Vi ser många frågor nu, i Facebook-grupper och på frågeforum, om Höga kusten. Var ska man vandra, vad får man inte missa, var ska man bo vid Höga kusten?
Så vi tänkte passa på att reda ut begreppen lite i boendefrågan och ge några tips.
Var man ska bo beror förstås på vem man är och vad man vill ha ut av vistelsen. Barnfamilj, budget, lyx, osv?

Läs också: 25 saker att se och göra vid Höga kusten – stor guide med våra bästa tips

Geografi

Höga kusten är ett område som sträcker sig från Högakustenbron i söder till fiskeläget Skeppsmalen i norr. På båda sidor av E4:an, både ut mot kusten och en bit inåt land. Om man vill åka runt och se hela Höga kusten blir det lite transportsträckor var man än väljer att bo.

Camping

Inom området Höga kusten finns ett antal campingplatser och ställplatser. Friluftbyn ligger väster om E4:an direkt invid Skuleberget. Bra val för den som tänkt koncentrera sin vistelse till Skuleberget och Skuleskogens Nationalpark. I samma område ligger Skulebergets Havscamping, som är beläget direkt vid en havsvik och badplats. Högakustenleden går förbi området.

Norrfällsviken

I Norrfällsviken finns ytterligare en camping. Här finns badstrand, golfbana och tre restauranger. Samt vandringsleder ut mot havet. Världsarvsleden går förbi här.

Av dessa är Norrfällsviken vår favorit, även om vi inte själva bott på någon av campingarna. Förutom att man kan campa här, finns uthyrning av enklare stugor, samt även ett par riktigt trevliga hotellrum direkt vid kajkanten. Här vill jag boka in mig någon gång!

Ställplatser hittar man bl.a. vid Hotell Höga kusten, precis norr om Högakustenbrons brofäste, och i fiskelägena Skeppsmalen och Barsta.

Skeppsmalen

Stuga

Förstås kan man också hyra en stuga vid Höga kusten. Förutom på campingarna kan man hyra via Airbnb. Bland annat finns en riktigt mysig sjöbod i Norrfällsviken. En sjöbod med enklare standard hyrs även ut av Skutskepparn i Barsta.

Sjöbodar i Barsta

Vandrarhem och budget

Det finns även vandrarhem vid Höga kusten. Bland annat i Norrfällsviken och STF´s vandrarhem  mellan Ullånger och Docksta.

Charm och lugn

Om man inte måste bo mitt i allt, utan värdesätter lugn och gammaldags charm för sitt boende, kan Länsmansgården i Lugnvik vara ett alternativ. Det ligger väster om E4:an och därmed en bit från havet och alla sevärdheter, men bjuder på en unik atmosfär.

Länsmansgården i Lugnvik

Lyx och gourmémat

Kanske också en liten, liten aning off från de största sevärdheterna ligger Björkuddens Hotell. Men här har man hotellstandard och en mycket trevlig gourmemeny, som gör att detta passar par som vill lyxa till det lite och unna sig god mat under sin vistelse.

Björkudden

Läs om vår upplevelse på Björkudden här.

Även hotellet ute på Ulvön ser numera väldigt trevligt ut, men där har vi inte bott sedan det renoverades. Men här hamnar man ju förstås sämre till om man vill åka runt och se sig omkring.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *