Vi hävdar ju att hundägande går utmärkt att kombinera med resa. Det gäller bara att ha en plan för var hunden ska vara medan man reser. Läs vårt inlägg Att ha hund och resa mycket här.

Men det gäller ju resor utanför Sverige. När vi reser inom Sveriges gränser lämna vi inte gärna bort hunden utan försöker resa på ett sånt sätt att det funkar med hund.

Här kommer ett gäng tips på hur man reser i Sverige med hund och på var hunden är välkommen i sommar.

Transporter

Att flyga med hund är lite komplicerat. Bara de allra minsta raserna får flyga i kabinen. Resterande hundar måste åka i bur (egen medhavd) i lastutrymmet. Båda delarna kostar motsvarande en vanlig flygbiljett för människa ungefär.

För oss känns lastutrymmet inte aktuellt, vi vill inte utsätta vår hund för den stress som det med största sannolikhet medför.

Tåg är ett perfekt färdsätt när man har hund. SJ har speciella djur-kupéer, där det alltid brukar var god stämning. Det krävs dock att man har en hund som klarar att uppföra sig och ligga still i samma kupé som andra hundar och katter. Hunden åker gratis.
Man får passa på och ut och rasta hunden när det är lite längre uppehåll, med personalbyten och så.

Egen bil är förstås det allra smidigaste sättet att resa med hund. Bra om man har bur/gallerdörrar i kombin, så kan bakluckan vara öppen om hunden måste ligga kvar i bilen när man stannar. Sen måste man förstås ändå vara noga med att se till att det inte blir för varmt, men allt det där vet ni ju.

Hotell

Ganska många hotell ändå har hundrum att boka. Det är då vanligen en delmängd av rummen som är hundtillåtna, så det gäller att vara ute i tid.

Bokningssajterna har ”Husdjur tillåtet” som ett valbart alternativ för att filtrera hotell.

Här hittar du t.ex. alla hotell i Stockholm där husdjur är tillåtna.

Och här är listan för Göteborg.

En del hotell tar extra betalt för hunden, andra inte.

Sedan finns det förstås också stugor att hyra där hund är tillåtet, vandrarhem osv. I Norrlands inland är det mer regel än undantag att hund är välkommen.

Nöjesparker etc

Här börjar det bli komplicerat. Det går ju inte att lämna hunden i bilen medan man går på nöjespark. Och inte på ett hotellrum heller om man är borta mer än 5 timmar.

På vissa nöjesparker är hunden välkommen att följa med in, på andra inte.

Exempel på parker där hund är tillåten:

  • Astrid Lindgrens värld
  • Furuviksparken
  • High Chaparral
  • Ölands Djur & Nöjespark
  • Kneippbyn

Exempel på parker där hund INTE är tillåten:

  • Kolmården
  • Gröna Lund
  • Liseberg
  • Skara Sommarland
  • Borås djurpark

Den goda nyheten är dock att i anslutning till vissa nöjesparker finns hunddagis som tar emot hunden över dag medan man besöker parken.

Någon kilometer i från Kolmården finns t.ex. det här hundpensionatet som tar emot hundar för 300 kr för en heldag.

Badplatser

I vissa kommuner råder det hundförbud på de allmänna badplatserna. Ibland får hunden vistas på badplatsen, men inte bada där. Dock brukar hundbadplatser finnas där även hundar är välkomna.

Google kommunnamn och hundbad, så hittar du dem.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *