Av alla platser vi hittills varit på har Seychellerna helt utan konkurrens de allra bästa stränderna. Vi pratar om den nivån att det knappt ens finns en 2:a.

De är alla täckta av kritvit sand, ackompanjeras av hissnande turkost vatten och kantas av de för Seychellerna så karaktäristiska räfflade stenarna samt förstås även palmer. Men detta är givetvis inte nog. Många av dem är dessutom öde, eller i alla fall väldigt glest befolkade. Det finns inga strandförsäljare, inga skrikiga reklamskyltar för jetski och förhållandevis ofta inte heller några restauranger eller hotell precis i anslutning.

På Seychellerna blir stränderna inte en plats för att ligga i solen och läsa en bok, eller en plats att bada ifrån. Stränderna här blir till en naturupplevelse och en sevärdhet.

Här är våra 5 favoriter.

5. Anse Lazio

Anse Lazio

Anse Lazio är den mest kända stranden på ön Praslin. Ett besök här är snudd på ett obligatorium. Själva hyrde vi cyklar och cyklade hit, men det går även bussar och så kan man givetvis ta en taxi. Stranden ligger på nordvästra delen av ön.

Efter en tragisk olycka då en man på smekmånad blev dödad av en haj i vattnet här, mitt framför ögonen på sin nyblivna fru, vaktas stranden ständigt av badvakter.

Minskade denna information just din badlust? Nåväl, vacker är den i alla fall.

 

4. Anse Volbert

Anse Volbert

Denna strand ligger på norra sidan av Praslin, ungefär mitt på ön. Här finns ett antal hotell i anslutning till stranden, så den är inte öde, men Volbert är lång och långt ifrån överexploaterad.

Långgrunt och närkontakt med palmer hittar du här.

Härifrån är det också perfekt att göra en utflykt till ön Curieuse som är ett naturreservat för jättesköldpaddor.

Seychellernas bästa stränder - Coco Anse

 

3. Anse Source D’argent

Seychellernas bästa stränder

Vi var till La Digue i fel säsong för denna strand, här var ganska mycket sjögräs vid vårt besök. Vid omvänd säsong hade förmodligen rangordningen blivit en annan, nu får denna strand dock nöja sig med en tredjeplats. För riktigt läcker är den hur som helst.

Här finns de räfflade stenbumlingarna i massor och överallt, vilket gör att stranden egentligen inte är en sammanhängande, utan en räcka av små stränder avskiljda från varandra. Chansen är alltså stor att man kan bada i avskildhet från övriga besökare.

Anse Source D’Argent ligger på ön La Digue, inuti en park där man måste betala en entréavgift för att komma in. Man går till fots eller cyklar i någon kilometer för att nå stranden.

 

2. Petite Anse

Seychellernas bästa stränder - Petite Anse

Ytterligare en strand på ön La Digue. Till Grand Anse, som alla fransktalande läsare snabbt listar ut är Petite Anses större släkting, går en landsväg i dåligt skick. Vid den enda restaurangen vid Grand Anse får man parkera sin cykel och vandra.
Småskyltar visar vägen mot ”Petite”. Upp på en höjd, man får klättra lite och så plötsligt får man syn på denna lilla kritvita pärla omgiven av frodig växtlighet.

Seychellernas bästa stränder - Coco Anse

 

Coco Anse

Seychellernas bästa stränder - Coco Anse
Coco Anse

Mina damer och herrar, vi har en vinnare.

För om man lyckas slita sig från den avskiljda och förmodligen näst intill öde lilla pärlan Petite Anse, så fortsätter stigen ytterligare 20 minuter upp längs kusten. Mer klättrande över ett krön och så på samma sätt dyker nu Coco Anse upp.

Här kan man få vara helt ensam hela dagen, få besökare tar sig ända hit. En hel dag med bara det poolfärgade vattnet, de räfflade stenarna som sällskap. På en strand där alla fotspår i sanden är dina egna.

En stor eloge till Seychellerna, som trots att denna strand får ta emot mängder av utmärkelser som världens bästa strand  varje år, inte faller för frestelsen att kommersialisera den. Man kan bara tänka sig vad lyxhotellskedjorna skulle vara beredda att betala för marken här. Men trots allt detta, Coco anse är och förblir orörd och utan vägförbindelse. Enda sättet att ta sig hit är att vandra 40 minuter genom djungeln från Grand Anse.

Om du någonsin åker till Seychellerna måste du lova mig att åka till ön La Digue och besöka Coco Anse. Och om du inte gör det, när du kommer hem igen, snälla ljug för mig och säg att du var där!

Läs om vår resa till Seychellerna här.

Här hittar du ett riktigt bra boende på La Digue.

Seychellernas bästa stränder - Coco Anse
Coco Anse
Seychellernas bästa stränder - Coco Anse
Coco Anse

Välkommen att följa 4000mil för fler reseberättelser och resetips.

 

17 Comments

 1. Wow, det ser helt fantastiskt ut! Vilka bilder! Vilken miljö! Tack för den turen 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Lena

  • gunilla yourstone

   Ja Seychellerna är så himla fint. En riktig naturupplevelse som sagt.

 2. Helt enig. Absolut bästa stränderna (delat med Hawaii dock).

  • gunilla yourstone

   Hawaii har vi inte varit till än. Men ”svänger gärna förbi” någon gång!

 3. Håller inte med om att det inte finns någon motsvarighet. Det beror på preferens. Gillar våra nordiska stränder bättre. ta bara island t ex. Vad är väl vita stränder med en palm och alldeles för stark sol mot islands dramatiska kust, med svarta lavasand och klippa kustlinje? 😉 hehe. allt beror på hur en ser på det.

  Hade man satt mig i det där landskapet så hade det sett lite ut som en strandad fisk. Hjälp det är fööööör varmt. Hjälp det är för sooooligt. haha. 😉

  Nej skämt och sido. Måste hålla med. Det där var grymma stränder! 🙂 fab

  • gunilla yourstone

   Ja, jag håller ju med. Filar faktiskt på det inlägget också. Om stränder som är något annat än kritivit sand och palmer. Men som är världsklass på sitt sätt. I det inläget kommer förstås Reynisfjara på Island att vara med!
   Det här blir liksom mer i genren ”klassiska paradisstränder”. Och det är också en naturupplevelse om de får möjlighet att vara det de är och inte ”skändas” av marknadskrafter och kommersialism alltför hårt…

 4. Swedish Explorer

  Wow, vilka stränder!

  Nu har jag ju inte varit på Seychellerna – än? – men de vackraste stränderna jag upplevt är de i Tulum (samt till viss del även på övriga Yucatan.

 5. Pingback: Topplista - Vilka stränder är finast på Seychellerna? - Ladies Abroad

 6. Travelsis_

  Ser helt underbart ut! Blir sugen på Seychellerna 💛

 7. Ann-caroline

  Var på alla dessa strändernaSeychellerna 2014. Helt underbart, man får anstränga sig för att nå en del av dem. Helt klart värt det besväret..längtar tillbaks!!!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju förmodligen därför de är så underbara, för att de är lite besvärliga att ta sig till. Vi längtar också tillbaka! 🙂

 8. Anneli

  Hej!! Åker dit i slutet på mars. Har varit där innan, men är lite vilsen när det gäller vilken årstid det kommer massa tång upp på stränderna. Var på Anse Lazio och fick tyvärr inte den känslan man sett på bilder, var en hel del tång och skvalpigt hav fast att det inte blåste så mycket… Har du koll vid vilken årstid det är bäst för respektive kust? Härliga bilder😊👍, Med vänlig hälsning, Anneli

  • Gunilla Yourstone

   Hittade en gång en sida på internet som beskrev sjögräs-säsongerna, men hittar inte igen den nu.
   Vet bara att i januari var Anse Volbert bra på Pralin och Grand- Petit- och Coco bra på La Digue, medan andra sidan var full av sjögräs.

 9. Vi besöker detta paradis för första gången någonsin i år. Räknar redan dagarna till oktober!

  Tack för alla tips!
  Gustav och Julia på The Whole Map

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *