För ett antal år sedan, när första april inföll på en söndag, passade DN på att förlägga aprilskämtet till resebilagan. Man berättade med sann entusiasm om en alldeles ny ö på resehimlen, ditintills komplett okänd. Den låg i Medelhavet, erbjöd fantastiska bad, vackra vyer, god mat och ett obefintligt antal med-turister. Kriminalitet var ett okänt begrepp, flygtiden kort och prisnivån låg.
Det hjälpte inte att den anvisade resebyrån hette ”Primoaprilo”, DN blev ohjälpligt nerringda av hugade spekulanter som genast ville vara först ut till denna oupptäckta pärla.
Flygbolaget denna gång hette Lufthansa och inte Primoaprilo och lägenheten hyrdes av en privatperson. Men annars börjar vi tro att DN kanske inte var så fel ute den där söndagen i april ändå, nu när vi har hittat till Gozo.

Gozo

Denna gång är det Gunilla som åker med sin 11-åriga dotter, en kompis och hennes dotter på 12 år. Flyg kostar 1500 kr/person, lägenheten på Gozo 3500 kr för en vecka. Hotellet i Valetta hittar vi på kampanjpris för 600 kr per rum och natt. En billig semester alltså som slutar på 3000 kr/person för 8 dagar.

2014-06-17: Till Valletta
Vi anländer till Malta på eftermiddagen och tar en taxi till det bokade hotellet. Pga priset är förväntningarna tämligen låga, men Grand Hotel Excelsior känns trevligt, har ett bra läge vid vattnet, ett stort poolområde som tjejerna älskar och gångavstånd till gamla stan i Valletta sam till busstationen. Fast okej, lite bedagat är det kanske…
Barnen hinner med ett dopp i poolen innan vi går in till Valletta för en första titt och lite middag.

Malta och Gozo

Malta och Gozo

2014-06-18: Marsaxlokk
Den storslagna planen är att hinna först ner till fiskebyn Marsaxlokk för lite färgglada fiskebåtar och seafood-lunch och sedan till medeltidsstaden Mdina för eftermiddagsljus i smala gränder. Mdina får vi dock stryka, Marsaxlokk är en lagom utflykt för en dag. Södra Malta är verkligen tättbefolkat. Vi kan knappt urskilja när en ort slutar och en annan börjar. Allt tyckt ihopväxt. Vi badar, äter en sen lunch och strosar i hamnen. Ljuset och färgerna är bländande!

Malta och Gozo

Malta och Gozo Malta och Gozo

Till kvällen blir det solnedgångsvyer och asiatisk plockmat på hotellet.

Malta och Gozo

2014-06-19: Valetta och överresa till Gozo
Förmiddagen använder vi till att utforska Valletta. Lonely Planet har en föreslagen promenad som vi följer. Den bjuder på så många färgglada Valetta-burspråk som man kan önska sig samt havsutsikt och vyer över ”de tre städerna” på andra sidan bukten.

Malta och Gozo

Sedan tar vi en taxi (35 Euro) upp till färjeläget i Cirkewwa. Bagaget ”checkar” man in till en luggage-trolley och hämtar sedan ut på andra sidan. Smidigt och bra. Överresan till Gozo tar 20-25 minuter. Biljetten (4.65 Euro) betalas vid återresan.

Malta och Gozo Malta och Gozo

Valletta - vår resa till Malta och Gozo Valletta - vår resa till Malta och Gozo

gozo jessicaVi har hyrt en privat lägenhet i byn Fontana, som ligger i direkt anslutning till Gozos huvudstad Victoria. Marie som hyr ut lägenheten har ordnat med hämtning vid färjan och skjuts till lägenheten. I kvarteret finns flera mataffärer och vi handlar helt enkelt hem lite lokala charkuterier och ostar (vi rekommenderar särskilt den gozoiska fårosten utan pepparinläggning) för avsmakning på en av lägenhetens 3 (!) takterrasser.

Valletta - vår resa till Malta och Gozo

 

2014-06-20: Marsalforn och Xlendi
Midsommarafton idag, väderapparna och bekantskapskretsens facebookuppdateringar visar en skrämmande bild hemifrån. Har det verkligen snöat i västerbottens inland?
Vi promenerar 10 minuter till busstationen i Victoria. Lägenheten har ett bra strategiskt läge för den som vill upptäcka ön och ta bussen åt olika håll varje dag. Bussen mot Marsalforn visar sig gå först, så det får bli vårt första utflyktsmål här på Gozo. Genast på bussen kommer vi i samspråk med en äldre man som är född på ön men sedan många år bor i Australien. Somrarna tillbringar han dock alltid här i Marsalforn. Han ger lite tips,varav det mest användbara är att alltid kolla vindriktningen på morgonen och sedan välja badvik utefter det. Om det blåser från norr, kommer maneter att blåsa in på norra sidan av ön och tvärt om.

Valletta - vår resa till Malta och Gozo Valletta - vår resa till Malta och Gozo

Valletta - vår resa till Malta och Gozo Valletta - vår resa till Malta och Gozo

I Marsalforn visar det sig ha blåst in en hel del maneter och tjejerna vågar inte bada någon längre stund. Efter lunch och inköp av varsin midsommarklänning promenerar vi först upp till området med saltpans norr om Marsalforn och tar sedan bussen ner till Victoria igen och sedan över till södra sidan och Xlendi.

Vilka vyer när bussen svänger ner mot den lilla viken! Här kommer vi att trivas känner vi direkt!
Vi stationerar oss på den minimala strandremsan längst in i viken.

Gozo

Varför äta något annat än lokal plockmat till middag när man har en sån soft takterrass som vi?

2014-06-21: Båt runt Gozo
Under gårdagen passade vi på att boka en båtutflykt runt Gozo och till Blå lagunen på grannön Comino (25 Euro per person). Avfärd från Xlendi klockan 14:00, så det känns logiskt att ta bussen ner igen för bad och lunch tills det är dags för avgång.

Xlendi Gozo

Men jag kan ju inte ligga på en strand! I alla fall inte så länge. Och i vart fall inte när jag vet att det ligger en fantastiskt kustlinje med vandringsleder precis utanför viken jag befinner mig i. Jag måste iväg om så bara för någon timme!

Xlendi Gozo

Och vilken vandring det blir! Förbi sandstensformationer som ser ut som rumsvarmt smör. Med utsikt över klippor som störtar sig lodrätt ner i havet. Vilka färger! Vilka vidder! Ensam med havet och vindarna en hel timme.

Gozo Xlendi Gozo

Xlendi Gozo

Så är det dags för båtturen. Vi blir skjutsade till hamnen i Mgarr varifrån båtturen utgår. Vi är ungefär 15 personer ombord och båten har bra med solskydd.

Xlendi Gozo

Första stopp blir viken Mgarr ix xini. Hit tar man sig bara med bil eller till fots landvägen. Vattnet är underbart blått och klart. Seafooden i restaurangen inne i viken ska också vara något extra. Resten av södra kusten visar sig vara samma lodrätta klippor som jag redan stiftat bekantskap med under min vandring i förmiddags, förutom vårt kära Xlendi. Vackert!
När vi vänt nosen norrut längs Gozos västra kust dröjer det inte länge innan vi når Fungus Rock. Här blir det snorklingsstopp och det är gott om vackra fiskar.

Gozo Gozo

Kort därefter Azur Window och passagen in till Inland Sea.

Azure Window Gozo

Längs norrsidan passerar vi Gozos två sandstränder, Ramla Bay och San Blas. Denna båttur är verkligen ett bra sätt att få överblick över ön och se vilka platser som man vill återvända till landvägen.

Som final på båtturen åker vi över till Comino och badar från båten utanför den berömda Blue lagun.

Gozo Medelhavet bada Gozo

En härlig lagom lång båttur, där man får tillfälle att se sig mätt på Gozos vackra kust!

Vi är tillbaka i Xlendi kvart i sju och styr nu våra steg direkt till restaurangen Da Manuel som fått toppbetyg på Trippan och som ligger mycket lovande till för solnedgångsvyer.

Xlendi Gozo Xlendi gozo

Maten är mycket god, kyparen charmigt förvirrad och solnedgången magisk. Vi är mer än nöjda. Återigen har kära gamla Trippan gjort kvällen!

Xlendi Gozo

2014-06-22: Xlendi
Barnen vill inget hellre än att återvända till Xlendi, men eftersom jag gjort lite gammalt hederligt patrulleringsarbete dagen innan, föreslår jag att vi ska skippa strandremsan och i stället bada från klipporna och badstegarna som jag spanat in längre ut i viken.
Detta gör succé och från och med nu är det denna badform som gäller. Vattnet är som vanligt på Gozo overkligt klart och turkost. Temperaturen är perfekt; svalkande men tillräckligt varmt för att man ska kunna stanna i hur länge som helst.

Xlendi Gozo

Idag är det söndag och många lediga malteser passar på att bada eller ta en tur med sina fritidsbåtar.

Moby Dick längst in i viken har blivit vårt lunch stam-ställe. Deras pizza Caprese är perfekt att dela på för en vuxen och ett barn.

lunch Xlendi gozo

2014-06-23: Dwejra, Azur window och Inland sea
Idag tar vi bussen upp till Dwejra.
För första gången känns det lite exploaterat och turistiskt på Gozo. Vi antar att mängder av Malta-turister kommer över just hit på dagsutflykter, knäpper bilden, köper tre vykort och en glass innan de återvänder till sina turistbussar och till ”huvudmalta”.

Azure Window Gozo Azure Window Gozo

Gozo

Vi har helt utan egen förskyllan valt en vindstilla dag till denna utflykt och nu visar det sig att under dessa väderförhållanden går det utmärkt att bada. Jag och tjejerna simmar ut och under Azur window och tillbaka igen. Kolla vad stolta vi är över oss själva när vi kommer tillbaka!

Precis bredvid ligger Blue hole där man kan ligga och guppa på ytan med cyklop och se mängder av dykare långsamt stiga upp ur djupet. Detta ska vara en av Europas bästa dykplatser.

bada Gozo

dykare Gozo Dykare Gozo

Från Inland sea kan vi studera passagen ut mot öppna havet, men vi bryr oss inte om att köpa en biljett till båtarna som kör in och ut eftersom vi redan varit på utsidan i lördags under båtturen.

Inland Sea Gozo

2014-06-24: Sista dagen i Xlendi
Hur kan det vara möjligt att vi ska åka hem i morgon? Veckan har gått så fort. Eftersom det är tjejerna som bestämmer blir det klippbad i Xlendi igen och eftersom det är mammorna som bestämmer middag blir det Xlendis andra solnedgångs restaurang, Il Terrazzo till kvällen. Kyparen erbjuder sig att ta en avskedsbild av oss alla fyra mot solnedgången.
– Like four beautiful sisters! utbrister han entusiastiskt medan han blinkar i samförstånd mot grannbordet.

– Hey, we saw that!

middag Xlendi Gozo

Lika god mat här också, men nu ligger ett dis och stör vyerna lite.

2014-06-25: Victoria och hemfärd
Förmiddagen används till att utforska Victoria, Gozos hitintills försummade huvudstad. Det finns många mysiga gränder och ett citadell med utsikt över ön.

Hem till ett kylslaget Sverige. Blir det någon sommar alls i år?

Victoria Gozo Victoria Gozo

Slutsatser
Gozo är verkligen en oupptäckt pärla. Här lever lokalbefolkningen sitt stilla liv i lugnet.
Det är lätt att slå sig i slang med mannen bakom charkuteridisken, damerna på en bänk på klipporna i Xlendi eller för all del busschauffören. Alla är vänliga och hjälpsamma.

Gozo

Fantastiska vandringsmöjligheter finns även om en barnresa som denna ger lite begränsade möjligheter till just vandring. Jag köpte boken Gozo: ten great walks från amazon.com före avfärd och drömde mig bort.

Om vi hade gjort om resan hade vi lagt till en dag till på Malta och därmed också hunnit med Mdina och fler sevärdheter i Valetta.

Packa badskor!
Man ska bjuda på sina misstag, heter det ju och inför Dubrovnik-resan trodde jag att badskor betydde flipp-flopps…
Numera vet jag bättre och årets inköp 2014 kan mycket väl bli badskorna som införskaffades inför Malta-resan. Våra fötter hade aldrig klarat sig utan dem!

Victoria Gozo

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

13 Comments

 1. Carolina

  Hej!
  Vilken fin reseskildring! Fin vecka och fantastiska bad.
  Ni verkar, precis som vi, nøjda med semesterveckan på Gozo.
  Hælsningar
  Carolina

 2. Ann-Sophie

  Hej! Vilken fantastisk bra skildring av Gozo.
  Vi åker dit för åttonde året om en vecka och vi trivs jättebra på ön. Barnen har mer eller mindre vuxit upp på ön under somrarna och de kan inte längre tänka sig att aldrig mera komma tillbaka. Vi har hyrt hus i olka byar och då kommer man väldigt nära ortsbefolkningen. På så sätt har vi lärt känna en del bofasta och för två år sedan var vi bjudna på ett fantasktiskt bröllop på ön. Jag kan verkligen rekommendera en resa till Gozo!

  • gunilla yourstone

   Hej och tack för din kommentar!
   Vad härligt det låter med barnen som ”vuxit upp” på ön under somrarna!
   Vi kan absolut tänka oss att åka tillbaka och gärna stanna längre också.
   mvh
   Gunilla

  • Rose-Marie

   Blev väldigt inspirerad när vi läste om er resa till Gozo. Vi ska åka i jun 2018 och fira min 60 års dag där har vi tänkt. Vi har bokar 4 nätter i Slimma på hundön och tänkt tre nätter på Gozo. Är svårt tycker jag att veta hur man ska lägga upp det. Men två heldagar på Gozo är för litet kanske? Sen undrar jag, var ska man på Gozo? Är boende i Victoria att föredra framför Xlendi? Vi har ungdomar med oss och tror ju att dom föredrar och nog vi också att bo närmre bad än stad om ni förstår vad jag menar. Tar tacksamt emot tips om boende på Gozo:)

   • Gunilla Yourstone

    Tycker nog att ni ska lägga lite mer tid på Gozo om ni har möjlighet.
    Från Fontana där vi bodde kan man gå ner till havet på 20 min. Uppför är det en seg backer, så då tar man kanske hellre taxi. Trevligt att bo där, så man får lite vardagsliv också. Men annars är nog Xlendi trevligt att bo i också.

 3. Helt fantastiskt fina bilder! Vi var på Malta för några år sen, och tyckte också att det var prisvärt. De här bilderna gav lite längtan tillbaka!

  • gunilla yourstone

   Hej och tack!
   Ja det känns som lätt och billigt att ”svänga förbi” någon mer gång!
   mvh
   Gunilla

 4. Andreas Jonsson

  Snygg bild ifrån Burma som du fick publicerad i Vagabond!
  Ville bara säga det 🙂

  • gunilla yourstone

   Hej Andreas, ja det är ju alltid roligt att bli publicerad och få en årsprenumeration och allt 🙂
   Kul att du gillade bilden!

   /Gunilla

 5. Har du sett att fönstret rasade idag? Tänkte på dig. Tur att du inte simmade under nu för då hade du fått en ännu värre geologisk upplevelse än sist.

  • gunilla yourstone

   Ja jag så det och jag tänkte på oss tre som simmade där. Den där simturen kändes ofarlig då, men genererade ganska mycket retroaktiv ångest dagarna efter stenen i Malaysia.
   Men kan väl sammanfattningsvis säga att dagens händelse gav en del utslag på ”katastrofbarometern” hos mig.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *