Så har det blivit dag att sammanfatta min och Hannahs USA-resa. Det hela började såhär!

Manhattan med en tonårstjej

Vi landar på Newark Liberty International Airport (EWR) på eftermiddagen torsdagen den 6 oktober. 23 grader varmt och strålande sol. NJ Transit train tar oss från EWR till Penn station Manhattan. Det finns 2 st. Penn station, den första ligger i Newark, där ska vi inte kliva av. Den andra ligger på Manhattan och är slutstation, det är där ni ska av. Penn station ligger under Madison Square Garden.

Tre kvarter ned på 8:e avenyn ligger vårt hotel/hostel, New York City Rooms – Chelsea. Det är en smal dörr in till hotellet. Här är det smalt och trång men trevligt och rent. Dusch och WC i korridoren och frukost ingår inte: 8971 kronor ”klart och betalt”.

Manhattan med en tonårstjej

Dag 1. (12074 steg)

Första kvällen är alltid en kamp mot sömnen, viljan att bara vila en liten stund måste bekämpas. Annars är det kört.

Vi ger oss ut direkt och rör oss sakta upp mot Times Square. Kroppen pirrar till av upprymdhet vid första skymten av Empire State building. Vi är här, det är nu det händer. När vi väl kommer fram till Times Square uttrycker Hannah -”Det här är ganska häftigt”. New York när det är som bäst.

Manhattan med en tonårstjej

Manhattan med en tonårstjej

Dag 2. (29116 steg)

Idag är det dax för det som jag kallar för norra delen, alltså delen just söder om Central park. Vi ska göra Skyskrapor.

Dagen börjar med frukost på ett lokalt ”hak” runt hörnet från vårt boende. Amerikanska pannkakor, apelsinjuice och kaffe. Det här är ett ställe där gästerna som kommer in genast hälsas välkomna av personalen med förnamn -”Hi Steve! How are you doing?”. Kaffe ställs fram, inga beställningar görs. De som jobbar här känner sina kunder och det är äkta. Inte som på Starbucks där utrop som -”Coffe for Christofer, enjoy and have a nice day” inte betyder något.

Eftersom Hannah är intresserad av hästar och hästhoppning så besöker vi hästshoppen Manhattan Saddler. Hannah konstaterar att priserna hööööga jämfört med hemma. Efter besöket i hästshoppen går stegen vidare mot Flatiron Buildning och lite shopping innan det bär av norrut mot Empire State building. Det är härligt att vandra i storstäder och Manhattan är coolt. Väl inne i Empire State får vi en smärre chock, 52 dollar/person! Nästan 1000 kronor för att vi ska få komma upp till 106:e våningen. Vi fattar beslutet att avstå och går istället vidare mot Rockefeller center och Top of the Rock. Här är prislappen 32 dollar/person. Väl uppe erbjuder Top of the Rock underbara vyer över NY.

Vi avslutar dagen med en öl och en cola på Hotel Americanos takbar. Tack till bloggen People in the Street för tipset!

Manhattan med en tonårstjejManhattan med en tonårstjej

Dag 3. (14183 steg)

Idag ska vi åka österut för en dag på stranden med bad och sol. Vi hoppar på tåget från Penn station till Long Branch. Den 17 september detonerade en bomb på 23rd Street Chelsea/Manhattan och 29 personer skadas samma dag hittas ytterligare en bomb vid tågstationen Elizabeth som senare detonerar när den ska desarmeras. Närvaron av militär och polis är påtaglig och inte minst på Penn station. Det är mycket folk här, på något sätt får närvaron av all säkerhetspersonal oss att vilja härifrån. Till slut kommer gaten får vårt tåg upp, 15 E, vi rör oss skyndsamt dit, bort från folkmassorna.

Väl i Long Branch styr vi våra steg mot stranden, men det blåser lite snålt. Stranden är nästan öde och vi känner tydligt att säsongen är förbi. Vi lunchar, vandrar en stund på stranden och tar tåget tillbaka vid 2-tiden. Stranddagen blev inte som vi tänkt oss men vi fick se en annan del av USA så vi är inte helt missnöjda.

Manhattan med en tonårstjej

Manhattan med en tonårstjej

Dag 4. (17690 steg)

Queens Center är ett relativt stort shoppingcenter i stadsdelen Queens. Vi hoppar på R-linjen vid 6:e avenyn och åker ut till Queens och Woodhaven Boulevard. Vi handlar skor och tröjor. När vi lämnar Queens för att åka tillbaka har det börjat regna. På kvällen drar vi ner till Soho och käkar paella på Tertulia.

Manhattan med en tonårstjej Paella

I New York är det aldrig tyst och lugnt. Alltid ett utryckningsfordon på väg någonstans.

Dag 5 – Södra Manhattan  (13791 steg)

Idag rör vi oss snabbt i regnet. Springer mellan regnfria ytor under tak. Först en frukost på Panera Bread Cafe. En frukost kostar c:a 10 dollar/person.

På grund av regnet tar vi tunnelbanan idag ner till Chambers Street kryssar sedan bort till American Express 11 tears memorial. 11 tears är en minnesplats för 11 AmEx-medarbetare som befann sig i World Trade Center och omkom i samband med attentaten den 2001. Här finns det möjlighet för mig att i lugn och ro berätta om händelserna för Hannah. Här kan man också läsa om det 11 omkomna. Det är gripande och vackert.

I anslutning finns en vinterträdgård och Word Financial Centre med butiker och resturanger. Hela området är under tak, så ett perfekt alternativ en regnig dag som denna. Utanför hitta vi 911 Memorial Plaza och Memorial Museum. Man kan också passa på att visa respekt för New Yorks poliskår vid New York City Police Memorial.

Manhattan med en tonårstjej

Manhattan med en tonårstjej

Manhattan med en tonårstjej

Dag 6 – Hemfärd (14519 steg)

Sista dagen har vi The High Line på schemat men först lite sistaminutenshopping och ett besök i en hundaffär. High Line är en skön oas i Chelsea men tyvärr pågår en hel del byggarbeten utmed vandringen. Överlag så byggs det mycket på Manhattan, man river gammalt och bygger nytt lite var stans.

Vi åker till flygplatsen i god tid för vår hemfärd. Resan är slut för den här gången.

Manhattan med en tonårstjej

Såhär köper vi inte valpar hemma!

Manhattan med en tonårstjej

Läs även vår guide till var man ska bo i New York här.

Läs vår topp-5-lista till New York här.

7 Comments

 1. svart kökskran

  Gud vad härligt!

 2. Oj så många steg ni gick! Applåder för det!
  Jag förstår att det inte är vanligt att frukost inte ingår på hotellen, tyvärr!
  Fina bilder både på kända och okända byggnader! Hur är det med dricksen??
  Jag har hört att 20% av notan är vanligt! Hua mig!

 3. Eva - People in the Street

  Vilka härliga dagar ni verkar ha haft. För några år sedan tog vi med oss våra tre tonåringar till New York för att de skulle få uppleva vår favoritstad. En uppskattad resa. I maj åker vi dit igen (utan kidsen), får se hur det är där då … Kanske blir enda gången på 4-8 år som vi återvänder!

  • Christofer Yourstone

   Vi hade det jättebra och som du säger så kan det dröja innan vi kommer tillbaka.

 4. Jörgen Danielsson

  Trevligt 👍🏻 Vi sitter i NY just nu vid Empire State Building och ska åka åka till Central Park imorgon 😃 Vi kom nyss från Vegas och San Diego,Tack för ett bra inlägg!

  • Gunilla Yourstone

   Låter som en härlig resa. Fasen, nu får man ju ett litet sug efter USA igen. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *