Visst känner ni också igen den där filmscenen? Det älskande paret som tar sin tillflykt till Huset vid havet? Eller den scenen där hon åker iväg ensam för att tänka. Också till Huset vid havet.  Vågbrus, vackra vyer. Vinden i håret. En isolerad plats vid slutet av världen. Promenader längs en öde strand. På sin höjd lokala fiskare som bjuder ut dagens fångst? Någon som sett filmen, eller rättare sagt filmerna, för scenen känns verkligen som en klassisk ingrediens?

Nu kommer den goda nyheten för dig som någon gång önskat dig till en sådan plats. För vi har hittat det där huset. På den där udden, vid den där öde stranden. Det heter Turtle Bay Resort och ligger utanför Tangalle, Sri Lanka.

12705173_1322475817778209_5147646524551076573_n

Det börjar som vanligt med en mycket dålig väg. Vår chaufför är märkbart bekymrad. Priusen kryper fram, ändå kastas vi fram och tillbaka i vårt baksäte. Som vanligt undrar vi, vad är nu detta? Kan det verkligen ligga ett riktigt hotell i slutet av detta?

Så ser vi en skylt och konstaterar att vi är framme, stiger ur lite avvaktande, för som sagt, vilket slags hotell kan väl ligga i slutet av en sån väg?

När vi stiger in förändras allt. En bedårande trädgård, ett underbart rum. En terrass med utsikt över havet och en oändlig öde strand. Lugnet. Skönheten. Känslan av att vara framme.

DSCF0182edited

DSCF0121edited

 

Turtle Bay utanför Tangalle har 7 rum. Vårt rum ligger på bottenvåningen och har därmed sin uteplats direkt på terrassen framför poolen. Rummen en trappa upp har balkonger istället. Vi får halsband av blommor och en gigantisk fruktkorg som fylls på varje dag.

DSCF9991edited

Lunchen kan vi beställa till vår egen uteplats. Tre steg ner i infinity-poolen. Vi kliver nästan genast in i ett besynnerligt lugn och in i varsin uppslukande bok.

DSCF0116edited

Vi får veta att havet är farligt att bada i. Strömmarna kan ändras snabbt. Om vi vill bada ska vi säga till, så får vi med oss en badvakt som tar oss till ett speciellt ställe som är säkrare. Men badvakten måste ändå vara med. Havet har tagit många liv här i sydligaste Sri Lanka.
Senare går vi ner till stranden för att kolla läget och badar ändå. Ensamma och på fel ställe. Övermodiga ligger vi en bit utanför bränningarna och skvalpar. Det här var väl inte så farligt, ska vi minsann göra om i morgon också. Tills det är dags att simma in till land igen och en våg tar tag i mig, vänder mig upp och ner i vattnet och trycker ner min axel i botten så att jag drar upp ett skrapsår.
Så, ordningen återställd. Nu vet vi vem som  bestämmer.

DSCF0133edited

Till frukosten dag två ser vi aktivitet långt borta på stranden. Beger oss dit för att kolla läget. Ett tjugotal personer, män och kvinnor, drar upp ett stort nät med fisk. Notdragning kallas detta i Ångermanland, Gunilla har provat en gång.
Färdigheter som visar sig användbara, för nu vill fiskarna att vi ska hjälpa till. Gott och väl en timme tar det att få upp näten. Vi småpratar lite under tiden bäst vi kan.
– Hur många barn? vill man förstås veta. En universell fråga.
Men också vad tycker Gunilla om lankesiska män?
-Strong and handsome, förstås vilket mottas med många skratt.

IMG_4023 IMG_4032 IMG_4074 IMG_4083 IMG_4091

När fångsten är uppe bjuds vi på varsin kopp sött te.

IMG_4094edited

På kvällarna drar väldiga åskoväder in, tydligen ovanligt för årstiden.

IMG_3982edited

Bara två dygn stannar vi på Turtle Bay Resort i Tangalle, i slutet av världen, vid den oändliga öde stranden. Men när vår chaufför hämtar oss igen känns det på sätt och vis som att vi alltid har bott här.

Läs om hela vår Sri Lanka-resa här.

Läs vår guide till Sri Lanka här.

 

 

12 Comments

 1. Åh nu blir jag genast sugen på att åka till Sri Lanka! Tack för inspiration! 🙂

 2. Nu har ni gjort det igen! Från att Sri Lanka legat så långt ner på min Bucketlist att jag känt att jag aldrig kommer komma dit gör era inlägg att destinationen stadigt klättrar uppåt!!
  Nu längtar jag dit!//Cathinka

  • gunilla yourstone

   Sri Lanka låg långt ner på min lista också, och så plötsligt en dag hade vi bokat en resa dit i stället för till Marocko…
   Men det är väl det som är kul, när det blir lite snabba kast och ändrade planer.
   Mvh Gunilla

 3. Så paradisvackert! Men läskigt att det kan vara så pass farligt att bada i havet. Att ni vågade! Poolen såg dock inte helt fel ut. :

 4. Så härligt, första bilden ser så underbart drömsk ut… <3

  • gunilla yourstone

   Ja men visst är det något speciellt med denna plats? Vi är lite förälskade… 🙂
   mvh Gunilla

 5. Jag känner inte igen filmscenen, men wow, så vackert! Jag blir bara mer och mer sugen på att åka till Sri Lanka.

  • gunilla yourstone

   Alltså nu pratar vi GAMLA filmer, typ Törnfåglarna och så. 🙂
   Ja, Tangalle var riktigt vackert!
   mvh Gunilla

 6. Tack för jättebra info, så inspirerande!! Vi har nu bokat om vår resa till Maldiverna, det blir Sri Lanka istället! Vi kommer resa runt i ca 3 veckor varav 7 nätter är planerade runt Ella och Kandy. Vi hittade denna pärla ”Madulkelle Tea and Eco Lodge” utanför Kany.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *