Vi tycker nog att Sri Lanka har varit det trixigaste landet hittills att förstå sig på klimatmässigt. Det krävdes en hel del inläsning innan vi förstod när det var bästa tiden att åka, givet de orter vi ville besöka.
I detta förhållandevis lilla land, samsas flera olika klimatzoner och två tropiska monsuner möts mitt på landet och skapar regnperioder för de olika delarna helt olika tider på året. Men så här tänker vi om bästa tiden att åka till Sri Lanka.

Monsuner och regnperioder

Bästa tiden att åka till Sri Lanka - klimatguide

Den nordöstra-monsunen härjar som värst i oktober-januari i de norra och östra delarna av landet.
Den sydvästra monsunen ger regn maj-september i landets södra och västra delar.
Ytterligare en mindre monsun ger även ostadigt väder i hela landet under oktober-november.
Under monsunerna kan vägar regna sönder och bli oframkomliga.

Sydvästra Sri Lanka

Till sydvästra Sri Lanka hör Colombo och kusten hela vägen ner till Yala. Här är det bäst väder med mestadels uppehåll december-april. 27-32 grader året om.
På grund av klimatförändringarna verkar det som att december blivit mer ostadigt och regnigt på senare år.

Bästa tiden att åka till Sri Lanka - klimatguide
Mirissa

Nordöstra Sri Lanka

Hit räknas den norra tredjedelen av landet och östkusten. Här är det bäst väder maj-september. 27-32 grader året om.

Hill Country, Kandy och Cultural Triangle

I de inre delarna av landet är klimatet mixat, med chans till sol så väl som risk för regn året om. De västra och södra delarna av höglandet följer mer det sydvästra klimatet och de norra och östra delarna (te.x Ella) följer det nordöstra klimatet mer.

I Hill Country är klimatet rejält mycket kallare än vid kusten, nattetid kan temperaturen rent av gå ner till ensiffrigt. Här behövs stödplagg i form av långbyxor och tröja.

Säsongen för Adams Peak är december-maj. Då är leden belyst och det går att köpa mat och dryck längs vägen. Resten av året rekommenderas inte.

Bästa tiden att åka till Sri Lanka - klimatguide

Högsäsong

De delar av Sri Lanka som absolut flest turister besöker, är de södra och västra delarna och högsäsong är december-mars. Då är också Sri Lanka som dyrast.

De månader som har bäst chans till bra väder över hela landet samtidigt, är april och september.

Så svaret på frågan vilken som är bästa tiden att besöka Sri Lanka är ”det beror på”. Beror på vad du vill göra och vilka platser du vill besöka.

Vi besökte Sri Lanka de två första veckorna i februari och hade bra väder. Möjligen hade man kunnat tänka sig att åka ännu senare på säsongen för mindre moln och därmed lite smaskigare solnedgångar. Läs om vår resa här.

Bästa tiden att åka till Sri Lanka - klimatguide
Tangalle

Länk till bra chaufför på Sri Lanka.

Läs alla våra inlägg om Sri Lanka här.

Hur tar man sig till Sri Lanka?

Flyg från Stockholm med Qatar, Emirates eller Air India med ett byte kostar 6000-7000 kr beroende på säsong.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

10 Comments

 1. Marina

  Tack för de tipsen! Jag har försökt läsa mig till var det är bäst eftersom vi eventuellt planerar att spendera några dagar runt kinesiska nyåret där och det här underlättade det hela – kanon!

  • gunilla yourstone

   Ja det är verkligen knasigt komplicerat med Sri Lankas klimat. En så liten ö och allt. ?

 2. Kontentan av det hela är väl att Sri Lanka är en liten ö med olika klimatzoner och eftersom de flesta reser runt på ön ändå, så spelar tid på året mindre roll? Senare tids klimatändringar gör ju också vädret ännu mer oförutsägbart. Under min vecka där i april, då vädret skulle ha varit som bäst, regnade det alla dagar utom en. Och man kan ha en jättebra vistelse ändå. 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja, bara åka och ta det som det kommer utan att fundera så mycket på bästa tid att åka, det planerar jag göra någon dag, ska bara lära mig att bemästra mitt kontrollbehov först.. 🙂

 3. Linda, 155cm.se

  Vilken tajming med detta inlägg nu, jag åker ikväll! Får se om din klimatspaning gäller även för mig.

 4. Sven Nilsson

  Hej,
  Skall åka nu i November. Hur är vädret då?

 5. Monica Eriksson

  Hej jag och min sambo ska åka till Srilanka i februari, vi har planerat att bo i Negombo 2 dagar för att slappa lite efter resan sen har vi bokat in en 5 dagars tur med chaufför och kommer avsluta i Mirissa. Sen har vi 8 dagar kvar och planerar nog att bo i Negombo dagen innan vi åker hem så vi är nära flygplatsen. Men dom andra 7 dagarna har vi svårt att bestämma oss för, vi väljer mellan Welligama och Bentota. Vi vill ha fin strand lugn och ro men kanske någon resturang att välja på. Har du några tips, är jättesvårt att välja.

  • Gunilla Yourstone

   Negombo har jag hört är ganska smutsigt.
   Welligama och Bentota vet jag inte så mycket om. Men generellt blir det charmigare och mer smäskaligt ju längre söderut man kommer.
   Jag skulle välja en helt okänd strandort i stället för de man hör talas om ända till Sverige. Hela västkusten är täckt av stränder, så det kan inte bli fel.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *