Islands ringväg. Kan det bli mer road-trippigt än så? Vi har förstås, som vanligt, blivit varnade. Ringvägen bör inte göras på mindre än 10 dagar. Vi gör den på 8. Förstås.
Nya sängar varje natt, ett par tre timmar i bilen varje dag. Men Island måste ju göras så, men ett oräkneligt antal mindre sevärdheter utplacerade jämt över ön. Med fler nätter hade vi bara kört fler mil. Misstänker vi. Läs vår guide till Ringvägen här.
Med på resan denna gång är tre av våra fyra tonåringar. Och en Suzuki Grand Vitara som sett sina bästa dagar (vi misstänker att vi får anledning att återkomma till den i ett senare inlägg).

resa till Island

Dag 1: ankomst

resa till Island

Icelandair´s plan ankommer punktligt sen eftermiddag. Vår biluthyrare ska möta upp på Keflavik, är det tänkt, men dröjer efter telefonsamtal ändå en halvtimme.
-Den här sommaren är galen, får vi veta. För några år sedan hade vi 300.000 turister. I år det det 1,2 miljoner! De finns inte folk att få tag på att anställa längre. Vad ska jag göra?

Vi har hyrt en söt liten lägenhet i centrala Reykjavik, men extrabädd i vardagsrummet finns plats för fem. Utsvultna hamnar vi på Islenski barinn med varsin prima hamburgare. Efter maten drar lägenhetens wi-fi i killarna. Övriga tre utforskar Sun Voyager och Hallgrimskirka.

resa till Island resa till Island

Dag 2: Södra Island mot Vik

Idag har vi massor att göra! Bizzy, bizzy, fort iväg! Olägligt nog visar sig detta vara en helgdag på Island och allt är stängt. Det blir därför ingen inhandlad frukost. På chans dissar vi grann-hotellets gentila erbjudande att äta frukost för 200 kr/person. Chansningen går hem, i Reykjaviks förorter hittar vi en mack med butik och Subway. Frukost för en tredjedel av hotellpriset.

Det är lite ovant som svensk. Att känna sig fattig när man är utomlands på semester.

Vi börjar med en tre kilometer lång vandring utanför Hveragerði. Där uppe i bergen finns varma källor och den porlande fjällbäcken håller 35 grader året om. En ljuvlig belöning för vandringen!

resa till Island resa till Island

resa till Island resa till Island

Lunch i Hveragerði och vidare i lika högt tempo. Snabbstopp vid vulkankratern Kerid. Nu regnar det så vi blir inte kvar länge.

resa till Island

Vattenfallet Seljalandsfoss är en riktig klassiker som vi längtat till i decenier då vi dreglat över de makalösa fotona. Solen samarbetar, kommer fram och ger oss den perfekta regnbågen.

resa till Island resa till Island

Seljalandsfoss är välbesökt, men det många besökare missar är att det finns ett vattenfall till, 600 meter bortanför. En skylt och en grusväg visar vägen. Här ligger Gljufurarfoss inuti en ravin. Om vattnet i ravinen är högt krävs vadarstövlar, men nu går det att torrskodd hoppa mellan stenarna.

resa till Island

Vi kämpar vidare till nästa sevärdhet som är Skogafoss. Här får vi sällskap av ett fotande bröllopspar. Vi inspekterar längtansfullt starten till vandringen till Thorsmörk. Next time…, passar på att äta en middag och så iväg till den beryktade stranden Reynisfjara.

Vår resa till Island

Får man ha sån här tur med vädret? Klockan närmar sig 8 och stranden och klipporna badar i mjukt varmt solljus. Bröllopsparet är här också och flera andra proffsfotograferingar pågår i kvällsljuset.

resa till Island

resa till Island resa till Island

Vilken dag! Vi har verkligen rivstartat vår Isländska roadtrip. Vi segnar ihop i vår stuga vid kusten utanför Vik vid 9-tiden.

Från och med nu kan vi ta det lite lugnare på vår resa.

Dag 3:Från Vik till Höfn – tema glaciärer

Vi säger till oss själv att idag ska vi verkligen ge oss tid att svänga av och stanna så fort vi ser något intressant.Vi har två inplanerade stopp, båda på temat glaciärer. Inte så konstigt kanske då dagens etapp går söder om  Islands gigantiska glaciär Vatnajökull (visste ni att den täcker mer än 8% av Islands landyta?). Denna del av ringvägen var den sista som färdigställdes eftersom det var konstruktionstekniskt komplicerat att konstruera alla dessa broar över smältvattnets milslånga deltan.

Vid Skaftafell Visitors Center måste man dessvärre välja. Åtminstone om man medför 3 tonåringar med lättja på CV´t. Vi tvingas välja bort vandringen till vattenfallet Svartifoss till förmån för en ungefär 3 km lång vandringsled där man kommer fram och får närkontakt med en av glaciärens många ”tungor”. Oj vad kallt det blir att stå nära de väldiga ismassorna. Men mäktigt!

resa till Island

Vi bilar vidare till glaciärsjön Jökulsarlon där glaciären kalvar och väldiga isblock med flertusenårig is seglar ut i och blir ett med Atlanten.
Här kan man boka båtturer, men det är 2 timmars väntetid på dessa och vi tycker dels att vi ser ganska bra från stranden också och om vi ska vara ärliga fryser vi redan. Hur ska det då int bli efter 2 timmars väntan och 40 minuter på sjön? Ingen båttur alltså, men glaciärsjön och isflaken är imponerande.

resa till Island resa till Island resa till Island resa till Island

Dag 4: Höfn till Seydisfjordur

Detta är en bildag. Ett faktum som inte känns så tungt eftersom vägsträckan i dag enligt uppgift ska vara ett enda långt utropstecken i skönhet.

Vi stannat så ofta vi kan, lär oss att om islänningarna har gjort sig omaket att bygga en rastplats, så är det för att där finns något makalöst att se. Grundlägger därför en veckolång vana att så fort lilla skylten med en gran och ett rastplatsbord blir synligt, kasta in Grand Vitaran och kolla vad för fantastiskt som vi, tydligen, borde titta på här. En klar höjdpunkt är  Hvalnes färgstarka fyr med omgivande landskap.

Läs mer om dagens vackra väg här.

resa till Island

Seydisfjordur är en vacker avstickare från Ringvägen. Orten ligger längst in en en mäktig fjord och är dessutom porten till Island för de som väljer sjövägen till landet. Här ankommer varje torsdag förmiddagar en karavan av husbilar och andra fordon från Danmark och Färöarna. Vilken resa att göra någon gång!

resa till Island

resa till Island

resa till Island

Här hyr vi resans bästa boende. En bekväm stuga med egen altan och badtunna. Samt utsikt över fjorden och Seydisfjordur 3 km bort.  Här passar vi på att ta vårt ansvar som föräldrar och befria våra barn från den veckolånga cheeseburgardieten. Vi lagar egen pasta och ser sedan solen gå ner från badtunnan.

Dag 5 Seydisfjordur till Reykjahlid

Dagen börjar så solig som 5 turistande norrlänningar gärna kan önska sig, men efter hand som vi kör mot Myvatn och norra Islands sevärheter, drar regnmolnen in. När vi anländer till Dettifoss, Islands största vattenfall sett till vattenmängden, regnar det ordentligt. Detta blir enda gången för oss som vi under vår vecka kan klaga på vädret. Det regnar och blåser och vi fryser som sjutton när vi med glatt humör försöker ägna denna sevärdhet den uppmärksamhet det förtjänar.

resa till Island

Men ser man på, redan vid nästa stopp, Krafla med lavalandskapet Leirhnjukur, är regnet borta och solen tittar fram.
Här ryker det och bubblar ur marken lite överallt och lavalandskapet är inbäddat i en rökridå. Så surrealistiskt och vackert.

Ingenstans på jorden är jordskorpan så tunn som här!

resa till Island resa till Island

resa till Island

IMG_0485

Vi avrundar dagen med bad på Myvatn Natural Baths, dvs norra Islands svar på Blå Lagunen och som alltid på Island, en präktig regnbåge.

Läs mer om Myvatn Natural Baths, samt se vår film här.

resa till Island

Dag 6 Reykjahlid till Akureyri

Ytterligare en dag i lavans och vattenfallens tecken. Vi börjar med området Hverir strax utanför Reykjahlid. Det blir myckt svavelbubbel och äggdoft, men också en liten toppbestigning. Åtminstone för oss vuxna. Tonåringarna väntar i bilen.

resa till Island

resa till Island

Däremot får vi med oss två av tre tonåringar upp på den kolsvarta vulkanen Hverfjall.

resa till Island resa till Island

Halvvägs till Akureyri hittar vi vattenfallet Godafoss, ansett som Islands vackraste.

resa till Island

Dag 7 Akureyri till Borganes

Idag blir det i mångt och mycket en transportdag tillbaka till Södra Island. Men först ska vi inleda med det som vi allihop sett fram emot som en av höjdpunkterna på resan, Islandshästridning.

Vi har bokat en 1-timmes ritt hos Hestasport, en av Islands mer välrenommerade ridanläggningar. Läs mer om ridturen och se vår film här.

resa till Island

Dag 8 Gyllene triangeln, Reykjavik och fyren vid Gardskagi

Det känns lite laddat att göra den berömda Gyllene Cirkeln sist av allt på Island.

Kommer det att vara en höjdarupplevelse eller en gäspning efter allt vi sett och gjort redan?
Lite både och ska det visa sig. Läs mer om Gyllene Cirkeln här.

Vi återvänder till Reykjavik lagom till middag. Det blir lite mer sightseeing i ett Reykjavik som för kvällen har sol, fyllda uteserveringar och parkerna fyllda av kubb-spelare. Dessutom final på Pride-veckan.

Vår resa till Island

 

Men vi kan inte slita oss från den isländska naturen riktigt än, innan vi lämnar igen vår kära gamla Grand Vitara med ylande bromsar och tjutande fläktrem, kör vi ut till udden Gardskagi utanför Keflavik. Här hittar vi sjöfåglar, inte mindre än två fyrar, mera kvällssol och mycket sociala Islandshästar.

resa till Island resa till Island

Vår resa till Island

Dags att lämna Island för denna gång. Alva vill komma tillbaka för att rida Hestasports 8-dagars ritt och Gunilla vill tillbaka för att vandra i Thórsmörk och Landmannalaugar. Man får se hur det blir med den saken.

Vår resa till Island i siffror

resa till Island

Antal foton tagna: 2871 (vi jobbar som vanligt enligt principen att sannolikheten för att åtminstone något foto blir bra närmar sig 1 när Ω närmar sig )

Antal vattenfall: 276 st svarar vi på den, men om vi säger så här, antal namngivna vattenfall som vi stannade vid och fotade var 6

Antal kvarglömda pinaler i alla stugor och lägenheter vi flängde runt mellan: 3 (en ny regnjacka storlek 170, en batteriladdare till Alvas nya (Gunillas gamla) kamera, 1 par läsglasögon

Antal körda mil: drygt 200

Antal timmar på hästyggen: 1

Antal bestigna vulkaner: 3

Antal rastplats- och fotostopp: Här får vi göra ett överslag. Kan det vara 10 per dag, dvs 70 st totalt?

Antal bad: 4

Antal fyrar: 3

Antal par bromsbelägg i behov av byte: 4

Antal ospända fläkträmmar: 1

Antal cheeseburgare: Christofers son Sebastian tog hem priset med 10 cheesburgare på 8 dagar

resa till Island
Bilden visar Gunillas burgare i Reykjahlid, så här mycket grönsaker hade killarna aldrig fixat.

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

17 Comments

 1. Waow! Vilka underbart fina foyon från Island! Verkligen älskar dem. Jag åkte ringvägen runt Island med mitt ex för många år sen. Men vi tog psppersbilder och han fick albumet när vi separerade… 😉

  • gunilla yourstone

   Haha, känner igen det där! 🙂
   Gjorde också massa fantastiska resor med ex:et. Jag klistrade pappersfoton i album i veckor efteråt och han skulle ha allt när vi separerade. Kan tänka mig att han tittar på dem ofta. 😉
   Nåja, ett problem som dagens separerande par slipper. Världen går framåt!

 2. Vilken underbar resa!

  • gunilla yourstone

   Ja den var verkligen fantastisk! Vi njöt av varje centimeter väg. 🙂

 3. Avis! Varför har man inte fler semesterdagar kvar…?

  • gunilla yourstone

   Nä, det där är ju bittert… att man inte får resa så mycket som man vill. 🙂

 4. Åh tack! Härliga bilder och berättelse! Nu längtar jag ännu mer till Island. Det är inte omöjligt att det blir en tur nästa år och då ska jag läsa ditt inlägg igen 🙂

 5. Vilken fin resa ni haft! 🙂 Och rolig idé att presentera resan i siffror!

  • gunilla yourstone

   Snodde siffer-idén från nån engelskspråkig blogg jag ramlade på någon gång (och nu inte hittar tillbaka till). 🙂

 6. Väldigt roligt och intressant skrivet om ert fantastiska resa. Tack för många bra tips.

 7. Och jag tog priset för minst hamburgare, 0 😉

 8. Superfina bilder och spännande reseberättelse! När i Augusti var ni där? Mitten, början eller slutet av månaden?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *