Idag lägger i alla fall vi oceaner av tid på att surfa runt på olika bokningssajter och kolla hotell världen över. Kartor kollas, recensioner, bilder, rumstyper.
Hysteriskt roligt och det är väl bara att erkänna att det har hänt att man lagt några timmar ibland på att surfa fram det optimala hotellet i Ubud, Bali utan att någonsin ha varit där, ha en bokad biljett dit, eller ens några konkreta planer på att någonsin komma dit. Hotellet, ja det lägger man i någon spara-lista för framtiden.

Fördelar nu: det blir oftast ganska bra.
Nackdelar nu: Det blir allt som oftast dyrare. För det är ju så frestande att lägga på 200 kr för att få det där hotellet med takterrass (som man sen inte hinner gå upp på!). Och sen ytterligare 100 för superiorrum osv.

På bloggen comeflywithme.se hittade vi nyligen ett gäng hotellfrågor som vi gick i gång på. Här kommer därför våra svar på samma frågor!

lebua att välja hotell
Hotellets egen bild

Vad är det viktigaste när ni väljer hotell?

Vi säger som mäklarna, läget, läget och läget! Vi vill att vårt hotell ska ligga nära de sevärdheter vi tänker besöka så att logistiken flyter på lätt och smidigt på plats.

Sedan måste det förstås också ha bra recensioner på Tripadvisor och bokningssajterna. Har man någon gång bott på ett hotell som scorar 3,5 på Trippan så förstår man varför…

Läget, läget och läget!
Läget, läget och läget!

Vad är det första ni gör på ett hotellrum?

Pinsamt men sant, om vi gillar hotellet och rummet och det känns lite extra så där, så är det numera en kort fotosejour som gäller, innan man hunnit “förstöra” och lägga ut massa grejer. Utifall man vill lägga ut bilder på bloggen sen…

Kanske gå ut på balkongen om det finns en sån (och en utsikt).

Annars har vi ofta fullt schema, så det är bara att öppna väskan och byta kläder (om det behövs) och sen ut igen!

Hur ser det ut när ni ska boka hotell, hur går ni till väga?

Ok, vi tar ett exempel. Just nu tittar vi på en weekend till Krakow nästa vår.
dröm-surfar vi lite först på hotellbokningssajterna. Finns det något drömhotell i Krakow som vi liksom bara måste bo på?
Om inte, ja då går vi sedan igenom Krakows sevärdheter och funderar på vad kommer vi att vilja göra. Jo vi vill besöka gamla stan, slottet och judiska kvarteren.
Hur kommer vi att komma till stan? Jo man åker tåg till järnvägsstationen, var ligger den? Och sen ska vi ju göra flera utfärder med buss också från busstationen.
Kollar upp dessa platser på kartan, lär oss “orientera” grovt i stan. Vart blir det då smartast att bo? Optimalt är mellan gamla stan och judiska kvarteren, åt busstationshållet.
Bra, då är det dags att ta fram booking.com och kolla om det finns något bra boende ungefär där. Av dessa hotell jämför vi recensioner och priser och så slår vi till på ett vettigt alternativ.
Sedan vi bokat ändrar vi oss oftast inte. Även om det visst kan hända vid enstaka tillfällen.

Men sen händer det ju att vi hör talas om ett hotell först och sedan anpassar resan efter det hotellet. Som t.ex. Marina Bay Sands i Singapore.

DSCF7787edited

Vad är värt att lägga extra pengar på?

Vi försöker, försöker verkligen att hålla nere hotellkostnaderna, eftersom vi vet att vi måste för att kunna genomföra alla de resor vi vill göra.

Men samtidigt älskar vi också att lyxa till det lite och har ärligt talat blivit lite bortskämda med åren efter att ha bott på väldigt många fina hotell.

Om vi hittar ett hotell som vi verkligen inser att detta är något extra och om det är på en ort där vi kommer att ha tid att “ägna oss” åt hotellet, då kan vi tycka att det är värt det. Oftast består då detta “något extra” av en fantastisk utsikt.

Vilket är det bästa hotell ni bott på i Sverige?

Här fick vi fundera lite. Vi bor ju inte så ofta på hotell i Sverige. I jobbet blir det mest kedjorna. Och hotellen på Arlanda är ju funkis på alla vis, men kanske inget att skriva hem om…

Vänta nu vet vi!
Yasuragi, det japanska onsen-hotellet i Nacka! Helt underbart ställe, som inte blir sämre av att vi älskar allt japanskt.
Här tillbringade vi en vansinnigt romantisk påsk för ett antal år sedan när vi var “nyträffade”.

foto: Yasuragi
foto: Yasuragi

Och i Världen?

Fish River Lodge i Namibia. Det är nästan något religiöst över det. Vi tycker synd om alla människor som inte någon gång i livet får uppleva denna plats.

foto: Fish River Lodge
foto: Fish River Lodge

 

Vad ger ett hotell extra pluspoäng?

Ett personligt tilltal, en trivsam inredning och kanske framför allt en utsikt!

Ett riktigt bottennapp i hotellväg…

Hm alltså, det är inte så att det är svårt att välja direkt. Efter att ha rest över hela världen och bott på hotell i alla prisklasser, är det absolut sämsta hotell vi träffat på hotell Lappland i Lycksele. Sunkiga rum, otrevlig personal, dålig mat, ja och så vidare. Känns som taget ut en Orwell-roman där Lagen om offentlig upphandling gäller för allt mänskligt liv. Typ. Nä, vi vill inte ens tänka på eländet.

Hur viktig är frukosten?

Nä, den är inte så viktig för oss. Kul om den finns, kul om den är bra. Annars reder vi oss.

Tre bra saker i ett hotellrum:

Sjysst om man får plats med två öppna resväskor samtidigt, någonstans.
Superbra om det inte är lyhört och om kuddarna inte är stenhård och en meter höga.
Men annars reder vi oss.

Tre mindre bra saker:

Insekter, lukter och för tunna täcken så man ligger och småfryser hela natten.

Vilken typ av hotell fördrar ni?

Små personliga hotell där ägaren själv möter upp är alltid trivsammast. Oavsett prisnivå.

Hotel Euphrat i Karadut, Turkiet. Inget märkvärdigt hotell, men ägaren och servicen gjorde vistelsen!
Hotel Euphrat i Karadut, Turkiet. Inget märkvärdigt hotell, men ägaren och servicen gjorde vistelsen!

Klagar ni om ni inte är nöjda med rummet?

Det beror på. Innan vi “klagar” ska vi nog vara rejält missnöjda. Däremot händer det att vi slinker förbi receptionen och snällt frågar om det finns ett annat rum med utsikt i stället, eller om de skulle kunna vara så snälla att ta bort den gigantiska spindeln i taket eller ödlan i toalettstolen (vid tillfälle när det passar).

Finns det någon hotellkedja som ligger er extra varmt om hjärtat?

Nej, faktiskt inte. Känns inte som att vi bor på så många “kedje-hotell”. Ok ska vi nämna nån svensk, så kanske Elite. Där känns det alltid som kvalité.

Galle Face Hotel- Colombo, Sri Lanka
Galle Face Hotel- Colombo, Sri Lanka

Läs också om att välja rätt hotellbokningssajt här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

26 kommentarer

             Lämna en kommentar

             E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *