Enligt vår egensnickrade trendspaning för två veckor sedan, kommer Norrland att bli stort i sommar. Inom vårt eget land, men ändå exotiskt för majoriteten av befolkningen, gott om utrymme utan att behöva trängas med allt för många andra och massor av möjligheter till utomhus-upplevelser.

Så inför Norrlandsresan i sommar eller i höst, här kommer våra bästa tips på coola, annorlunda, absolut häftiga hotell och andra boenden i Norrland. Ställen som du absolut inte får missa att boka in dig på i år.

1. Bo i en glasigloo

Vi fick drömmen om att bo i en glasigloo uppfylld i Finland förra vintern. Men vi hade ju inte behövt åka så långt, för nu vet vi att samma möjlighet även finns i Norrbotten, i Ice and light village i Kalix. På vintern är det hundspann, skoter och båttur med isbrytare som gäller. Och norrsken förstås.

På sommaren kajak, båttur och fatbike.

2. Prästgården i Borgvattnet – Sveriges mest hemsökta hus

I Borgvattnet i Jämtland kan du övernatta i Sveriges mest hemsökta hus.

Här kan man välja att boka in sig i ett specifikt rum, Gråterskornas rum, Kammaren, Gula rummet etc eller att hyra hela huset. För varje rum finns en noggrann specifikation angående vilken slags spökerier som kan förväntas i just detta rum. Gråten från ett mördat spädbarn, en mörk manlig skepnad som rör sig mellan rummen, gråtande kvinnor i en soffa, en kvinna som drar dig i kläderna? Your pick.


3. Låktatjåkko

Vem vill inte bo i anslutning till Sveriges högst belägna bar? Låktatjåkko fjällstation är den högst belägna fjällstationen i Sverige på 1228 m.ö.h. och belägen i väglöst land, en dagsvandring från civilisationen.

4. Varghotellet på Järvzoo

Bo i ett bekvämt hotellrum. Vakna upp öga mot öga med en varg? Låter det som din grej? I så fall är Järvzoo Varghotell  ett veritabelt måste. Här finns 2 hotellrum på nedre botten med stora från-golv-till-tak fönster i direkt anslutning till varghägnet. Man kan alltså ha vargarna på bara några centimeters avstånd med bara en glasruta emellan. Och hela natten dessutom. En trappa upp finn ytterligare två rum med samma läge fast alltså med utsikt mot vagnhägnet lite från ovan.

Läs recessionerna på Trippan här. Och boka sedan, för guds skull!



5. Bo i en lappkåta

I Junsele i Ångermanland finns möjlighet att bo i en äkta lappkåta. Man sover på renskinn intill en öppen eld. Medtag egen sovsäck. Informationen om denna anläggning är lite knapphändig på nätet, men kontaktuppgifter till anläggningen hittar du här.

Junsele

Lappkåta finns även att hyra på Saiva camping i Vilhelmina,  en mer inredd kåta med riktiga sängar.

Saiva

6. Treehotel

I Harads i Norrbotten ligger denna lyxiga anläggning med olika typer av trädhus för gästerna att bo i. Boka här.

7. Högbonden – bo i en fyr på en ö

Vackert, avlägset, avstressande. alla adjektiv man gärna kan hitta på om ön Högbonden och dess fyr, blir extremt lockande och harmoniska. Låt vara att turismen här växt på senare år. Första gången jag åkte över var det just inte mer än en eka med motor man färdades i. Nu en riktig färja med plats för 62 passagerare. Men när båtarna gått åter till Bönhamn för dagen, är lugnet genast intakt på ön igen. Man bor på vandrarhem med formidabel utsikt, restaurang finns, samt vedeldad bastu och riktigt mysigt och ombonat utedass.


8. Bo i ett världsarv (Hälsingegårdar)

Hälsingegårdarna är ett av UNESCO´s 15 världsarv i Sverige. Det som skiljer dessa gårdar från vanliga svenska bondgårdar är att det är ovanligt stora och ståtliga hus, förmodligen pga den rika tillgången på eget virke, att de är så välbevarade och de många och vackra väggdekorationerna.

Sju gårdar i fyra kommuner ingår i Världsarv Hälsingegårdar:

  1. Kristofers i Stene, Järvsö
  2. Gästgivars i Vallsta, Arbrå
  3. Jon-Lars i Långhed, Alfta
  4. Pallars i Långhed, Alfta
  5. Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los
  6. Bommars i Letsbo, Ljusdal
  7. Erik-Anders i Asta, Söderala

Men dessa sju är långtifrån de enda vackra och välbevarade Hälsingegårdarna. Nästan vart man åker i dessa trakter finns dessa ståtliga boningshus. Förutom att besöka världsarvsgårdarna kan man också bo på Hälsingegård. Här finns ett urval.



9. Unik Sjöbod Höga Kusten

I fantastiska Norrfällsviken i Höga Kustens hjärta ligger denna sjöbod som finns att hyra på AirBnB. Andäktigt vackra omgivningar, bomben-avstånd till havet och kvällssol till 10-tiden på kvällen är tre av faciliteterna.


10. Trädkoja i Hälsingland

I Bjuråker i Hälsingland finns möjlighet att hyra en trädkoja för två personer. Boka här.

11. Ice hotel i Jukkasjärvi

Sist men inte minst? För detta hotell är ju förstås en världskändis. Här bor man i unikt designade rum gjorda av is. Även om det för all del finns vanliga rum på hotellet också. De flesta bor flera nätter totalt och bara en av nätterna i ett is-rum. Boka ditt isrum här eller nöj dig i all enkelhet med att läsa om vårt besök här.


Har vi bott på dessa boenden själva?

Nej, vi har visserligen övernattat på Saiva i Vilhemina, men bodde då i vanlig stuga. Vi har också besökt Högbonden flera gånger, men aldrig sovit över. Ishotellet har vi besökt över dagen och i Norrfällsviken har vi hyrt vanlig stuga, men inte någon härlig sjöbod.

Läs om fler fantastiska hotell här.

Och glöm för all del inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

8 Comments

  1. Snygg sammanställning och vilken research! 👍🏻 Vill bo alla ställen.

    • Gunilla Yourstone

      Tack. 🙂
      Vill också bo på alla. Utom möjligen lappkåtorna som känns lite primitiva.

  2. Så coolt, skulle vilja testa dem alla 😊 Lappkåta, varghotell och glasigloo vore kanske mest intressant ☺️👍

    • Gunilla Yourstone

      Ja men visst är de mysiga?!
      Varghotellet och spökhuset står högst i kurs för mig. 🙂

  3. Jag har inte riktigt varit vid någon av dem. Men däremot vid fiskevistet och surströmminsmuseet något norröver airbnb boendet i Höga Kusten. Vill minnas att det såg lite likt ut, men var ju mer än 10 år sedan nu.
    Sedan tror jag inte att jag varit vid Låktatjåkko, men har kanske gått förbi. Vi var nämligen till en forsknings station vid sjön Latnajaure för mer än 10 år sedan också. Dit vandrade vi en natt och kom fram på morgonen, en varm och härlig dag i Juli. De har även en bastu där så var verkligen en härlig upplevelse.

    • Gunilla Yourstone

      Tack för tipset, där har jag aldrig varit även om jag sett skylten med Skeppsmalen massor av gånger.
      Låter som en underbar upplevelse där upp i Abisko-fjällen. 🙂

  4. Så många fina ställen det finns i Sverige, här hittade jag ett par till att lägga till på min personliga önskelista på unika boendeupplevelser. (Länken om ”fler fantastiska hotell” går för övrigt till er FB-sida?)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *