Alltid när släkten samlats och man hunnit bli lite nostalgisk. Då kommer den där flygluffen genom USA som systrarna genomförde 1990 upp.
– Sen när barnen blir äldre, då ska vi ta med dem på en riktig Floridaresa!
Förr eller senare blir det alltid upp till bevis och den här gången blev det dags år 2012.

Tiden på året, april, var extremt researchad med tanke på väder och mängden besökare i Disneys parker. Liksom vilka temaparker som skulle besökas. Här finns bra information vecka för vecka hur många besökare det brukar vara.

Resrutt enligt följande: 5 dagar i Orlando med besök på 4 temaparker, 1 övernattning i Fort Lauderdale, 1 i Key West. Två nätter i Miami med besök i Everglades där emellan. 3-dagarskryssning till Bahamas.
Vi var elva personer med på resan. Det var vi, Christofer, Gunilla och våra sammanlagt fyra barn samt alltså även Gunillas syster med man och tre barn. Barnen var 6, 9, 11, 11, 12, 13 och 14 år gamla.
Vi bokade allt själva på nätet. Kostnad: Det kommer aldrig att hända. Denna resa summerar vi inte ihop. Det blir nog bäst så…

florida

Temaparkerna vi valde

Temaparkerna vi besökte

 1. Magic Kingdom
 2. Epcot
 3. Discovery Cove
 4. Seaworld

De valdes utifrån följande kriterier:

 1. Fyra parker kändes som lagom att orka med. Också lagom för plånboken. 2 + vilodag + 2.
 2. Magic Kingdom är ett måste. Alla temaparkers moder. Det var där det började en gång i tiden. Ger också en unik nostalgisk känsla av ett svunnet Amerika, ni vet Tom Sawyers äventyr och allt det där. Såklart måste barnen fostras in i detta!
 3. Vi läste om flera häftiga rides på Epcot som vi gärna ville prova. (Test Track, Mission: SPACE, Soarin’) Och så var syrran lite nostalgisk vad gäller just Epcot…
 4. Barnen gillar verkligen djur och själva var vi sugna på att bada med delfiner. Discovery Cove kändes som ett självklart val, inte så dyrt egentligen heller om man tänker på vad som ingår i priset.
 5. I biljetten till Discovery Cove ingår även ett inträde till Sea World, så det föll sig naturligt att Sea World blev den fjärde och sista parken. Här fanns också två riktigt häftiga berg-och-dalbanor för de delar av sällskapet som gillar det. Och späckhuggarshowen ville vi inte missa.

Utvärdering av parkerna i Orlando

Magic Kingdom

Se ovan. Det är här äventyret börjar. Man ska vara ganska blasé om man inte går igång på det här konceptet. Allra bäst är kanske avslutningen på dagen med Electric Parade och fyrverkerierna. Big Thunder Mountain Railroad var tyvärr stängd under vårt besök, annars är det en av favoriterna. Pirates of the Caribbean gillade vi samt även The Haunted Mansion.

DSCF2533 - Kopia

DSCF2645Epcot

Det ”gamla” Epcot, Spaceship Earth och delar av länderna kändes faktiskt lite B…
Test Track var stängt för renovering. Mission: SPACE fanns i två olika varianter, en tuffare och en snällare. Vi tog den snällare och var nöjda.
Soarin’ vill vi slå ett slag för. I Gunillas tycke den bästa åkattraktion hon någonsin provat. Kommer nog att längta tillbaka länge…
Vi skulle nog faktiskt kunna säga att Epcot går att skippa när man åker till Orlando om vore det inte just för Soarin’.

Discovery Cove

m042112_00_1173a

En riktig höjdpunkt. Det gäller att vara här direkt när de öppnar på morgonen. Dels för att hinna med allt, parken stänger redan kl 18.00, dels för att frukost ingår i priset. Barnen var vilda av glädje här. Samtliga barn var till en början rädda att kliva ner i ”sjön” med rockor, men övervann en efter en sin rädsla och simmade sedan runt i timtal med dessa fascinerande djur. För delfinsimningen fick man en tidpunkt när man skulle infinna sig vid ”delfinsjön”. Allt var hårt uppstyrt, man fick inte simma eller bada fritt med delfinerna.  Varje grupp på ca 10 personer fick en delfin tilldelad till sig.  Först fick man stå på rad i vattnet och klappa delfinen när de simmade förbi. Sedan fick man en och en gå fram och klappa och ta på den samtidigt som man fotades av parkens fotografer. Efter detta simmande man en och en ut på djupt vatten (det fanns också en variant med grunt vatten), väntade där på delfinen som kom och hämtade upp en, man åkte så på släp, kanske 20 meter hållandes i fenorna på ett anvisat sätt. Även detta fotades. Sin fotoserie (för hela sällskapet) kunde man sedan köpa. För ett paket med en CD skiva med alla bilder (två på varje familjemedlem och ett par gruppbilder), 4 stora foton, två nyckelringar och en ram betalade man 1000 kr. Ingen rea alltså, men vi hade ju kommit överens om att inte räkna pengarna på den här resan…

Det är förstås bra att det styrs upp så att turister inte får fri access till djuren hela dagarna, det skulle förstås vara extremt stressande för dem. Mitt intryck är (och jag hoppas att det stämmer!) att Discovery Cove vårdar sina delfiner väl och att detta är en utmärkt plats om man vill få närkontakt med dessa djur.

Florida 361

Lunch ingick också, samt en fågelpark och ytterligare en bassäng/”sjö” med varmare vatten och utan fiskar.
Sammanfattningsvis var vi mycket nöjda med Discovery Cove och kan rekommendera detta till andra!

Sea World

Showerna, och då speciellt späckhuggarshowen var mycket bra, vi gillade också en mindre show med ”pets”, alltså katter, hundar mm. De större barnen uppskattade också berg-och-dal-banorna.

Florida 454

Annars kändes parken lite trång och rörig och det var svårt att hitta på något vettigt mellan showerna eftersom man skulle passa tider och förflytta sig genom parken. Det hände att man gick tvärs över parken till någon attraktion man ville åka, stod i kö ett bra tag, bara för att inse att man inte skulle hinna åka innan nästa show började och var tvungen att gå ur kön. Lite splittrat intryck av Sea World alltså.
Vi bokade bord direkt vid ankomst till parken på Sharks Underwater Grill och åt sedan middag där med bord precis intill det enorma akvariet. Kan rekommenderas.

Fler tips om parkerna

De flesta guideböcker om Florida, tex Lonely Planet och First Class innehåller utförliga beskrivningar över hur man ska lägga upp sitt besök i respektive park.
Ett första tips är att ta reda på vilka dagar Disneys parker har Magic Hours, dvs extra öppet för boende i deras egna resorter. Och sen undvika just dessa dagar om man INTE bor på dessa resorter.

Florida 256

Vi räknade ut att det fanns minst 15 temaparker i Orlando och fler verkar hela tiden poppa upp. Ingen orkar, eller har råd att besöka dem alla. Och vilka som är bäst är nog väldigt personligt. Det bästa rådet blir alltså att läsa på riktigt ordentligt och sedan välja efter eget huvud och egna intressen.
Fyra parker kändes som alldeles lagom för oss vuxna. Alla, både vuxna och barn lyckades hålla humöret uppe alla dagarna. Bra att sluta medan man fortfarande är på topp…

Resan dag för dag

2012-04-17: Vår resa börjar. Mot Orlando!

Vi flyger med SAS via New York. Vi har bara 1,5 timme i New York för tull och planbyte och det visar sig vara alldeles för kort tid. Trots att kön till passkontrollen är betydligt kortare än sist vi åkte, missar vi anslutningen till Orlando. Som tur är går ytterligare ett plan samma kväll, men vi får sitta länge på flygplatsen och vänta. Vi landar först 22.00 lokal tid. Då är klockan i Sverige alltså 04.00 på morgonen och barnen är helt slut.
Så vårt råd blir; åk hellre via någon Europeisk stad än via en amerikansk stad, då går du genom tullen på slutdestinationen. Och lita inte på SAS…
Gunillas son behöver också specialkost, vilket vi ringt om fyra gånger. Trots detta visste kabinpersonalen inget och ingen mat fanns. Tråkig start på resan.
Vi bor i lägenhet på BlueTree Resort. Billigt, trevliga lägenheter, pool i området. Inget extra men helt ok för oss. Vi har hyrbil hela vistelsen och kör själva till parkerna.

2012-04-18: Magic Kingdom

Vi orkar inte stiga upp och vara på plats redan när parken öppnar, som vi egentligen hade planerat, men det går bra ändå, besökarantalet är måttligt. Temperaturen för dagen är 29 grader, men växlande molnighet gör att man står ut bra i värmen. Som förstagångsbesökare kan man få en ”Disney first timer” knapp i kassan, att sätta på tröjan. Det är en rolig grej som gör att många hejar på en och hälsar en välkommen till Disney under dagen.

DSCF2532

Disneys souvenirshoppar är oemotståndliga tycker vi. Det blir Musse Pigg dockor, diadem med mimmiöron i glitter och t-shirts.
Det är mycket att hinna med i parken. förutom alla åkattraktioner, varav favoriterna nämnts ovan, är t.ex. Tom Saywers ön värt ett besök. Och klätterträdet i Adventure land.

Till kvällen visar det sig omöjligt att sitta till bords och äta om man inte reserverat innan. Vi ställer oss i en lååång kö längs Mainstreet, får till slut köpa varmkorv, som vi sitter på trottoaren och äter. Nu är barnen duktigt jetlaggade och trötta, men vi håller ut till Electric Parade, en given höjdpunkt.

DSCF2620

2012-04-19: Epcot

Idag är vi pigga och glada och står på plats när parken öppnar. Fort iväg till Test Track. Men den är dessvärre stängd för renovering. Detta är nackdelen med att besöka Disney under lågsäsongsveckorna. Det är då de passar på att laga och fixa…
Mission: SPACE är däremot öppet och helt utan kö. Det är bara att gå in och så köra till Mars!
Sen eftermiddag börjar det regna. Då ger vi upp och åker hem för kvällen.

DSCF2629

2012-04-20: Vilodag

Denna dag blir en välbehövlig vilodag när vi tar det lugnt vid poolen på vårt lägenhetshotell.

DSCF2665

2012-04-21: Discovery Cove

Redan på parkeringen känner man att något är annorlunda. Borta är de enorma parkeringsplatserna där man (eller i alla fall ens hyrbil) är räddningslöst förlorad om man inte lyckas komma ihåg kombinationen ”Simba 7B” tills det är dags att åka hem. En liten parkering med lyxig känsla. Planteringar och blommor och bara 50 meter till entrén. Vi checkas in, får en tid då vi ska få träffa delfinerna, ett id-kort med foto, som ska gälla som biljett både idag och på Seaworld, snorkel, cyklop, handduk och solkräm. (fiskarna tål inte vanlig solkräm, så man måste använda deras egen, fiskvänliga variant).
Sedan serveras en bufféfrukost innan det är dags att prova ut varsin våtdräkt. Visst är vi snygga?

Florida 285
Vi börjar med snorkling i poolen med rockor och andra fiskar. Sedan är det delfindags, och så lunch. Mot slutet av dagen flyttar vi över till ”badpoolen”. Där finns inga fiskar. Där är vattnet i stället härligt varm och det finns en slinga med stark ström, där man kan flyta med strömmen. Fågelparken hinner vi inte ens med innan klocka är 18.00 och det är stängningsdags. Vilken härlig dag!

2012-04-22: Seaworld

Florida 446

Sista parkdagen. Id-brickorna från igår gäller som inträde. Vi försöker se så många shower som möjligt, hinner med fyra stycken; späckhuggarna, delfiner, Clyde and Seamore (en komisk show med ett sjölejon och en utter) samt en smådjursshow.
Clyde and Seamore var svår att förstå för barnen som inte kunde engelska så bra. Annars var alla nöjda med showerna. De större barnen åkte berg-och-dal-banorna tills de är nöjda.
Vi hittar en simulator av en helikopterfärd till nordpolen, och har stora förhoppningar på den, men den får oss mest bara att må illa. Dagen avslutas vid åtta-tiden.

2012-04-23: Till Fort Lauderdale

Nu är vi klara med parkerna och det dags för resans nästa del. Vårt mål är Key West, men vi ”biter av” resan för att inte köra slut på barnen alldeles. Övernattar på ett hotell i Fort Lauderdale vars enda fördel är att det ligger vid havet.
Lite bad hinner vi med och en italiensk restaurang på kvällen. Fort Lauderdale känns ocharmigt och överexploaterat.

2012-04-24: Key West

Vi börjar dagen med en riktig amerikansk frukost på kedjan Denny’s. Panncakes, bacon, scrambled eggs. Underbart! Idag ska vi köra ner till Key West. Vägen ner tar längre tid än man kan tro. Det är låga hastigheter som gäller. Vi har hört att vägen ner är så vacker och blir lite besvikna på den. Men själva Key West, när vi väl kommer fram, blir ett riktigt favoritställe! Vi har, efter rekommendation av en av Gunillas kollegor, bokat rum på Avalon Bed & Breakfast, på Duval street, nära Southern most point.
Och vi verkligen älskar stället från första sekund. En genuin ”hemma hos”-stämning med rejäl söder-touch!

Läs mer om Avalon B&B här.

Florida_165

På ”krypavstånd” ligger, förutom Southern most point (en cementsugga med evig fotokö), även Southern most beach och Southern most café. Detta blir vårt tillhåll i Key West, stranden och restaurangen som serverar om inte världens, så åtminstone USA´s bästa hamburgare. Tänk sötpotatis pommes frites, tänk mangosalsa, tänk blue cheese dressing… Dessutom surrealistiskt billigt med tanke på smaksensationerna. http://www.southernmostbeachcafe.com/

Florida 179

DSCF2815 DSCF2847

Vi stannar på Southern most beach hela eftermiddagen och har det bra i solen.

DSCF2864

På kvällen beger vi oss bort till Mallory square där eldslukare och akrobater underhåller i solnedgången. Key West är ett av de där ställena vi alltid kommer att återvända till i våra tankar!

DSCF2833 DSCF2816

 2012-04-25: Norrut igen till Miami

Ska vi verkligen lämna Key West redan, vi som just kommit? Jo, det verkar inte bättre. Vi sörjer över ytterligare en hamburgare på Southerns most café och dröjer oss kvar på stranden nedanför ändå till 3-tiden på eftermiddagen.
Bilresa upp till ett ganska ocharmigt motell i utkanten av Miami vars fördel består i att det ligger på vägen ut till Everglades.

2012-04-26: Everglades

Idag är det heldagsutflykt till Everglades.
Helst hade vi förstås velat glida fram i träskmarkerna sakta och tyst i kanoter. Men nej, vi tänker inte ens tanken. I stället kommer syner föreställandes syskon som blir osams och börjar slåss med paddlarna, kanoter som välter och barn som ramlar i vattnet, alligatorer som… nej det räcker så, vi bokar en guidad tur med airboat. Bäst så.

Florida 909

Vi har förbokat turen med Tiger Tail airboat tours.
Väl på plats finns det airboat tours överallt, men vi har ingen koll på om alla var snarlika eller om det skiljer sig på upplägget. Vi är dock mycket nöjda med vår tur. En riktig höjdare!

DSCF2902

Vi åker även till Shark Valley Visitors Center där vi går en promenad och tittar på alligatorer och andra djur i området.

DSCF2906

DSCF2921

DSCF2930

2012-04-27: Dags för kryssning

Idag har det blivit dags att mönstra vårt kryssningsfartyg.
Vi har bokat en 3-dagars kryssning till Bahamas för att prova på kryssningslivet lite ”light” och se vad vi tycker om det.
Vi boardar vid lunchtid. Organisationen runt bagage och boaring är mycket välorganiserat. Vi börjar med lunch, men har inte koll på skeppets restauranger ännu och hamnar därför på en buffé/brickserveringsrestaurang högst upp i skeppet. Det är långa köer och hysterisk stämning vad gäller både att ta mat och få tag på bord. Sällskapet får dela upp sig på flera mindre bord och att ta om är inte att tänka på… Hoppas att inte alla måltider kommer att bli så här…
Sedan går vi ut på däck. Det är redan fullt ös runt poolen med musik, dans och party.
Dags för avgång. Fartyget glider ut genom Miamis hamn förbi den berömda Miami Beach.

DSCF2960

Vad kan det väl gärna finnas att stressa upp sig för här i livet?

2012-04-28: Regn!

Men vad nu, det här var ju inte alls meningen. Vi vaknar till regn och rusk! Det enda vi inte hade räknat med. Det blir mycket ta det lugnt och läsa. Barnen badar förstås ändå i poolen och Gunilla går på yoga.
Nu har vi lärt oss restaurangerna och väljer de med bordsservering längre ner i skeppet.

Florida 198 - Kopia

2012-04-29: Nassau

Idag lägger vi till i Nassau, Bahamas huvudstad. Tyvärr håller regnet i sig, men vi framhärdar med lite sightseeing ändå.

DSCF3038

Med reservation för att upplevelsen kanske blivit en annan om vädret varit på vår sida, känner vi nog ändå att det här med kryssning inte är vår grej riktigt.
Långa och struliga transporter inom fartyget med en evig väntan på hissar stup i ett. För trångt och mycket folk för vår smak. Och en plastig känsla ”all over the place” liksom…
Det får bli när vi är gamla och inte orkar en vanlig resa!

Florida 937

2012-04-30: Hemresa

Vi lämnar vårt kryssningsfartyg och beger oss till flygplatsen för vidare färd hemåt.

Höjdpunkter på resan

 1. Key West, absolut, med våra favoriter Avalon B&B och Southern Most Café
 2. Discovery Cove (för att jag aldrig sett min son så glad…)
 3. Everglades
 4. Soarin’ på Epcot
 5. Feeling the magic at Magic Kingdom…

Vad hade vi gjort annorlunda om vi gjort om resan?

Det enda som vi inte var nöjda med var väl egentligen vädret på kryssningen och det är ju svårt att göra något åt…
Vi supergillade ju inte kryssningskonceptet, men var ändå sugna på att prova innan, så nu är det gjort.
Kanske skulle man ha stannat någon natt till i Key West också?
Jo, och så skulle vi ha bokat resan via en europeisk stad i stället och inte med SAS.

 

6 Comments

 1. Roligt att läsa om er Florida resa, vi åker på våran första resa dit i mars. 🙂

 2. gunilla yourstone

  Hej
  Vad kul, ni kommer att få det jättebra. En perfekt familjesemester.
  mvh Gunilla

 3. Louise

  Vad roligt att jag hittat din sida.
  Vi är igång med att planerna vår resa över jul/nyår 2016.
  Det enda som vi har bokat än så länge är flyget. Vi flyger via Frankfurt dit och Wien hem. Kände precis som er att en mellanlandning i USA inte kändes så lockande.
  Har några små funderingar på parkerna.
  Hur länge stannade ni på magic kingdom på kvällen för att se paraden? Visst är väl fyrverkerierna kring kl 24?
  Jag har läst mig till att man skulle kunna gå in på sea world innan man besöker Discovery cove, har du nån aning hur det funkar om man skulle ha id kortet?
  Ibland känns det så förvirrad med alla alternativ 🙂
  /Louise

  • gunilla yourstone

   Hej, vad kul med en Florida-resa!
   Tror att fyrverkerierna är lite olika tider beroende på årstid…
   Här finns ett schema över varje dag:
   https://disneyworld.disney.go.com/calendars/magic-kingdom/#timeofday=allday

   Jag läste också att man ska kunna ta Sea World före Discovery Cove. Antar att man visar upp sina biljetter då i kassan till Sea World?
   Kanske bäst att maila innan och fråga så att man vet att det funkar.
   Tar man Sea World efter, så återanvänder man sin personliga bricka som man får på Discovery Cove och har den runt halsen.
   mvh Gunilla

 4. ann beutler

  Rolig läsning! Tack för det! Vi gjorde en 14 dagars rundresa 2007, maken och jag. Höjdpunkter var Mallory Sq, K West, Everglades Shark Valley entren, där hyrde vi cyklar och cyklade rundslingan på 2 mil..vi såg en turistbuss en gång och inga andra cyklister..dock många alligatorer över vägen..Lite otäck var det allt. Sea World i Orlando fann vi helt magiskt. Vi hade nog tur, det var lagom med folk! På västsidan Homosassa..där tog vi båttur för att spana efter sjökor, helt underbart..Där Chrystal River rinner..(återvände dit 2017) West Palm Beach där vi bli besökt Henry Flagert hussom numera är ett museum..Oj jag glömde ju öarna Anna Maria Island och Sansibel islands..Å vad det känns längesedan..vi hyrde en Chrysler..

  • Gunilla Yourstone

   USA är ett härligt land att turista i. Så mycket att se och göra. Key West och Everglades var höjdpunkter för oss också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *