt! 😉

 3. Isla Holbox är underbart 🌮. Ska bli spännande att följa er i Mexico och Kuba 😎

  • Gunilla Yourstone

   Vi kan tänka oss att stranden där hade platsat på denna lista om vi bara hunnit besöka den innan. Ska bli superspännande att besöka Mexiko.

 4. Så fina bilder. Seychellernas stränder är det finaste jag sett. Sarakiniko va häftigt att uppleva på Milos.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Seychellerna är ju helt fantastiskt strandmässigt. Och att man kunde vara helt ensam en hel dag.

 5. Tack. Har ni varit på Sandhammaren på Österlen? eller Stranden vid Stenshuvud naturreservat? Skåne har magiska stränder.

 6. Spännande att man tycker så olika! De flesta på din lista har jag inte besökt men Copacabana tycker jag inte ens är Rios finaste strand. Jag gillade Ipanema betydligt bättre! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag så är det ofta att man tycker olika beroende på upplevelse. Jag tycker väl inte att någon av dem är särskilt vackra, men att Copacabana var mycket roligare eftersom det hände så mycket där hela tiden och det fanns så mycket att titta på.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *