Idag lägger i alla fall vi oceaner av tid på att surfa runt på olika bokningssajter och kolla hotell världen över. Kartor kollas, recensioner, bilder, rumstyper.
Hysteriskt roligt och det är väl bara att erkänna att det har hänt att man lagt några timmar ibland på att surfa fram det optimala hotellet i Ubud, Bali utan att någonsin ha varit där, ha en bokad biljett dit, eller ens några konkreta planer på att någonsin komma dit. Hotellet, ja det lägger man i någon spara-lista för framtiden.

Fördelar nu: det blir oftast ganska bra.
Nackdelar nu: Det blir allt som oftast dyrare. För det är ju så frestande att lägga på 200 kr för att få det där hotellet med takterrass (som man sen inte hinner gå upp på!). Och sen ytterligare 100 för superiorrum osv.

På bloggen comeflywithme.se hittade vi nyligen ett gäng hotellfrågor som vi gick i gång på. Här kommer därför våra svar på samma frågor!

lebua att välja hotell
Hotellets egen bild

Vad är det viktigaste när ni väljer hotell?

Vi säger som mäklarna, läget, läget och läget! Vi vill att vårt hotell ska ligga nära de sevärdheter vi tänker besöka så att logistiken flyter på lätt och smidigt på plats.

Sedan måste det förstås också ha bra recensioner på Tripadvisor och bokningssajterna. Har man någon gång bott på ett hotell som scorar 3,5 på Trippan så förstår man varför…

Läget, läget och läget!
Läget, läget och läget!

Vad är det första ni gör på ett hotellrum?

Pinsamt men sant, om vi gillar hotellet och rummet och det känns lite extra så där, så är det numera en kort fotosejour som gäller, innan man hunnit ”förstöra” och lägga ut massa grejer. Utifall man vill lägga ut bilder på bloggen sen…

Kanske gå ut på balkongen om det finns en sån (och en utsikt).

Annars har vi ofta fullt schema, så det är bara att öppna väskan och byta kläder (om det behövs) och sen ut igen!

Hur ser det ut när ni ska boka hotell, hur går ni till väga?

Ok, vi tar ett exempel. Just nu tittar vi på en weekend till Krakow nästa vår.
dröm-surfar vi lite först på hotellbokningssajterna. Finns det något drömhotell i Krakow som vi liksom bara måste bo på?
Om inte, ja då går vi sedan igenom Krakows sevärdheter och funderar på vad kommer vi att vilja göra. Jo vi vill besöka gamla stan, slottet och judiska kvarteren.
Hur kommer vi att komma till stan? Jo man åker tåg till järnvägsstationen, var ligger den? Och sen ska vi ju göra flera utfärder med buss också från busstationen.
Kollar upp dessa platser på kartan, lär oss ”orientera” grovt i stan. Vart blir det då smartast att bo? Optimalt är mellan gamla stan och judiska kvarteren, åt busstationshållet.
Bra, då är det dags att ta fram booking.com och kolla om det finns något bra boende ungefär där. Av dessa hotell jämför vi recensioner och priser och så slår vi till på ett vettigt alternativ.
Sedan vi bokat ändrar vi oss oftast inte. Även om det visst kan hända vid enstaka tillfällen.

Men sen händer det ju att vi hör talas om ett hotell först och sedan anpassar resan efter det hotellet. Som t.ex. Marina Bay Sands i Singapore.

DSCF7787edited

Vad är värt att lägga extra pengar på?

Vi försöker, försöker verkligen att hålla nere hotellkostnaderna, eftersom vi vet att vi måste för att kunna genomföra alla de resor vi vill göra.

Men samtidigt älskar vi också att lyxa till det lite och har ärligt talat blivit lite bortskämda med åren efter att ha bott på väldigt många fina hotell.

Om vi hittar ett hotell som vi verkligen inser att detta är något extra och om det är på en ort där vi kommer att ha tid att ”ägna oss” åt hotellet, då kan vi tycka att det är värt det. Oftast består då detta ”något extra” av en fantastisk utsikt.

Vilket är det bästa hotell ni bott på i Sverige?

Här fick vi fundera lite. Vi bor ju inte så ofta på hotell i Sverige. I jobbet blir det mest kedjorna. Och hotellen på Arlanda är ju funkis på alla vis, men kanske inget att skriva hem om…

Vänta nu vet vi!
Yasuragi, det japanska onsen-hotellet i Nacka! Helt underbart ställe, som inte blir sämre av att vi älskar allt japanskt.
Här tillbringade vi en vansinnigt romantisk påsk för ett antal år sedan när vi var ”nyträffade”.

foto: Yasuragi
foto: Yasuragi

Och i Världen?

Fish River Lodge i Namibia. Det är nästan något religiöst över det. Vi tycker synd om alla människor som inte någon gång i livet får uppleva denna plats.

foto: Fish River Lodge
foto: Fish River Lodge

 

Vad ger ett hotell extra pluspoäng?

Ett personligt tilltal, en trivsam inredning och kanske framför allt en utsikt!

Ett riktigt bottennapp i hotellväg…

Hm alltså, det är inte så att det är svårt att välja direkt. Efter att ha rest över hela världen och bott på hotell i alla prisklasser, är det absolut sämsta hotell vi träffat på hotell Lappland i Lycksele. Sunkiga rum, otrevlig personal, dålig mat, ja och så vidare. Känns som taget ut en Orwell-roman där Lagen om offentlig upphandling gäller för allt mänskligt liv. Typ. Nä, vi vill inte ens tänka på eländet.

Hur viktig är frukosten?

Nä, den är inte så viktig för oss. Kul om den finns, kul om den är bra. Annars reder vi oss.

Tre bra saker i ett hotellrum:

Sjysst om man får plats med två öppna resväskor samtidigt, någonstans.
Superbra om det inte är lyhört och om kuddarna inte är stenhård och en meter höga.
Men annars reder vi oss.

Tre mindre bra saker:

Insekter, lukter och för tunna täcken så man ligger och småfryser hela natten.

Vilken typ av hotell fördrar ni?

Små personliga hotell där ägaren själv möter upp är alltid trivsammast. Oavsett prisnivå.

Hotel Euphrat i Karadut, Turkiet. Inget märkvärdigt hotell, men ägaren och servicen gjorde vistelsen!
Hotel Euphrat i Karadut, Turkiet. Inget märkvärdigt hotell, men ägaren och servicen gjorde vistelsen!

Klagar ni om ni inte är nöjda med rummet?

Det beror på. Innan vi ”klagar” ska vi nog vara rejält missnöjda. Däremot händer det att vi slinker förbi receptionen och snällt frågar om det finns ett annat rum med utsikt i stället, eller om de skulle kunna vara så snälla att ta bort den gigantiska spindeln i taket eller ödlan i toalettstolen (vid tillfälle när det passar).

Finns det någon hotellkedja som ligger er extra varmt om hjärtat?

Nej, faktiskt inte. Känns inte som att vi bor på så många ”kedje-hotell”. Ok ska vi nämna nån svensk, så kanske Elite. Där känns det alltid som kvalité.

Galle Face Hotel- Colombo, Sri Lanka
Galle Face Hotel- Colombo, Sri Lanka

Läs också om att välja rätt hotellbokningssajt här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook.

 

26 Comments

 1. Roligt att läsa dina svar! Kanske jag också orkar/hinner ta tag i denna lista småningom 🙂 Fast vet inte om jag har några särskilt häftiga hotellhistorier över huvud taget, egentligen.

  • gunilla yourstone

   Fast det vet jag inte om vi har heller, några häftiga hotellhistorier alltså. Men åsikter om hotell har man ju… 🙂

 2. Intressant! Jag skulle gärna hänga på denna utmaning, men vet inte om jag hinner. Vi har nyss kommit hem från Tjeckien, och imorgon åker vi till Polen 😉 Jag gillar också små personliga hotell, och jag uppskattar en god frukost (vaknar vrålhungrig ;)). Sedan tycker jag läget är viktigt!

  • gunilla yourstone

   Ta den senare i höst, någon dag när inspirationen tryter. 🙂
   Ja visst är det trevligt med små personliga hotell? Har alltid undrat vilka som föredrar de där stora opersonliga…

 3. Åhh, så roligt att läsa svaren på dessa frågor och se allas olika åsikter och prioriteringar 🙂

  Tänker också – fan vad skönt det måste ha varit förr, en tid som jag inte alls fått uppleva (föräldrarna bokade förmodligen våra Mallorca-resor via någon resebyrå/katalog).

  Jag tycker förresten det känns så bortkastat när man för en gångs skull bor på ett fint hotell – och sedan inte är där någonting (för det är man ju sällan när man reser). Jag kan nästan få ångest för att jag vill ta tillvara på allt amazing som hotellet erbjuder 😉

  • gunilla yourstone

   Ja men förväntningarna var inte alls så uppskruvade på den tiden heller. Och man visst mindre om vad man missade…
   Att hinna ”utnyttja” hotellet: Vi har många gånger betalat extra för pool tex och sen inte hunnit bada i den.
   Och ett fantastiskt hotell är ju roligt i 10 minuter ungefär, sen vill man ändå ut och upptäcka resten världen!

 4. Kul läsning! Kan i princip ”copy and paste” så kan jag lägga upp på min egen blogg?.
  Håller verkligen med om att personligt är viktigt för rejält plus.

  • gunilla yourstone

   Kul att vi tycker lika! Häng gärna på hotellutmaningen, jag tyckte att det var intressanta frågeställningar att fundera på.

 5. Anna-Lena

  Kul inlägg och så träffande, gillar att hotellsurfa och hitta det ”perfekta”. Internet har gjort resandet till ett enda stort kakfat, fullt med godheter, det är så många som man skulle vilja smaka på men man kan inte äta alla.
  Det som irriterar mej, om MEJ SJÄLV, är att när jag kommer till ett resmål så ser jag alltid det där ”perfekta hotellet med det perfekta läget” som jag borde ha valt.
  För det är precis som du säger, läget, läget, läget. Den stora skräcken är vägglöss och bedbugs. Det har vi aldrig råkat ut för och jag hoppas att turen håller i sig. 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja det är ju surt, när man på plats ser var man hade velat bo. Fast jag brukar inte döma mig själv för hårt utan tänka, där kan jag bo nästa gång. 🙂
   Jag brukar frysa kläderna när jag kommer hem, just av rädsla för bedbugs. Har en reservfrys i källaren som jag drar igång när jag kommer hem, om det inte är minusgrader ute.

 6. TripAdvisor är inte alltid pålitligt bara för att det är högt rankat. Det kan vara en viss typ av resenär som dominerar på ett hotell och skriver upp det fast det inte alls passar en själv.
  Hotell Lappland ja…där stängde jag ner mitt hotellsurfande för dagen när jag kom till Grabbhelg och Tjejweekend. Får tjejer inte gilla öl i Norrland???

  • gunilla yourstone

   Ja det är sant. Hotellet kan också ha bytt ägare sedan betygen sattes osv.
   Men det hotell som fått dåliga betyg på Trippan (3,5 och nedåt) är helt enkelt usla, är min erfarenhet.
   Hotell Lappland: jag är inte förvånad!!

 7. Verkligen roligt att läsa era svar! Intressant det här med hur olika man tänker kring vad som prioriteras.

  Haha, jag minns också tiden med resebyråer och tummade papperskataloger. Nu kan utbudet kännas oändligt men samtidigt ger det ju också fler möjligheter att hitta rätt.

  Marina Bay Sands är jag själv väldigt sugen på. Läcker bild!

  (Jag har också svarat på frågorna men det vet ni ju redan.) 🙂

  • gunilla yourstone

   Ja alla tänker olika. Fast samtidigt ganska lika; läge och reviews…
   Marina Bay Sands är coolt, fast också väldigt stort och opersonligt. Det blir lite Disney över det hela.

 8. Tony Johansson

  Rolig idé att skriva om hotell. Ofta får jag uppfattningen att där är man bara och sover eller förvarar sina shoppingfynd, men med en familj bestående av en boknörd och iPadjunkies så blir det en hel del hotellhäng.. så fina rum och omgivningar är ett måste. Nu med New York i sikte så blir det många timmar soffsurfning på hotellsiter. Den här bloggen har visat sig vara en guldgruva. Tack för att bloggar det är till stor glädje för oss nybörjare Med vänlig hälsning, Tony

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att du gillar det vi skriver om.
   Hotellet är absolut så mycket mer än bara en plats att sova på. Däremot kan ju ekonomin göra att man tvingas ta något lite mindre charmigt ibland. Läget däremot brukar vi sällan göra avkall på!

 9. Vilken rolig lista. Hänger kanske på :). Håller med Charlotta / Bara Brittiskt.. Jag kollar aldrig Tripadvisor. Mannen gör gärna det. Han bokade ett hotell som var högst rankat på TA och det var bland det värsta jag varit med om. Visade sig att de hade mycket backpackers :)).

  • Gunilla Yourstone

   Jag kollar alltid reviews. Antingen trippan eller bookign.com´s egna.
   Har hittills aldrig varit med om att ett hotell som fått under 7.4 någonstans varit bra.

 10. Kul läsning! Håller med om location location location..måste kunna transportera sig lätt..dumpa shopping..o vila onda knän så man orkar ett varv till..får ut mer av resan då..
  Hade jag lytt råden på Tripadvisor hade jag inte heller bokat min favorit Hotel Pennsylvania a.k.a ”landet” i New York.. chansade o ska nu bo där för 11e gången sen 2013 i slutet av april.. jag har hittat hem…lite samma gäller St Giles i London (I sommar).. o ibland är valet vandrarhem då centrala hotell är ruggigt dyra..(Toronto i juni..Chicago 16..Hamburg i dec i fjol.. )..hittills har jag alltid lyckats få min önskade underslaf :-).

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det viktigast? Att snabbt kunna ta sig tillbaka till hotellet för lite vila etc.
   Ja, har hört om Hotel Pennsylvania (förmodligen av dig?). Kanske provar det nästa gång i N.Y.

 11. Jag (vi) reser ju också rätt ofta (typ varannan månad) och kollar bara Trippan ibland och då också vilken typ av personer som poängsatt och vad de kritiserat. Vi bor sällan på något som är under 4-stjärnigt. Brukar då (oftast) slippa sunkiga hotell. Bokar twin room (delade sängar) för dessa rum brukar vara lite större. Pennsylvania i NYC har bra läge, men är bland de värsta hotell jag bott på. Samma gäller St Giles i London. Aldrig igen. I NYC kan jag föreslå Staybridge Suites på West 40th (mellan 8 & 9th Ave). Runt hörnet från flygbussarna på Port Authority. Rymliga rum och pentry. Dessutom har de en del trevliga aktiviteter på hotellet.
  En kompis har nyss kommit hem från bl.a Bangkok och där tipsade jag honom om Lebua där ni bott och tyckte det var bra. Han och hans fru var mycket nöjda med hotellet. Så tack.

  • Gunilla Yourstone

   Intressant att Pennsylvania i NYC är ett av dina värsta hotell. Vet flera som brukar bo där. Har dock aldrig testat själv.
   Kul att de var nöjda med Lebua! 🙂

 12. Du kan jul kolla vad Trippan säger om Pennsylvania… Mest Medel och Hemskt

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *