Inom avdelningen extrema hotell, intar väl ishotellet i Jukkasjärvi en särställning ändå? Ett hotell helt av snö och is. Minusgrader där inne och så ska man sova på en säng av is och dricka drinkar ur glas av is.

För människor där ute i världen som sällan eller aldrig sett snö och is framstår ju detta som en sagovärld av rang förstås. Alla de som lever i ständig hetta och förknippar kyla som något befriande och skönt.

Ishotellet i Jukkasjärvi
Ishotellet i Jukkasjärvi

Men för lilla frusna jag. Men fingrar som vitnar redan vid plus 10 grader. Som fryser cirka 360 av årets dagar. Som lever mitt liv i yllesockar, fleecetröjor och ullunderställ. Som har ett par elektriska elvärmetofflor under skrivbordet. Och elvärmefilt i sängen. Året om. Och som ibland är tvungen att ta en fotbad bara för att på något jäkla sätt få upp värmen i de där bortdomnade fötterna.

Ishotellet i Jukkasjärvi

För mig skulle ju detta hotell bli ett sofistikerat tortyrinstrument.

– Jag bekänner allt! Bara ni släpper ut mig.

Men på sommaren kan jag åka. Och gå på dagsvisit. För jag vill ju gärna se detta fantastiska och vackra hotell. Och vistas där lite lagom.

Vi anländer en gråmulen augustidag. Termometern ute visar på plus 14. Minus 5 där inne. Inte SÅ stor skillnad ändå.


Ishotellet i Jukkasjärvi

Att gå på guidad tur kostar pengar. Men så mycket guidning vet jag inte om det blir. Vi får se på de patenterade isglasen i baren, uppmanar tre gånger att beställa en drink och sedan är det fri titt på rummen. Helt okej för mig. Jag går hellre runt och kikar och fotar i min egen takt än fryser fötterna av mig i helgrupp i baren. Fast lite mer fakta om hotellet hade jag gärna tagit emot. Får fråga upp efteråt i stället om allt jag funderat på innan.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Alla besökare får låna en vit vinterponcho. Fotogenique. Och varm förstås. Själv har jag redan säkrat upp med en nyinköpt mössa från hotellshopen. ICEHOTEL står det på den. Det är väl lite coolt ändå?

Ishotellet i Jukkasjärvi

Fakta om Ishotellet

Ishotellet i Jukkasjärvi är världens största hotell av is och snö med sina 5 500 kvadratmeter. Hotellet öppnade 1989. Idag består hotellet av två delar. Dels 365 som är en vanligt byggnadskonstruktion på utsidan och med snö och is på insidan. Denna del håller öppet under hela året. Nedkylningen av hotellet under sommaren sker genom egna solpaneler.


Ishotellet i Jukkasjärvi

Ytterligare en del av ishotellet byggs på nytt varje höst av is från Torne älv.  Iskyrkan byggs även den upp på nytt varje år. Hotellet består även av vanliga varma hotellrum.

Hotellet  har 50 kallar rum och 70 varma rum. Av de kalla rummen är 10 st sviter med badrum. Vissa av dem har även bastu. Under sommaren kostar isrummen från 2500 kr för rummen utan badrum och upp till 9000 kr för de lyxigaste sviterna. På vintern är priserna i stället från 6000 kr till 12000 kr per natt för ett av de kalla rummen.

Ishotellet i Jukkasjärvi

För den som får nog under natten och längtar till värmen, står receptionen i det ordinarie hotellet öppet.

Varje rum är unikt designat av en namngiven designer.

Man har patent på ordet Icehotel, inget annat hotell får kalla sig så.

Under vintern är det nästa uteslutande utländska turister som kommer hit. Under sommaren även svenskar.

På andra sidan vägen ligger restaurangen. Den är belägen i ett vanligt hus med värme som vanligt. Normalt stannar gästerna flera nätter, varav man tillbringar en natt i ett av is-rummen och övriga i ett vanligt hotellrum. Isrummet har man då tillgång till från klockan 18. 7:30 väcks gästerna i de kalla rummen med varm lingondricka. Man sover i sovsäckar som klarar -25 graders kyla.

Du kan boka Icehotel här.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Att göra ett dagsbesök på Ishotellet i Jukkasjärvi

10-18 varje dag är ishotellet öppet för besökande daggäster. Visningar anordnas på svenska och engelska vid vissa givna tidpunkter varje dag. Se hotellets hemsida för tider för de guidade visningarna.

Ishotellet i Jukkasjärvi    

Ett dagbesök kostar 295 kr för vuxen, 200 kr för studenter och är gratis för barn under 16 år.

Restaurangen serverar dagligen lunchbuffe för 135 kr inklusive dessert. Att fixa fram ett specialalternativ för min son var inget problem alls.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Läs alla inlägg från vår roadtrip i Lappland här.

Vill du läsa om fler av våra äventyr? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

3 Comments

  1. Jag tycker att hotellet är coolt och om man kommer från ett annat land måste det ju vara extremt exotiskt 🙂 Jag har faktiskt varit här en gång, på sommaren, men då fanns inget hotell … Men det är väl annorlunda nuförtiden?

    • Gunilla Yourstone

      Ja nu finns delar av hotellet hela året. Vet inte hur länge det varit så?
      Träffade ju en del asiater i Finland i vintras… och de går verkligen crazy i den här miljön. 🙂

  2. Pingback: Natt på ishotellet i Jukkasjärvi - mäktigt, iskallt & varmt! | FlyingDryden

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *