När vi besökt riktigt dyra resmål brukar vi försöka skriva ett inlägg om ungefärlig kostnadsnivå.  Island, New York, Dubai och Schweiz (lugn inlägg kommer) nu i somras.

Men hur dyrt ett resmål än är. Handen på hjärtat, det är få som kan mäta sig med Sverige i kostnadsnivå. Att semestra hemma i Sverige är och förblir dyrt. En hemester blir ofta och ofrånkomligt dyrare än en vecka i ett billigare land vid Medelhavet. Även om man räknar in flygbiljetterna.

Boendena under vår lappländska roadtrip kostade 15800 kr för oss fyra. För 10 nätter. Bensinen kostade i runda slängar 2500 kr. För 255 mil. Och då har vi ju inte räknat med den berömda värdeminskningen och slitaget.

18300 kr för fyra alltså. 4500 kr per person. För den summan får man en charterresa till Grekland eller Albanien. Om man är lagd åt det hållet.

En vecka i lägenheten vi hyrde på Gozo för några år sedan kostar inklusive flygbiljetter 10.000 kr för hela familjen. Och då vet man att man får bra väder.

Andra prisexempel hämtade från vår Lapplandsresa

 • Guidad tur ner i gruvan i Kiruna: 380 kr/pers
 • Guidad tur Ishotellet i Jukkasjärvi: 295 kr/pers
 • Helikoptertur runt Kebnekaise: 4250 kr/helikopter
 • Middag på STF´s fjällstation i Abisko för 3 personer: 1485 kr
 • Dagens palt, lunch på Paltzerian i Öjebyn: 95 kr (fast det priset kan man inte säga något om)
 • Norrländsk fastfood, Souvas-meal på Stejk i Kiruna: 150 kr
 • Literpris disel i Abisko: 18,29 kr/liter

Det är klart att det är lätt att bli bitter. Särskilt om man får otur med vädret och regn och rusk. Många ger upp på Sverige. För dyrt, för kallt. Och satsat på resor till södra Europa. Full  förståelse.

Fast om man begåvas med hyggligt väder. Då är ju Norrland, Norrbotten, Lappland som vi ju alltså besökt i år, helt enkelt världsklass. Naturen, väldigheten, ensligheten (hm, möjligen med undantag av parkeringen vid vandringen till Trollsjön då). Enkelheten liksom! I kombination med det storslagna. Där har vi det. Det som är unikt för bara den här delen av världen.

Och prisnivån. Ja, men man får väl fokusera på vad man får för den. Garantin för att alla man möter på vägen, den som lagar och serverar maten, de som städar stugorna och bäddar hotellsängarna. Osv. De får alla en bra och hygglig lön som det går utmärkt att leva på. Det är ganska sjysst när man tänker på det.

Läs alla inlägg från vår roadtrip i Lappland här.

Vill du läsa om fler av våra äventyr? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

12 Comments

 1. Jo visst kan det vara dyrt att semestra i Sverige. Men det kan också vara billigt. Det beror ju lite på komfortnivå. Nu hade jag och Katarina förstås släkt och vänner som vi bodde hos delar av vår roadtrip, men på de ställen vi inte hade det, sov vi i tält. Med andra ord, inte en krona i boende, och det är ju det som dragit iväg era utgifter som jag kan se. Bensin för 2500 kr när ni åkt över 250 mil och är flera (kanske två) personer som delar är ju helt okej tycker jag. Utflykterna i gruvan och till Ishotellet är ju heller inte så jättedyra jämfört med vad motsvarande skulle kosta på kontinenten? Och som du säger i slutordet som jag håller med om 100%, de som jobbar för er får förhoppningsvis en lön de kan leva av. Så egentligen är det ju bra att saker faktiskt kostar. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Åh ja, era hjältar, som tältade och hade er! 🙂
   Bo hos släkt och vänner är annars en bra grej som vi också brukar tillämpa när det går.
   Själv ryser jag bara vid tanken på att tälta med ungdomar och allt. Vi är bara glada att vi kunde åka i det skick vi nu alla var.
   Och precis, det är egentligen det som är min poäng, att Sverige är rätt sjysst som tar ut det pris som saker borde kosta.

 2. Sandra

  En vecka på västkusten kostar lätt 10000/ v via airbnb eller liknande under högsäsong.Som du säger ; då är vädret osäkert jämfört med Medelhavet därför vill jag alltid ha en resa till medelhavet inbokat för garanterat sommar och veckokostnaden är dessutom lägre.

 3. Lena weber

  Jag bor i Schweiz och man säger att det är dyrt här, men jag ser att det också kostar i Sverige med inträden på olika Ställen. För oss med Schweizerfranken går det j an men de som bor i Svergie för dem är det ju dyrt.

  • Gunilla Yourstone

   Det är som att svenskar är så vana att det är dyrt hemma, så det reflekterar man inte över. Men utomlands förväntar man sig billigt. Och får man inte det blir man upprörd och chockad. 🙂

 4. Jennie

  Intressant sida☺ Jag är svensk men bor i Norge sedan många år och bilsemestrade i Sverige denna sommaren och tycker man får väldigt mycket för pengarna. Iallafall jämfört med Norge som är otroligt dyrt vad du än ska göra!! Det är dyrt att bo, shoppa, aktiviteter ja allt. Äta ute ska vi inte ens prata om. Det blir ju kanske lite dumt att jämföra med en vecka i Grekland eller liknande, olika saker men om det handlar om vädret så är det ju säkrare såklart. Norge har fantastisk natur med många speciella upplevelser men med den svenska kronan kommer du dessvärre inte långt!

  • Gunilla Yourstone

   Vi var över till Narvik över dagen i somras och priserna var inte SÅ galna ändå, utan något man hade kunnat få betala i Sverige också.
   Men att jämföra med Medelhavet. Helt olika resor förstås, men relevant ändå, tycker jag. För det är ju samma semesterdagar de konkurrerar om. Man har ett visst antal veckor varje år. Och vad ska man göra då? Man får bara plats för ett visst antal resor, så de konkurrerar alltid med varandra. 🙂

 5. Ja, det är verkligen dyrt att resa runt i Sverige. Allt är dyrt, mat, aktiviteter, bensin. Men å andra sidan spar man på miljön genom att inte flyga 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hm. Miljöbesparingar består i så fall mest i att man eventuellt färdas en kortare sträcka. Om man åker bil är miljöpåverkan per körd mil inte så mycket mindre än med flyg. Beroende på vilken bil man har och hur många man är i bilen.

 6. Jag tycker att det blir som man planerar. Precis som Johnny säger så kan man ju spara in på att tex tälta. Vi tyckte förstås att det var billigt nu i somras när vi reste runt i Sverige, men då var ju även dollarn ganska stark mot kronan. Men sedan har vi även vant oss vid priserna i New York, och det är väl ganska lika ändå tycker jag, att gå och handla på matvaruaffär i Sverige och på Manhattan. Vi hyrde bil i Sverige och det var helt ofattbart billigt för den veckan vi hade. Sedan avvecklade vi flera hundra mil, men med fria mil så funkar ju det också. Bensinen får man ju räkna med, men vi var 4 stycken i bilen och det är det billigaste transportmedlet man kan hitta om man är så många. Det finns ju även så många gratis upplevelser i Sverige också, det gäller som sagt att hitta de ställena 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja mot för New York är ju de svenska priserna inte så farliga.
   vi skippar tältet, faktiskt. Blir så lång skavsladd också till maskinen som Christofer behöver för att hjärnstammen inte ska glömma bort att andas när han sover. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *