Att leta hotell i New York är inte lätt. Priserna på t.ex. booking.com får en först flämta till, sen i lätt desperation söka med blicken över sidan, hur många nätter sökte jag egentligen på, blev den en vecka av misstag, för att resignerat inse att, nej jag sökte, precis som jag tänkte på bara en enda natt. Ungefär där dras något åt i halsen, ögonen börjas tåras och eftertanken smyger sig på. Oj är det så här dyrt, jag som redan bokar flygbiljetten, vad f-n gör jag nu?
Ett anständigt hotellrum i New York kan utan problem och närmare eftertanke kosta 4000kr/natt. Åtminstone den varmare och trevligare delen av året. Och det har ju verkligen ingen normalt funtad norrlänning råd med. Så hur gör man, när man sitter där med två billiga flygbiljetter naivt och impulsivt fyndade på SAS “now-or-never-torsdag”?

Vi börjar med en summering och tillbakablick. Vi har tillsammans varit i New York 4 gånger och bott på dessa hotel/hostels:

Vanderbilt YMCA

Med gråten i halsen varje kväll somnade jag här 5 nätter 1990. Då: knarkarkvarts-stämning, slitet, smutsigt och deprimerande med en stank av fattigdom. Nu ser det nyrenoverat och fräscht ut på bilderna. Och läget är ju, då som nu, sjuuukt svårslaget.
East 47:th street. Priset likaså. Från 875 kr för ett dubbelrum. Låt vara att det fortfarande är delat badrum.
Om jag vore ung och reste på budget skulle jag inte tveka att slå till på detta boende igen.

Var ska man bo i New York

Times Square

1994 var det dags för USA igen. Tiderna var sånna. ESTA, nine-eleven och rigorösa säkerhetspådrag var inte uppfunna ännu. Flygbiljetterna var löjligt billiga, vad fanns det egentligen för ursäkter att låta bli?
Vi flög in med Pakistan Airlines, hade inget hotell förbokat och bodde för en billig peng 4 studenter i ett dubbelrum vid Times Square. En sorglös tid.

Vettiga hotell vid Times Square hittar du här.

Var ska man bo i New York

Roosevelt Hotel

2008 åker vi två tillsammans till New York för första gången, det är bjudresa och fint värre. Nu är vi uppe i 4000-kronors-klassen och lite stil infinner sig för en gångs skull. Så här skulle man ju egentligen alltid resa. Dvs om ens föräldrar satsat rätt i aktiedjungeln redan på 70-talet.
Lägesmässigt ligger Roosevelt bara 400 meter från Vanderbilt YMCA. East 45:th Street vid hörnet  Madison Aveny.

Var ska man bo i New York

City Rooms NYC – Chelsea

Nu, hösten 2016, åker Christofer till New York med sin dotter Hannah. De bokar detta enklare hotell med delat badrum. Det ligger på 8:the Avenu vid 29:onde gatan.

Var ska man bo i New York

Så var ska man bo i New York?

De flesta förstagångsbesökare hamnar vid Times Square.
Mer rutinerade New York besökare verkar dock överens om att Times Square är väl rörigt och att några gator längre söderut, typ Penn Station är trevligare och mer prisvärt.
Hotel Pennsylvania nämns ofta som ett prisvärt alternativ.

Själv kan jag inte låta bli att slå ett slag även för Midtown East, där jag själv alltså bott två gånger.

Utanför Manhattan känns långt bort och norr om Central Parks södra ände likaså.

En viktig parameter vid val av hotell är kommunikationerna. Det är förstås en fördel att bo på ett hotell som ligger nära åtminstone en tunnelbanestation, gärna en knytpunkt.

Vintertid är betydligt billigare är vår och sommar. Augusti är allra dyrast.

Vad man än väljer, tycker vi att man ska boka avbokningsbart, i en storstad som New York kan priserna falla drastiskt nära inpå avfärd, om man har tur.
Så boka prisvärt och praktiskt i god tid och bevaka sedan prisutvecklingen noga inför avfärd, för att se om det går att sista-minuten-fynda något glassigt alternativ.

Ett alternativ som verkar prisvärt, som vi fått rekommenderat på nätet, men inte provat själva (ännu) är Seafarers International House. Priset, 1300kr/natt för ett dubbelrum med privat badrum känns som en dröm.
Nästa gång det bär av till New York, blir det kanske till att boka flygbiljetterna efter när det finns lediga rum här istället för att bejaka den impulsiva sidan av sig själv!

Läs även vår guide till hur dyrt det är i New York här.

Var ska man bo i New York

 Glöm inte att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Etiketter

6 kommentarer

      Lämna en kommentar

      E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *