Resan kunde ha börjat bättre. Med brinnande SAS-strejk vinande runt öronen och en allt annat än stabil väderprognos för området runt Split i Kroatien, stiger vi så på vårt plan (det enda SAS-plan i Sverige som avgår denna första dag på sommarlovet?) mot Stockholm och sedan vidare mot Split. Vi landar i kompakt mörker och ett strilande regn. Inleder en 10 dagar lång vana att förgäves söka efter skyltning av vårt för dagen bokade kroatiska guesthouse.
Denna gång slutar det med att vår värd får hämta upp oss och vår 9 -sitsiga van på en närbelägen bensinmack och guida rätt.
Här bor vi praktiskt nära både flygplatsen, Trogir och havet, vår första natt.
Här söker man praktiskt hyrbil på alla uthyrningsfirmor samtidigt.
Med på denna 10-dagars rundresa är Gunilla, hennes två barn, samt Gunillas syster med man och två barn.

Första dagen i Kroatien – Trogir

image

Att vakna tidigt av regnet som upphört. Charterflygen som ett pärlband på väg in för landning. En folktom strand, vassa stenar och overkligt klart (kallt!) vatten.

Vi fixar frukost, provar badvattnet. Regnmolnen tornar upp sig mer och mer. Vi åker med packad bil in till Trogir för lunch och stads-sightseeing, men nu brakar regnet lös och av Trogir ser vi inget mer än en uteservering och gränden bakom.

Vi kör de tre timmarna upp till Jezerce och Plitvice national park för att vara på plats inför morgondagens besök.

Dag 2 – Plitvice och ner till Baska Voda

Idag ska en dröm gå i uppfyllelse. Vattenfallen i Plitvice National Park har legat på listan i åratal och nu är det äntligen dags. Läs mer om vår dag i Plitivce här.

kroatien

När vi känner oss klara med Plitvice, kör vi ner till kusten igen, denna gång Baska Voda på Makarska Rivieran.
Vi anländer i solnedgången. Himlen är ulligt rosa, havet är blankt. Våra balkonger ligger högt och kunde inte ha uppvisat en mäktigare vy. Addera strandpromenad och gnocchi på det, så blir det storslaget. Nu händer det igen, jag blir kär!

image
Utsikten från vår balkong!

 

Kroatien

Dag 3 – Alvas födelsedag i Baska Voda

Idag är dagen när vi får andas. Alva fyller 13 och har beställt en lugn dag med bad på vacker ort. Så blir det också. Baska Voda ligger vackert och dramatiskt mellan hav och berg. Vi promenerar så långt vi orkar åt både söder och norr. Hela kusten är täckt av hotell, gusthouses och anläggningar. Ändå känns det på något sätt småskaligt och mysigt. Är det bergen som skapar en känsla av att vara avskuren från resten av världen? Är det bara lågsäsong?

Länk till vårt boende i Baska Voda med vidunderlig utsikt över havet.

kroatien

kroatien P1020318

2016-06-274

Dag 4 – Dagsutflykt till Mostar

Att bada är bra, men utflykt är bättre. Idag lämnar vi inte bara landet utan dessutom EU för en dagsutflykt till Bosnien-Hercegovina. Det blir en heldag med mycket bilåkning och tre stopp. Läs med om denna utflykt här.

kroatien mostar

Dag 5 – Färjan över till Vis

Vi älskar som sagt Baska Voda, men det har blivit dags att röra på sig igen. Först ska hyrbilen lämnas igen på Split flygplats (ja, vi letade efter möjlighet att lämna igen den vid hamnen i Split, men det gick tyvärr inte).
Vi har efter våra utflykter vant oss vid att Kroatiens vägar är breda, raka och i det närmaste folktomma. Dessvärre kan inte den beskrivningen appliceringen på vägen till Split flygplats. Vägbyggen, köer och kaos är tre betydligt mer passande ord som osökt dyker upp i våra huvuden idag.
Vi är sena och stressade när vi äntligen kan lämna igen vår van. Det slutar med att vi dissar flygbussen för 20 Kuna per person och hoppar i stället in i varsin taxi.
-Mot hamnen! lyder det stressade direktivet (eller möjligen -Follow that car! i taxi nr 2).

360 Kuna var senare står vi alla sju plus våra resväskor mycket riktigt prydligt uppställda på kajkanten. Det är bara det att medan vi stressade på i bilköer, har en vild storm blåst upp på havet och vår tilltänkta katamaran klockan 15:00 är inställd. Nästa båt är en bilfärja som tar dubbelt så lång tid som katamaranen och avgår klockan 18:30 i stället.
Läge för panik? Hur underhåller man 4 barn i 4 timmar på en blåsig kaj?
Som tur är hittar vi tämligen omgående ett ”bagage-storage” där vi kan lämna in alla väskor för en liten peng och vi kan gå runt på stan de timmar som kvarstår.

På ett stormande hav ger vi oss till sist iväg på en 3-timmars färd mot ön Vis.

Kroatien
En räddande liten ängel i klarröd förpackning.

kroatien P1020732

Dag 6-8 – Komiza på ön Vis

P1030066

image

Vis är doldisen bland Kroatiens öar. Vi har valt orten Komiza på sydväst-kusten.
Vårt boende, Guesthouse Ksenija är nytt och fräsch och ligger högt upp i byn med utsikt över havet. Länk till Guesthouse Ksenija hittar du här.

kroatien
Vår utsikt.

 

Vi har tre dagar i Komiza. En stillsam fiskeby som blivit med turism. Ett räkneligt antal restauranger. Helt klart mer än en som vet hur man tillagar en fisk. Eller en hummer för den delen.

Butiksbiträden med rekorderligt förkläde på magen. Några upp-poppade souvenirbutiker. Vindbitna fiskare dricker öl bredvid svenska barnfamiljer som beställer frukost. Alla restauranger skyltar med gratis WIFI (smaka på den spanska solkusten!).

Havet är grumligt första dagen. Vi förklarar för besvikna barn att det beror på stormen. Havet kommer att klarna.

Vi badar och äter. Snorklar och promenerar till kyrkan. Matar gatukatterna med färsk tonfisk inlindad i en servett. Dissar blå grottan, trots att jag frisk-skrivit mig från min grottfobi. Det går ju inte att springa runt och vara rädd för allting hela tiden! Men turen omgärdas av allt för många turistfälle-vibbar för att vi ska känna oss lockade.
Turistmängden ökar för varje dag på plats. Svenska hörs lite var stans.
-It gets crazy here in August! säger en åldrad man som visar oss fikon längs en av våra promenader.

Lär vår guide till Komiza här.

Havet klarnar mycket riktigt.
Havet klarnar mycket riktigt.

kroatien P1030047 P1030115

P1020762

kroatien

Dag 9 – Vis stad och färjan tillbaka till Split

Färjan avgår klockan 15:15, men vi tar en tidigare buss till Vis stad för att hinna få en glimt även av denna. Vi väljer en lunch-restaurang med stabilt och pålitligt wi-fi och kan därmed efter avslutad lunch lämna kvar väskor och tonåringar på restaurangen medan vi vuxna ser oss om i Vis i lugn och ro.
En ganska vidsträckt stad, med en arkitektur som nästan ger lite Karibien-vibbar. Vi drar dock slutsatsen att Komiza var mer rätt för oss.

kroatien P1030177 P1030183

Bilfärjan igen. Men där upphör likheterna. Där vi på överresan satt vid varsitt fönster med blicken fastnaglad i horisonten (i den mån det finns en horisont när vågorna slår över övre däck), ligger vi nu lättjefullt utsträckta och kisar på soldäck.

Snart är vi i Split igen. Vi bor perfekt mitt i den gamla stadsdelen i Dolce Vita Apartments. Bara att kliva ut på gatan, så befinner man sig mitt bland alla restauranger och romerska ruiner. Ägaren tar emot, bjuder på frukt, vin och kakor. Visar sevärdheter och restauranger på en karta. Länk till Dolce Vita Apartments här.

kroatien

kroatien

Splits gamla stad består av lämningarna av den romerske kejsaren Diocletianus palats från 200-talet och nya huskroppar som successivt byggt på, till och runt om de romerska lämningarna. Otroligt häftig arkitektur blir det av detta!

P1030411

Split, som är Kroatiens näst största stad, känns modern (sin arkitektur till trots) och trendig. De klassiska turistrestaurangerna med rödrutiga dukar och bildmenyer blandas med hippa vinbarer. Split känns som gjort för en vuxenweekend med lite sol och flärd! (note to self inför framtida infall och utfärder…)
Mitt bland ruinerna i kärnan av Diocletianus palats kan man sitta ner och äta middag. Förstås kan vi inte motstå denna inramning!

kroatien kroatien

kroatien kroatien

Dag 10 Split och hemresa

Nu får vi göra Split igen, denna gång utan stormvindar och gråa moln. Höjdpunkten är helt klart att gå upp i klocktornet och beundra utsikten, både utåt och inåt i tornet. Våra yngsta familjemedlemmar river upp turbulens i de japanska grupp som går före oss. Alla vill fotas med Alva och Elias!

kroatien kroatien kroatien

Flygbuss avgår varje halvtimme från hamnen till flygplatsen.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

4 Comments

  1. Fina bilder från fina ställen! Gillar särskilt fotot från bron i Mostar och bilden på katten 🙂 Det verkar som att ni haft en riktigt fin resa, även om den kanske hade kunnat börja bättre 😉

  2. Fint inlägg, underbara miljöer och söt kisse! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *