Sri Lanka är ett fantastiskt land med massor att se och göra, men ärligt talat vi har aldrig tidigare haft så stora bekymmer att planera en resa.
På denna lilla ön samsas flera olika klimatzoner, transporterna är trixiga och det finns flera platser som man enligt forumen absolut inte ska besöka under en helg.

Så hur gör man? Här kommer den kompletta guiden för alla som planerar en Sri Lanka-resa.

När ska man åka?

Sri Lanka delas klimatmässigt i två delar. Den nordöstra har regnperiod under vintern och den sydvästra under sommaren.

Den sydvästra delen, som besöks av flest turister, har sina bästa månader december – april. Dock börjar december bli mer och mer ostadigt, p.g.a. klimatförändringarna.

Hill Country är i sig en egen klimatzon med betydligt svalare klimat än resten av landet.

DSCF0202edited

Vilka områden/orter ska man besöka?

Sri Lankas att-göra-lista kan väl grovt delas upp i följande områden:

DSCF0528edited

 • ”Cultural Triangle” med tempel och kulturella sevärdheter
 • Hill Country med teplantage, kyligare klimat, vandring och vackra vyer
 • Safari i nationalparkerna
 • Stränder
 • Städer som Colombo och Galle

De flesta turister åker till de södra/västra delarna. Norr och öster är betydligt mindre exploaterat.

Vår topplista / Sri Lankas måsten

Den kulturella delen av Sri Lanka lämnade vi helt därhän. Vi känner oss fortfarande helt ”templed out” efter både Burma och Kambodja under 2014.

DSCF9578edited

Så här värderar vi de delar av Sri Lanka vi besökt:

 1. På given förstaplats kommer Hill Country, hit bara måste man, gärna så länge som möjligt. Gärna i form av så mycket vandring som möjligt.
  Ska man rangordna vandringarna, så är det Lipton Seat som vinner.
 2. Åka tåg. Charmiga stationer och tåg. Vacker utsikt. Vinkande människor längs spåret. Dessa tre parametrar gör tågresan på Sri Lanka till ett minne för livet.
 3. Afternoon tea på Galle Face Hotel måste upplevas. Afternoon tea i kolonialmiljö är alltid charmigt och gott. Här kan man dessutom addera utsikt över Indiska Oceanen och solnedgången samt en säckpipe-procession.
 4. Alla härliga, ständigt leende människor man möter. Vårt allra bästa råd är kanske att ge sig tid till möten längs vägen.
 5. Tangalle har vilda, vackra, öde stränder.
 6. Galle är en mycket charmig stad som inte går att hoppa över.
 7. Adams Peak är en bedrift som känns skön i kroppen länge och som resulterar i en vacker soluppgång. Läs om vår bestigning här.

IMG_2734

Hur ska man färdas?

Smidigast är att anlita en privatchaufför med bil.

Sedan bör man också prova på att åka tåg minst en gång, för upplevelsens skull. Tåg går från Colombo till Kandy och vidare till Bambulla i Hill Country, samt från Colombo till söder om Galle. I övrigt är man hänvisad till buss om man vill åka med allmänna färdmedel.

 

Att hyra chaufför och bil

DSCF8583

Att anlita en privatchaufför med bil är det vanligaste sättet att färdas som turist.
En två veckors rundresa bör kosta någonstans i storleksordningen 6000 kr.

Det man bör se upp med är att många chaufförer kör som biltjuvar. Bilolyckor är otroligt vanliga på Sri Lanka, så det gäller verkligen att boka en sansad och säker chaufför.

Det blir i regel billigare att ta med sig en och samma chaufför på hela resan även om man vissa dagar inte behöver någon chaufför.

Man kan låta sin chaufför ordna med boenden längs vägen, eller boka själv innan, det gör man som man vill.

Viktigt är att göra upp innan om chaufförens boende ingår i priset eller tillkommer längs vägen.

Vi bokade denna chaufför och var mycket nöjda:
http://www.srilankansafestdriver.com/

Att åka tåg

Man kan åka, första, andra och tredje klass.
Reser man med egen chaufför kan han oftast hjälpa till och boka tågbiljetterna i förväg.

I förstaklass sitter mest turister. Här finns AC och därmed går inte fönstren att öppna. Vill man fota får man göra det via dörröppningarna.

I andra klass är det också gott om plats. Här kan man öppna fönstren och hänga ut med kameran.

I tredje klass är det i regel fullt och man kan inte räkna med att komma fram till fönster eller dörrar, eller ens få en sittplats.

Här kan du boka din tågbiljett i förväg.

Biljetterna hämtas sedan ut på Colombos flygplats i Mobitel-disken i ankomsthallen.

DSCF8736edited

En vettig itinerary

Yala, Adams Peak och Worlds End bör om möjligt undvikas under helger och andra röda dagar, eftersom det tenderar att komma väldigt mycket folk då.

Det man bör tänka på är att förflyttning längs Sri Lankas vägar går i de flesta fall mycket långsamt. Mellan Colombo och Galle finns en nybyggd motorväg, men i övrigt färdas man oftast längs smala och kurviga vägar. Medelhastigheten ligger någonstans 30-50 km/h. Det är därför viktigt att optimera sin rutt, så att man minimerar den totala körsträckan. Att köra fram och tillbaka samma väg flera gånger är ingen bra idé.

Vi reste de två första veckorna i februari. Vår rutt var följande:
Colombo flygplats – Adams Peak – Nuwara Eliya – Ella(2 nätter) – Haputale(2 nätter) – Udawalawe – Yala – Tangalle(2 nätter) – Mirissa(2 nätter) – Galle – Colombo
Läs vår reseberättelse här.

Strandorterna verkar utvecklas blixtsnabbt. Om man har tänkt sig en strandsemester rekommenderar vi att inte boka fast sig för länge i förväg utan känna sig för på plats var man trivs.

Och glöm inte bort Tangalle. Trots att havet är för farligt att bada i här nere, måste man absolut åka hit några dagar och njuta av de vackra öde stränderna.

12705173_1322475817778209_5147646524551076573_n

Vad gäller safari, vill vi påpeka att det absolut inte går att jämföra med Afrika. En safariupplevelse här är ”okej” men ingen världsomvälvande upplevelse (som i Afrika).

Vi rekommenderar Udawalawe framför Yala och på inget av ställena krävs mer än en övernattning.

Galle ska man absolut se. En övernattning är lagom och då ska man förstås bo inne i fortet, dvs innanför murarna. I Galle finns ganska mycket rolig och lite annorlunda shopping.

IMG_4275edited

Hill Country är det bästa med Sri Lanka, om du frågar oss. Vi rekommenderat att ta ordentligt med tid här, gärna på flera orter. Samt förstås att åka tåg och vandra.

Colombo är enligt ryktet ganska ocharmigt. Galle Face Hotel i Colombo är däremot en upplevelse. Kanske sista natten här innan man flyger hem?

Vi lade många timmar på att försöka få ihop vår itinerary. Sedan bara veckor innan avfärd bokade vi vår chaufför. Det slog oss först på plats att man kanske borde ha gjort tvärt om. Bokat sin chaufför först och bett honom lägga upp rutten. Chaufförerna är ju fruktansvärt rutinerade och vet hur det är lämpligast att köra, vilka hotell som är bra på respektive ort osv.

Pass/visum

Passet skall innehålla två tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemresa.

Visum krävs och kan sökas elektroniskt här:
www.eta.gov.lk/slvisa/

Visumet kostar 30 US$. I regel tar det bara några timmar att få ett godkänt visum. Glöm inte att skriva ut visumet och ta med.

Visum kan även sökas på plats vid ankomst, men tar förstås längre tid.

Visum

Valuta / Kreditkort

Valuta: Lankesisk Rupie (LKR)
1000 LKR = 60 SEK

Aldrig har vi väl haft så mycket problem med pengar som i Sri Lanka!
Eländet börjar redan hemma, man får bara föra in motsvarande 300kr/person i landet.
Det är inte mycket att komma med som startkapital.

Sedan har vi problem med i stort sett varenda ATM. Särskilt Gunillas två Mastercard från Handelsbanken vållar problem, Christofers Visa från Swedbank går något bättre.

Ofta funkar inget av våra tre medhavda kort i ATM:en, då och då lyckas vi få ut pengar på något av dem, men inte alltid så mycket som vi vill. Ibland lyckas vi först då vi provat ett mindre belopp än det tänkta.

I Mirissa finns tre ATM:s, men då vi ska betala vårt hotell, visar det sig att alla tre är trasiga och har så varit i flera veckor. Tur att vi har en egen chaufför. Han får köra oss till närmste stad, 30 minuter bort. Där får vi ut pengar på tredje ATM:en.

Ibland går det att betala med kreditkort på hotellen, men lika ofta går det inte.

Vi pratar lite om det här med kontanter med vår chaufför och han frågar förvånat:
-Får ni alltså inte ut er lön i kontanter i Sverige?

DSCF0588edited

Vilka kläder ska man packa?

Förutom den vanliga packningen för tropiskt klimat, är det viktigt att veta att Hill Country kan bli riktigt kallt. Långbyxor och fleece behövs, samt dessutom underställ, skaljacka, mössa och vantar om man ska göra tidiga morgonvandringar.

Läs vår klimatguide till Sri Lanka här.

IMG_3347edited

Vi stötte inte på någon dress code någonstans på Sri Lanka.

Vilka hotell ska man välja?

Vi hade förbokat alla boenden, men fick intrycket att  det fanns gott om lediga rum överallt i februari.

Så här uppfattar vi hotellstandarden vintern 2016:

Upp till 400kr: Enklare boenden, guesthouses. Inte alltid varmvatten eller vatten alls i kranen, inget supertryck i duschen. Ofta bara bäddat med lakan, enklare sängar.

400-600kr: Lite mer komfort, men fortfarande enkelt

600-1000kr: Ett riktigt hotell, med AC, bra dusch, bra säng, riktiga täcken, ordning och reda.

Över 1000kr: Lyxhotell

Vi kan särskilt rekommendera Turtle Bay Resort utanför Tangalle. Vårt bästa hotell under resan.

DSCF0090edited

Vad kostar resan?

En flygbiljett från Stockholm till Colombo med hygglig restid  kostar runt 6000 kr. Det är inte så många bolag som flyger till Sri Lanka; Emirates, Qatar och Sri Lankan (via London) typ. Aktuella priser på resor till Sri Lanka hittar man enklast på flygresor.se.

Hotellpriser enligt ovan. Vi satsade på ganska sjyssta hotell på denna resa och hamnade på en totalkostnad på 6000 kr/person för två veckor.

Privatchaufför inklusive bil och chaufförens omkostnader: 6000 kr

Per person hamnar resan  alltså på 15000 kr/person inklusive alla transporter.

En varmrätt kostar från 500 rupie ( 30 kr) upp till 2000 rupie  (120 kr) om man beställer något exklusivare. Normalt betalade vi strax under 1000 rupie (alltså strax under 60 kr) för en varmrätt.
En öl går på 400 rupie ungefär, dvs 25 kr.

DSCF0002

Tågbiljetter kostar 150 kr/person från Nuwara Eliya till Ella i förstaklass, men bara 60 öre mellan två stationer i 3:e klass…

Läs alla våra inlägg om Sri Lanka här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler restips och reseberättelser.

42 Comments

 1. Hej!

  Mycket trevlig och informativ text eftersom jag funderar på Sri Lanka i år! Men var står det att passet måste ha två tomma sidor? Jag hittar inte det på Sri Lankas officiella immigrationssidor. Tar visumet upp så stor plats i passet?

  • gunilla yourstone

   Hej Johnny
   Sri Lanka är en mycket bra idé. Speciellt om man tar sig lite bortanför de etablerade badorterna…
   Två tomma sidor hm… När jag googlade runt för att verifiera 6 månaders-regeln hittade jag detta med 2 tomma sidor hos en av de etablerade resebyråerna som reser till Sri Lanka och tänkte väl typ, oj då bäst jag tar med det också…:-)
   Har dock inte verifierat det vidare.
   En tom sida bör man ju alltid ha.
   Kollar mitt pass nu och ser att de använt 2 sidor, för två olika klistermärken.
   Själv är jag lite nojig på sånt, om jag hittat sån info på ett ställe vågar jag inte chansa.
   Mvh Gunilla

 2. Elisabeth Lund

  Hej.
  Var på Sri Lanka 2 veckor i februari 2010. Ser att priserna ökat något sen vi var där. Åkte då med Apollo och fick visum ordnat på planet ner. Inget om 2 tomma sidor i passet. Träffade vår chaufför Monty på stranden nedanför vårt första hotell, som dessvärre var en stor besvikelse. Bilderna på nätet var tagna före tsunamin, hela nedervåningen hade varit översvämmad och var full av mögel och fukt. Vi fick först byta rum men bytte senare hotell. Monty tog oss runt överallt i sin tuk-tuk, ordnade studiebesök för mig på två skolor, såg till att vi slapp ”turistpriserna” när vi shoppade, lade upp rutter med minibuss + en extra chaufför till, var inte speciellt dyr och bjöd även hem oss flera gånger till sin familj på mat. Vi har fortfarande kontakt. Såg ni världens högsta Buddha-staty? Enl vår guide är det den högsta och största i hela världen, har inte kunnat checka om det stämmer. Vad jag skulle komma till var att vi aldrig hade några som helst problem, varken med att få ut kontanter eller betala med våra VISA-kort från Swedbank. Det fungerade utmärkt överallt så jag blev lite förvånad när jag läste om era bekymmer där. Skall tilläggas att vi alltid såg till att ha gott om kontanter med oss överallt. ”Cash is King”. Åker gärna tillbaka till Sri Lanka då jag missade Adams Peak när vi var där. Hälsn. Elisabeth

  • gunilla yourstone

   Hej Elisabeth!
   Vi skippade tempel och Buddhor helt på denna resa eftersom vi nyligt varit till både Burma, Kambodja och Bangkok med ”oceaner” av den varan.
   Skönt att det funkade för er med korten, det är ju retligt när det ständigt strular.
   Adams Peak var en spännande upplevelse som jag kan rekommendera, som sagt, du får komma tillbaka.
   Ska googla lite mer på det där med 2 sidor i passet och eventuellt ta bort det om jag inte kan verifiera det någonstans…
   mvh Gunilla

 3. Vilken utmärkt guide! Och fina bilder! 🙂

 4. Hej! Ni verkar vara riktiga Sri Lanka-experter. Skulle det vara ok om jag mailade dig med frågor om vårt upplägg inför Sri Lanka i november? Vänliga hälsningar Anna

  • gunilla yourstone

   Hej, har svarat på ditt mail! 🙂
   Hojta till om det är något mer du undrar över.

  • Pernilla ekholm

   Hej!
   Vi har planer på att åka till Sri Lanka ( colombo, Ella, Mirissa) i höst, oktober och november. Försöker utläsa hur vädret är då. Det kan ju komma en hel del regn…. Hur tänker ni om vädret?
   Hälsningar Pernilla

   • gunilla yourstone

    Hej Pernilla!
    Vi har ju aldrig varit till Sri Lanka i oktober/november, men jag tror också att det kan vara regnigt.
    Denna sida tycker jag är ganska bra för klimatet:
    http://www.selectiveasia.com/sri-lanka-holidays/weather/october

    Vet att vår chaufför sa dels att det är svårt att köra runt under regnperioden, regnet förstör vägarna, dels att regnperioden de senaste åren dröjt sig kvar längre och längre in i december.
    Lycka till med din planering!

 5. Alla dessa ställen ni varit på som jag får möjlighet att läsa om eftersom jag snart ska dit! Så bra info!

  • gunilla yourstone

   Är det både Sri Lanka och Namibia på gång?

   • Linda, 155cm.se

    Ja exakt, först Sri lanka, en jobbresa men nån extra privat dag och sen namibia en månad vid årsskiftet 🙂

 6. Åh tack precis vad vi letat efter inför vår januariresa! Tack även för vandringsguiden, vi blev väldigt taggade 🙂

  • gunilla yourstone

   Hej, vad kul att ni hittat inspiration hos oss.
   Sri Lanka är fantastiskt och har bra vandring.

 7. Ulrika Sundström

  Stort tack för spännande och informativ läsning.
  Vi är en familj på. 4pers (2 tonårsdöttrar på16&18) som åker till Sri Lanka den 16 dec. Vi kommer göra en resa som liknar er men med lite mindre vandring.
  Vi planerar för Adam’s peak och även Lipton Seat. Fungerar dessa vandringar om man har gymnastikskor? Undrar även hur det är med ormar och andra giftiga djur i Hill Country?

  Hälsningar
  Ulrika Sundstr

  • gunilla yourstone

   Vandringarna funkar jättebra med gympaskor.
   Vi såg inga ormar och giftiga djur och hörde inte talas om några.

 8. Swedish Explorer

  Riktigt bra guide! Intressant att veta att det är omvända regnperioder på nordöstra sidan jämfört med exempelvis stora delar av Indien (och andra delar av Asien), hade ingen aning om det faktiskt!

 9. Kjetil

  Hej, Utmärkt guide ni har! Vi, 2 vuxna o 2 barn 11 o 13, planerar en resa från december och några veckor framåt. Hur är det med stränderna och hur badvänliga är de? Själv kommer jag att surfa där tillfälle ges men hur är det för ”vanliga” badande på de stränderna? Sedan vill vi göra allt det andra; åka tåg, vandra och se.

  • Gunilla Yourstone

   Mirissa är badvänligt. Tangalle är det inte. Det var de enda vi provade på vår resa. Men det finns nog fler bra badvikar än de mest kände ställena. Vi har faktiskt tänkt återkomma med ett inlägg om några okända men riktigt bra sträder på Sri Lanka, men research-arbetet är inte riktigt klart än, ber att få återkomma.

 10. Sofia Bürger

  Hej Gunilla, vilken jättefin reseblogg ni har!
  Jag har lite frågor kring Sri Lanka då vi helt plötsligt bytt resemål – tanken var att vi skulle åka till Kenya under 2 månader(vi har bott där tidigare) men då det är onödigt oroligt och man inte riktigt vet hur de närmsta månaderna blir så tänker vi om – vi tänker Sri Lanka!
  En fråga om resrutt – vi tänker oss att stanna till i Kandy ett par veckor för att se området runt i kring. För att göra det enkelt för mig själv frågar jag dig då – hur kan man ta sig vidare? Måste man ner mot Colombo igen eller hur åkte ni från Ella?
  Hoppas du inte känner dig överöst med frågor från oss som läser din blogg, jag förstår att det kommer en del…
  Jag kan hjälpa dig med tips den dag du reser Kenya runt, eller varför inte Lesotho – ett land som MÅSTE besökas av den resenär som önskar sig det mest genuina. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du gillar bloggen! 🙂 Det som är speciellt med Sri Lanka är att vägarna är dåliga och det tar lång tid att färdas. Därför är det inte så enkelt att ha en bas och göra dagsutflykter. För oss kom vi fram till att det bästa vara att göra en roadtrip och bo på olika platser.
   Från Ella åkte vi till Haputale. Sedan till Udawalawa och sedan till Tangelle. Vi åkte alltså inte tillbaka till Colombo. Men då hade vi chaufför och bil. Om man åker med allmänna färdmedel kan det hända att man måste tillbaka till Colombo.

   Lesotho vore underbart! Vad ska man se och göra där?

   • Sofia Bürger

    Tack för råd – jag förstår vad du menar. Dock har vi våra barn med oss och de brukar må gott av att stanna lite längre på varje plats. Det kanske kan vara lite spännande att leva lite ”vardagsliv” i bergstrakterna också.
    Ja – Lesotho är underbart! En av våra pojkar är född i Lesotho (den andre i Kenya) och det är precis vad det kallas – ”A kingdom in the sky”. Där finns fantastisk natur, berg att bestiga eller bara ta sig fram med häst på 3000 meters höjd över havet. Vi gjorde en roadtrip från Kapstaden–> Port Elisabeth–> Durban–> Lesotho–>St Lucia–> Durban vilket tog oss ca en månad. Skickar en länk till videoklipp med Lesotho https://vimeo.com/200574999

 11. Pingback: Varma resmål i vinter: här finns (förhoppningsvis) solen - RESFREDAG

 12. Louise Lindmark

  Hej!
  Vilken härlig guide ni lagt upp! 🙂
  Jag är själv på väg till Sri Lanka och hade först tänkt åka på en gruppresa men så läste jag er guide och blev totalinspirerad. Jag har lite frågor till er som gjort så mkt research.
  Jag hade täntke dra ner ”er tripp” till en intensiv vecka och göra avkall på en del hiking samt ett av safaribesöken. Adams Peak är självklar även afternoon tea på Galle Face Hotel och tågresan. Är det något annat jag inte bör missa?
  Jag reser själv. Är det något man behöver bekymra sig över som ensam kvinna där? Eller kan man känna sig ”safe”?
  Tack än en gång för en fantastisk guide! Kommer självklart använda er blogg framöver! 😀

  /Louise

  • Gunilla Yourstone

   Vi tyckte att Lipton seat var väldigt bea ok så. Och Ella för någon form av stopp i alla fall.
   Har hört om en tjej som tyckte att det var lite jobbigt att resa ensam. Men man får väl som vanligt vara lite vaksam och försiktigt så går det nog bra.
   Kul att du gillar bloggen! 🙂 Trevlig resa!

 13. Louise Lindmark

  Tack för snabbt svar! 🙂
  Kommer bli en kul resa!

 14. Kricken

  Hej!

  Tack för en bra sida. Vi är en tonårsfamilj som till stora delar kommer att ”kopiera” er resa i Hill Country. Vi är väl inte de mest vältränade, men vi hoppas få upp flåset innan jul/nyår -18, då vi åker. Ungdomarna är väl inte så förtjusta i nuläget över att slösa bort ”strandtid” genom att knata omkring i dimma och teplantor…Men jag tror dem kommer att ändra inställning väl på plats, eller vad tror ni?

  Ha det kanon på era framtida resor!

  • Gunilla Yourstone

   Ja men det tror jag nog. 🙂 Hill Country är så mysigt och det bästa av Sri Lanka om ni frågar mig.

 15. Hej Gunilla!
  Tack för en bra guide!
  Jag planerar att åka på min första singelresa till Sri Lanka i Juli.
  Då det verkar vara säkrast att resa i den södra delen av landet så jag planerar att göra så.
  Min fråga till dig är om det är ett land som är säkert att resa i själv och vad du tror om att besöka landet under sommaren (tänker på vädret).

  //Bella

  • Gunilla Yourstone

   Generellt är Sri Lanka Säkert. Men som ensam tjej bör man ju alltid vara lite extra försiktig.
   Sommaren går bra att resa till Sri Lanka, men man bör hålla sig i de norra/östra delarna då.

 16. Tack för alla inspirerande tips! Jag och familjen är riktigt sugna på att åka till Sri Lanka 🙂

 17. Wilhelm Ternborg

  Mycket bra skrivet om Sri Lanka. Vi har hus där och bor där en månad ibland. Jag kör bil och det fungerar. Var har du hört om max 300kr/person? Vi har betydligt mer med oss ibland. Stränderna i nordost kan varmt rekommenderas under vår sommar. Glest med folk och jag är ofta ensam som västerlänning.

  • Gunilla Yourstone

   Hej och tack.
   Det var Forex som meddelade det när vi ville växla till oss valuta.

 18. Har läst er blogg och kan bara tacka för alla tips. Vi har bokat samma chaufför som er inför resan och har även bett honom hjälpa oss med att boka safari och lite andra saker. Hur gjorde ni då ni bokade safari? Vi noterade att den safari (Udawalawe) han tänkt boka är något dyrare (100 USD för två) än vad man kan hitta om man kikar runt lite.

  • Gunilla Yourstone

   För oss ingick en morgonsafari i priset på lodgen. Men kommer ihåg att chauffören även erbjöd sig att boka. Vet inte vad som är bäst.

 19. veronica

  Hej!

  Vilken bra sida ni har!
  Ska till Sri Lanka i början på nästa år. Sambon väntar på nytt pass som förhoppningsvis är färdigt 10 dagar innan vi åker. Har försökt kolla upp hur det är med visum. Kan ju inte beställa visum förens vi har hans pass. Missade totalt det med att det ska vara giltigt 6 månader. Men man borde hinna få sitt visum på 10 dagar? Sätt att många fått det redan på en dag. Detta kan ju inte ni lova och vara säkra på men tänkte att ni kanske vet något ändå och kan lugna mina nerver 😀
  Ha det så bra!
  virre

 20. Pingback: Är Sri Lanka billigt? - Johnnybajdzjan

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *