För oss var det inte helt självklart var det är bäst att bo i Hong Kong innan vi åkte. De centrala delarna av stan utgörs av dels Central på Hong Kong-ön i söder och dels Kowloon (tänk på amerikanska kossor och spanska månar, så kommer du ganska nära i uttal…) på fastlandet i norr. Däremellan kan man dels åka tunnelbana och dels de klassiska Hong Kong ikonerna Star ferries.

De saker vi ville se och göra under våra 5 dagar i Hong Kong var ganska jämt fördelade över norra och södra Hong Kong.

På norra fastlandssidan har vi Hong Kongs högsta skyskrapa på 118 våningar med utsiktsdäcket Sky100 och Ritz Carltons skybar Ozone, samt även utsiktsdäcket för Hong Kongs ljusshow A Symphony of Light som visas varje kväll. Här finns även intressanta marknader och den vackra och harmoniska Nan Lian Garden.

bo i Hong Kong nan liang garden

På Hong Kong-ön i söder finns också spännande marknader, Hong Kongs berömda utsiktspunkt Victoria Peak, vår guidade mat-tur, samt Hong Kongs otroligt söta spårvagnar, Ding Ding Trams. Här finns dessutom restaurang- och bardistriktet SoHo, trevligt att besöka kvällstid.

bo i Hong Kong tram

Färjor till Macau utgår både från Hong Kong-ön, lite väst om Central, samt från Kowloon.

Vi läser oss till på forum att ett allmänt råd verkar vara att om man bara stannar någon dag, ska man bo i Kowloon, men om man stannar längre är Hong Kong-ön bättre eftersom det är ett lugnare tempo där.

Vi valde efter lite funderande att bo på Hotel LBP på Hong Kong-ön lite grann väster om Central. I en dyr stad som Hong Kong där det inte är självklart att hitta ett hotellrum under 2000 kr natten, är LBP ett mycket prisvärd alternativ, där dessutom frukost ingår. Praktiskt för att komma i ordning snabbt på mornarna, men inget måste, Hong Kong är fullt av frukostalternativ på stan.

hotel-lbp bo i Hong Kong

Vi är extremt nöjda med vårt val att bo på Hong Kong-ön. Vårt intryck är att denna sida är både lugnare och mer genuin än Kowloon. Vi känner oss direkt hemma, lite som locals. Ni vet den där känslan när man nästan vill börja heja på affärsidkare och folk på gatan. Ett Södermalm i Hong Kong helt enkelt!

Dock fick vi promenera en bit till och från vårt hotell varje dag, det ligger några minuter (5-10) off från idealt läge.

På Kowloon sidan var det rörigare och när man rörde sig på stan blev man hela tiden påhoppad av skumma typer som ville sälja saker, växla pengar etc.

Logistiskt och strategiskt allra mest rätt bor man förmodligen på Four Season Hotel. Därifrån åker man rakt ner i tunnelbanan, promenerar på gångvägar, en våning upp ovanför biltrafiken, till samtliga färjeterminaler och har även raka spåret till Central Elevators upp till SoHo.

För oss som reser med en aningen mindre solid budget än så (Four Season kostar från 6000 kr/natt), är det  till att leta hotell i en annan prisklass. Vi rekommenderar området mellan Cental och vårt hotell LBP. Gärna nära Central Mid-Level Elevators. Då hamnar man väldigt rätt lägesmässigt känner vi.

bo i Hong Kong
Någonstans i det inringade området bor man bäst tycker vi. Vårt hotell LBP är understyket med rött.

När vi tittar på kartan och booking.com så här efteråt, tänker vi att tex. detta hotell skulle kunna vara perfekt: Butterfly on Wellington Boutique Hotel.

Vi har ju dock inte bott där alltså.

Läs alla våra inlägg om Hong Kong här.

bo i Hong Kong victoria harbour

Glöm inte att följa 4000mil.se på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

 

 

4 Comments

 1. Vi reste med små barn – 10 månader och 3 år – så för oss passade det otroligt bra att bo i Discovery bay lite utanför. Det gick båt direkt in till city – smidigt med barn och vagn, och sedan hade vi hela staden tillgänglig. ”Hemma” i DB kände vi oss verkligen som locals (många expats där) och det var så skönt att gå utanför dörren till en bilfri värld. Det fanns inga vanliga bilar där. Gott om lekplatser och en strandpromenad med en massa härliga, sköna restauranger där det var helt lugnt att ha med barnen.

  Skulle inte bo där utan barn, men ett tips för den som vill ha lite lugnare omgivning!

  • gunilla yourstone

   Vilket bra tips! Ja, vi utgick ju ifrån att man ville bo centralt när vi skrev inlägget, men det är ju inte alltid man vill det, av olika anledningar.

 2. Riktigt sugen på att åka tillbaka. Här inte varit där sedan 80-talet(!) som backpacker. Då bodde vi på Kowloon-sidan i världens minsta hotellrum, max 2*2,5 meter men det funkade ju det också?

  • gunilla yourstone

   Vänta bara tills vi har skrivit färdigt om Hong Kong, höll jag på att säga. 🙂
   Vi verkligen älskade Hong Kong, så det kommer att bli hyllningar.
   Ja ett rum på 2*2,5m duger ju också till att sova i. Vi hade tur och blev uppgraderade till en svit, så vi hade ganska gott om plats.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *